Müzisyenlerin beyni, limiti 13 kat aşabiliyor!


İnsan beyninin sesi nasıl algıladığı ile ilgili gizemi çözmeye çalışan bilim adamları, müzisyenlerin işitme yetisinin, müzikle uğraşmayanlara oranla belirlenen ses algısı limitinin 13 kat üstüne çıkabildiğini keşfetti. İnsan beyninin çevresindeki sesler kakofonisini tek tek seslere dönüştürmek için yaklaşık 200 yıl önce geliştirilen Fourier dönüşümüne çok benzeyen bir algoritmayı kullanıldığını ileri süren bilim adamları, ses perdeleri ile sesin devam süresini belirleyen Gabor limitinin, insan beyninde nasıl işlediğini test etmek için bir çalışma yaptı.

Bir ses dalgasını tek tek frekanslara ayıran matematiksel bir süreçten oluşan Fourier dönüşüm, analog sinyalleri sayılaştırmak için en yaygın kullanılan yöntem olarak biliniyor.
New York'taki Rockefeller Üniversitesi’nden Jacob Oppenheim ve Marcelo Magnasco, müzisyenler ve orkestra şeflerini ses perdesi ile seslerin devam süresindeki küçük değişiklikleri değerlendirecekleri bir dizi teste tabi tuttu. Gabor limitine göre insan beyni, bir sesin frekansı ile devam süresini aynı anda doğru olarak belirleyemiyor. Ancak testler, müzikle uğraşanların, uğraşmayanlara oranla Gabor limitini 13 kat aşarak sesin frekansı ile devam süresini aynı anda değerlendirebildiğini ortaya çıkardı.

Kaynak: Cihan