Ece Vahapoğlu ile Multitasting Becerisi ile Beyinsel Performans Üzerine Söyleşi



Son zamanların en gözde isimlerinden olan Ece Vahapoğlu, gazetecilik, yazarlık, sunuculuk, TV programcılığı, eğitmenlik gibi birçok sahada kendini ispat etmiş başarılı bir kişilik… 23 yaşındayken ilk kitabı olan “Yabancı Dil Öğrenme Yolları” yayımlanan Ece Vahapoğlu,  “Bugün Zengin Ol” , “Ece’nin VIP Konukları” , “Öteki” ,  60 Günde İdeal Vücut” , “60 Günde İdeal Mutfak” isimli kitapların yazarı.


Başarıda zirveyi yakalayan genç ve güzel yazar Ece Vahapoğlu ile çok güzel bir şöyleşi gerçekleştirdik. Sözü fazla uzatmadan bu hoş söyleşiyle sizleri baş başa bırakıyoruz.

 

1.                  “Beynini geliştirmek” deyimi, sizin için ne anlam ifade ediyor?

Sürekli bir merak içinde ve öğrenme hevesiyle beynine, dolayısıyla kültürüne ve eğitimine yeni şeyler katmak demek. Yaşlılar neden bulmaca çözer? Unutkanlıkları azalsın diye... Beyni her daim çalıştırmak gerekli... Hele gençken, öğrenecek o kadar çok şey varken hayattan zevk almalı insan…

2.                  Birden fazla dalda başarı gösteren kişiler beyinlerini nasıl kullanıyorlardır sizce?

Multitasking dediğimiz çok yönlülük becerisi; daha çok kadınlara özgü bir yetenek. Bu yetenek, aynı anda birkaç işle uğraşabilmeyi sağlıyor. Kadın ve erkek beyninin farklı girintileri ve yapısı incelenmeli bunun için. Kendi adıma yorum yapacak olursam, ben tek bir şey yapmaktan sıkılırım. Kendimi sürekli geliştirmeyi severim. Öğrenmekten ve öğrendiklerimi paylaşmaktan tatmin olurum. Hızlı düşünüp karar verir ve uygularım.

3.                  Sürekli zinde bir beyine sahip olmak adına bir insan neler yapmalıdır?

Öğrenme hevesi içinde olmalı, hoşlanılan hobiler ve yeni alanlar yaratmalı, sağlıklı beslenmeli, spor yapmalı, oksijeni bol bol teneffüs etmeli.

4.                  Öğrencilere, başarı hususunda tavsiyeleriniz neler olur?

Önce kendilerine, başarılı olacaklarına dair inansınlar. Herkes aynı şeyleri sevmek ve yapmak zorunda değil. Kendi ruhları neyi istiyorsa onu yapsınlar. Severek yapılan iş yük olmaz, zevk verir. Heyecan duyularak yapılan işlerde daha çok başarılı olunur.

5.                  Meslek seçimi nasıl yapılmalıdır sizce? İnsan hangi mesleği, nasıl seçmelidir?

Sevebilecekleri ve ömür boyu birlikte mutlu olabilecekleri bir meslek seçsin gençler. Aksi halde, ömür boyu sıkıntı çekerler. Yüreklerindeki ses hangi mesleği seçmelerini söylüyorsa o mesleği seçsinler. Çevre baskısıyla yapılan meslek seçimi, ileride insanı mutsuz edebilir.

6.                  Başarıyı siz nasıl tanımlarsınız?

Başarı göreceli bir kavram… Her konuda değil ama belli noktalarda kendimi başarılı buluyorum. Zaman yönetiminde, hızlı düşünmekte, proje üretmekte, yazmakta, sunuculukta, disiplinde, sorumluluk almakta, paylaşımda başarılı buluyorum. Sosyal ilişkiler ve iletişim konularında iyiyim ama özel ilişkilerde çuvalladığım olmuyor değil. Başarı bir son durak değildir bence. Hiçbir zaman “ben oldum” dememeli insan. Öğrenmenin ve gelişmenin yaşı ve sınırı yoktur. Bu hayatta sizi mutlu kılan şeyler yapabiliyorsanız, işte onlar başarıdır. Yurtdışında okumak, kültürel algımı çok açtı, dünya görüşümü geliştirdi. Ancak başarı için sadece eğitim yeterli değil. Zekâ ile aklın birleşmesi gerekiyor. İçgüdüler de çok önemlidir hayatta başarılı olabilmek için. Bugün pek çok iş adamıyla konuştuğumda, aralarında hâlâ ilkokul mezunu olup, şu an milyon dolarları olanları biliyoruz. “Keşke okusaydım” diyorlar o ayrı; ama ticaret kafası olduğu için o kişiler başarılı olmuş. Çoğunu da takdir etmek lazım... O yüzden salt eğitim yeterli değil. Eğitimin üzerine içgüdüleri kullanmak, biraz da sivri bir zekâya sahip olmak gerekiyor.

7.                  Sizin hedefinizdeki zirve noktası nedir? Geleceğe ait bir vizyon oluşturdunuz mu?

Hedeflerim ve hayallerim her zaman olacaktır. Zirveyi 40’lı yaşlarıma geldiğimde hayal ediyorum nedense. Ülkemi başarıyla temsil ederek bir ödül almışım; kitaplarım hem Türkiye’de hem dünyada çok satıyor; idealist insanların rol modeli olmuşum, yanımda sevdiklerim ve ailem var.

8.                  Sizin aynı zamanda iyi bir okuyucu olduğunuzu biliyoruz. En çok hangi yazarların eserlerini okursunuz?

Türkiye’de Elif Şafak, Mümin Sekman, Hakan Günday, Ayşe Kulin, Nermin Bezmen, Seda Diker okurum. Yabancı yazarlardan en favorim Paulo Coelho’dur.

9.                  Son olarak, okurlarımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Ben Mevlânâ felsefesine inanan biriyim. Bu yüzden kimseye karşı ön yargılı olmadan ve kimseyi ötekileştirmeden hoşgörülü bir dünyada yaşamaya davet ediyorum herkesi. Herkes, herkesi sevmek zorunda değil ama saygıyı, sevgiyi elimizden geldiğince büyütmeye çalışalım.

10.              Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz ve başarılarınızın devamını diliyoruz.

Zaman yönetimiyle her şeye yetişebiliriz. Ben teşekkür ederim.

 

Ece Vahapoğlu Kimdir?

İstanbul’da doğan Ece Vahapoğlu, Şişli Terakki Lisesi’ni bitirdikten sonra Roma Amerikan Üniversitesi’nde İşletme okudu ve üniversiteyi 2000 yılında birincilikle bitirdi. 2006 yılında Fransa’da IEHEI’de “AB ve Uluslararası İlişkiler” yüksek lisansı yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “Yükselen Yıldızlar Liderlik Programı”na katıldı.

2001 yılında JC Derneği’nin düzenlediği TOYP yarışmasında, “Kişisel Başarı” kategorisinde “Türkiye’nin En Başarılı Genci” seçildi.

İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve Boşnakça bilen Vahapoğlu’nun profesyonel iş hayatı, Garanti Bankası ile başladı. Finans sektörü deneyiminin ardından NTV / CNBC-e kanallarında televizyonculuğa geçti. CNBC-e’de Ekonomi ve Teknoloji Muhabirliği yaptı. NTV’de “Sabah Kahvesi” adlı programı hazırlayıp sundu. Skytürk TV’de “VIP” adlı programı hazırlayıp sunduktan sonra ATV’de “Güç Kadında” programını sundu. Cine5 kanalında “VIP Konuklar” adlı sohbet programını hazırlayıp sundu. Atv’de “Eko Pazar” adlı ekonomi programını sundu. Halen CİNE5’te “Uzun Lafın Kısası” adlı tartışma programını sunuyor.

Kendini spora adamış olan sertifikalı eğitmen Ece Vahapoğlu, aynı zamanda KATIAD (Kültürler Arası Toplumsal İletişim ve Araştırma Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi’dir.
 
Söyleşiyi Yapan: Beyhan Vatandaş
 
Kaynak: www.gencgelisim.com