NLP VE ÇOKLU ZEKA

    “Önemli olan çok yönlü bilgi değildir, önemli olan çok yönlü düşünebilmedir.”

(Lütfi ŞAHİN)

        1970 yıllarında oluşturulan ve yıllar içerisinde etkisini kaybetmemiş olan NLP teknikleri, asıl ifadesi ile yukarıdaki sözün içerisinde ele alınabilecek bir yaklaşımlar bütününü taşımaktadır. “Konusunda uzman biri ile mükemmel biri arasındaki fark” ifadesine cevaplar aramayı sağlayan NLP teknikleri ile insanın başarılı olması mümkündür.


İnsanlar çocukluktan itibaren sevdikleri insanları taklit ederler; bu başlangıçta babası veya annesi, daha sonraları öğretmenleri ve ilgi duydukları insanlardır. Büyüdükleri zaman ise taklit ettikleri insanların kişilik özelliklerini artık benimsemişlerdir. Anne ve babalarına benzer tavırda evlatlarına yaklaşırlar, sporcu iseler çocukluklarındaki özenti içerisinde oldukları sporculara benzer tavırları vardır, öğretmen iseler çocukluklarındaki beğendikleri öğretmenlerin tavırlarına benzer tavırları takınırlar. Bu ve buna benzer ifadeleri binlere varan açılımlarda ele almamız mümkündür. Ama ele aldıkları kişiler konularında belki uzmandı, peki konularında mükemmeller miydi?

        Mükemmel bir baba ya da anne, mükemmel bir öğretmen, mükemmel bir doktor… bu gibi ifadelerde yapılacak örneklendirmeleri uzatmamız mümkündür. Mükemmel bir ebeveyn olmak için sosyal zekanızın, mükemmel bir mühendis olmamız için mantıksal zekanızın, iyi bir öğretmen olmanız için dilsel zekanızın… bu ve buna benzer ifadelerin gelişmiş olması, sizin toplum içerisinde zengin bir yaklaşıma sahip bireyler olmanızı sağlayacaktır.

Gelişiminiz süreci içerisinde bu zeka tiplerinizin hepsi aslında gelişmektedir, ancak kısmi bir gelişim göstermektedir. Bu gelişim tarzına ise okumuş olduğunuz kitaplardaki ya da magazinsel ifadeler içerisinde sahip oluyorsunuz. Bir fizikçi gibi fizik kitapları okuyabilirsiniz, bir öğretmen gibi eğitim kitapları okuyabilirsiniz… buna benzer okuma ve bilgi edinme olaylarını uzatmamız mümkündür. Ama önemli olan bir fizikçi gibi düşünebilmek, bir mühendis gibi düşünebilmek, bir yazar gibi düşünebilmek, bir lider gibi düşünebilmek… buna benzer düşünce ifadelerini de uzatmamız mümkündür.

        Howard Gardner’in ifade etmiş olduğu ve 1983 yılından beri kabul görmüş olan çoklu zeka teoremi, ast ifadesi ile her insanın bünyesinde olan bir ifadedir. Bu ifadenin açılımını ise Gardner yapmıştır. Maddenin içerisinde her zaman enerji vardı, ama bunun açıklamasını Einstein yapmıştır. Aynı şekilde sizler de olan zeka ifadesi her zaman vardı, ama bunun açıklamasını Gardner dile getirdi.

        NLP teknikleri, ast ifadesi ile insanın çok yönlü gelişimini sağlayacak programların bütününü kapsayan ifadelere verilmiş bir isimdir. Ama bu gelişim içerisinde çok bilgi ile gelişim karıştırılmamalıdır. Sizler çok kitap okuyarak bilgili olabilirsiniz, ancak bu edindiğiniz bilgilerin düşünce mantığınızda gelişimini sağlamanız çok önemlidir. Uzman bir ebeveyn değil de mükemmel bir ebeveyn olmak, uzman bir öğretmen değil de mükemmel bir öğretmen, uzman bir dil uzmanı değil de mükemmel bir dil uzmanı… bu ifadelerin açılımı bilgiden çok düşünce yapısının gelişimine dayanmaktadır.

        Eğitim sistemleri insanda bulunan bu zeka tiplerinden birisinin daha fazla gelişim göstereceğini ifade etmiştir. Ancak burada bir ifadeyi örneklendirmek istiyorum, bu da mağaralarda delik oluşturan şeyin su damlalarının kuvvetinin olmadığı, su damlalarının sürekliliği olduğudur. Düşünce yapısı da gelişimini yaparken kuvvete dayalı bir gelişim değil, sürekliliğe dayanan bir gelişimden geçmektedir. Bir öğretmeni ele alalım… Bu öğretmen kendini yetiştirmezse ve kendini öğretmenlik mesleğine vermezse yıllar içerisinde sadece tecrübe sahibi olur, ama hiçbir zaman mükemmel bir eğitimci olmaz. Sizler gelişiminizi sağlarken aldığınız bilgiyi düşünce yapınızda kalıba dökmeniz, sizin çok zengin bir düşünce yapısına ulaşmanızı sağlayacaktır.


       
Lütfi ŞAHİN
www.lutfisahininsitesi.com
Kaynak: www.gencgelisim.com