Nasıl Duygusal Zeki insan olmada Ego ve Duygular


“1. Benlik ya da Ego nedir? Ego, bizlere nasıl bu kadar çok oyun oynayabiliyor? Nasıl bizi ‘zeki olmayan’ yapabiliyor? Egoyu parçalara ayırıp bakmalıyız. Utangaçlık bile egodandır. Farklı negatif davranışlar vardır.

2. Duygular (emotion) ile hisler (feelings) arasındaki fark nedir? Sevgi, duygu mudur yoksa his midir? Mutluluk, duygu mudur yoksa his midir? Kendi vahşi duygularımızı (wild emotions) nasıl kontrol altına alabiliriz?”
Psikiyatrist hanım “İnsanın sorunlarıyla yüzleşmesi, onları dile getirmesi, yazması, tıkanmış kanalların açılmasını ve bu yolda önemli bir adım atmasını sağlıyor” dedikten sonra okumayı sürdürdü:
“Güney Methodist Üniversitesi’nden James Pennebaker’ın bir dizi deney sonucu, insanları kafalarını en fazla meşgul eden düşünceler konusunda konuşturabilmenin genelde olumlu bir tıbbi etkisi olduğunu göstermesi, Robin’in öğüdünü bilimsel açıdan desteklemektedir. Pennebaker’ın kullandığı yöntem son derece basittir:
İnsanlardan beş günlük bir süre boyunca, günde 15-20 dakika tüm hayatlarının en sarsıcı deneyimi ya da o andaki en büyük endişe kaynakları hakkında bir şeyler yazmalarını istemektedir. İstedikleri takdirde yazdıkları saklı kalmaktadır.
Bu itirafların etkisi oldukça çarpıcıdır. Bağışıklık işlevinin güçlenmesi, sonraki altı ay içinde sağlık merkezi vizitelerinde gözle görülür bir düşüş, işteki devamsızlığın azalması ve karaciğer enzim fonksiyonunun iyileşmesi. En çalkantılı duygularından söz edenlerin bağışıklık sistemlerinde en fazla iyileşme görülmüştür. Sıkıntılı hisleri açığa çıkarmanın en sağlıklı yolu olarak belirli bir model de ortaya çıkmıştır. Önce yüksek düzeyde üzüntü, kaygı, öfke gibi duyguların dışa vurulması; ardından birkaç gün boyunca geçirilen sarsıntıya anlam yükleyen bir anlatının kurgulanması.”

Nlp İle Ruhsal Gelişim/Cengiz Erengil/Akis Kitap
Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder