Turkish İnternetten Süper Yaratıcı Girişimler


Gitti Gidiyor: Serkan Borançılı ve Burak Divanlıoğlu’nun kurduğu, merkezi İstanbul'da bulunan şirketin 150'den fazla çalışanı bulunuyor. İTÜ Mimarlık mezunu iki arkadaşın mimarlığı bir kenara bırakıp internette gelir kaynağı olarak çalışan döngü oluşturmak yoluna baş koymasıyla başlayan proje, geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü alışveriş sitesi eBay tarafından satın alındı.

5 Şubat 2001’de yayına başlayan Gitti Gidiyor, her geçen gün daha da büyüyünce 2003’ün Ağustos’unda ilk profesyonel eleman alımına başlıyor. Daha sonrasında ise düzenli bir ekip ve ofisle hizmet vermeye devam ediyor.

Quizy.me: Türkiye’nin son dönemde en çok ses getiren internet projesi olan Quizy.me, yeni nesil bir “boşluk doldurma” aracı. Sitede yer alan sorulardan kendinize göre olanlarını cevaplandırıyor, dilerseniz siz de soru sorabiliyorsunuz. Örneğin “Gazeteyi dijital ortamda okumayı tercih ediyorum çünkü …………” şeklinde bir soru soruluyor, diğer kullanıcılar da fikirlerini boşluk doldurarak belirtiyorlar. Ömer Ekinci tarafından hayata geçirilen proje, ilerleyen dönemlerde pazar araştırması ve markaların halkın gözündeki değerini ölçmek için de kullanabileceği bir mecra olacak.

Markafoni: Türkiye’ye özel alışveriş konseptini getiren Markafoni, dünyaca ünlü seçkin markalara ait giyim, ayakkabı, kozmetik, aksesuar, spor malzemeleri, oyuncak, teknoloji ve dekorasyon gibi farklı kategorilerdeki ürünleri %90’a varan indirimlerle sunuyor. Sina Afra tarafından hayata geçilen Markafoni, 2011’in ilk yarısında %300 büyüme gerçekleştirdi.

Ekşi Sözlük: Kurucusu Sedat Kapanoğlu’nun hobi ve eğlence amaçlı kurduğu sözlük, on binlerce yazara sahip. Ekşi sözlüğün büyüdüğü yıllarda Microsoft’ta yazılımcı olarak çalışan Kapanoğlu, sözlükten elde ettiği gelirin Microsoft’taki maaşından fazla olması üzerine işini bırakıp zamanını sözlük için ayırmaya başlamış. Hayatında birçok başarısızlığı olduğunu belirten Kapanoğlu, ÖSS’yi kazanamamış.

Pilli.com: Hem para kazanan hem de kullanıcılarına para kazandıran Pilli network, içeriğini kullanıcıların oluşturduğu bir internet şirketi. Çeşitli ilgi alanları için siteler üreten grup, zaman zaman sosyal paylaşım servislerine de imza atıyor. Üyelerin kendi ilgi alanları için yazılar gönderip yazılarının reklam gelirlerinden %70’ini almasıyla işleyen sistem, yüz binlerce kullanıcıya ulaştı. Bildirgec.org, sosyomat.com, put.io ve bunun gibi birçok siteyi yönetiyorlar.

Fizy.com: 2006 yılında müzik tutkunu olan Ercan Yarış tarafından kurulan Fizy, bugün milyonlarca internet kullanıcısının kullandığı bir online servis. Müzik dinleme hobisini kolaylaştırmak adına bir sistem kuran Yarış, sistemin arkadaşları tarafından beğenilmesi üzerine servisi genele açmaya karar verir. Yayına verdikten kısa bir süre sonra dünya basınına düşen Fizy, tüm dünyadan kullanıcıları ağırlıyor. Geçtiğimiz aylarda zaman zaman talihsiz olaylar yaşasa da Fizy, kalitesinden ve başarısından ödün vermedi.

Uzman.tv: 2007 yılında internet girişimcisi Ersan Özer tarafından kurulan Uzman tv, bugün  yediden yetmişe herkesin başı sıkıştığında yardımına yetiştiği görüntülü hayat ansiklopedisi. Aklınıza gelebilecek hemen her soruya birkaç dakikalık videolarla cevap veriliyor, hem de uzmanından. Üstelik bu videolu cevapların büyük kısmına yazılı olarak “Uzman tv rehber” bölümünden ulaşma imkanına da sahipsiniz.

T. Cevher Beydilli
www.fikirzula.com

Kaynak: www.gencgelisim.com