Muhteşem Bir Beyin İçin 12 Süper Yöntem


     Beyin en değerli fiziksel varlığımızdır. Bütün var oluşumuzun merkezidir; zekamızın, kişiliğimizin, insanlığımızın, aklımızın ve ruhumuzun… Başarılı ve tatmin edici bir hayat için maksimum düzeyde çalışan bir beyin kadar önemli hiçbir şey yoktur.

Beynimiz çok uysaldır, hayatınız boyunca şekillendirebileceğimiz bir hazinedir. Beynimizi en etkili şekilde geliştirmenin sırrı, her gün aldığımız besinlerdedir. Beyninizin size hayatınız boyunca  mutluluk, zihinsel enerji ve tatmin edici başarılar sağlayamaması için hiçbir engel yok.
             İşte geniş çaplı araştırmalara dayanarak ve beyninizi korumak, onun fonksiyonlarını, sağlığını geliştirmek için bazı öneriler:
    
1) Multi Vitamin Alın: Hangi yaşta olursanız olun, vitamin-mineral takviyeleri almak beyninizin daha etkin çalışmasını, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve hafızanızı güçlendirir. Yaşınız ilerledikçe beyninizin bozulmasını önler. Çeşitli mineral ve vitaminlerden uygun dozda alarak beyniniz için çok doğru bir iş yapmış, zihinsel fonksiyonlarınızı ve ruh sağlığınızı her yaşta korumuş olursunuz.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     2) Oksit Giderici Vitaminler Alın: Sadece multivitamin mineral haplar almak yeterli değildir. Alınması kesinlikle zorunlu oksit giderici E vitamini çok önemlidir.

3) Oksit Giderici Seviyesi Yüksek Yiyecekler Yiyin: Hemen  hemen  bütün sebze ve meyveler oksit giderici maddeler içerir. Genel olarak, oksit giderici seviyesi en yüksek olanlar parlak renkli meyveler, etli ve kabuksuz meyveler ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Cipsler yerine, kiraz, vişne, etli ve kabuksuz meyveler, üzüm, elma, hurma, kuru üzüm atıştırmak zihin gücünde ve ruh sağlığında büyük bir fark yaratır.

4) Çay İçin: Çay, beyin hücrelerini zarar görmekten koruma konusunda büyük bir güce sahiptir. Çay mükemmel  bir oksit giderici kaynaktır. Çay içmek beyninizin yavaşlamasına neden olan oksit gidericiler ile savaşır, felç riskini aza indirir. Günde en azından bir bardak çay içebilirsiniz.
  
5) Zaralı Yağlardan Uzak Durun: Dünyaya geldiğiniz zaman mükemmel çalışan beyniniz birçok olumsuzlukla karşı karşıya kalıyor. Bunların başında beynimize yanlış yağlarla zarar vermemiz geliyor. Beyniniz vücudunuzun en yağlı organıdır; beynin %60’ı lipitlerden (yağa benzeyen çeşitli maddeler) oluşur. Beyninizi yanlış besinlerle beslediğiniz ve zararlı yağları almaya devam ettiğiniz sürece beyninizin verimsiz hale gelir ve büyük olasılıkla yeterli etkinlikte çalışmaz. Yanlış yağ molekülleri almadığınız sürece beyninizi ölüme teslim etmiş olursunuz. Aldığınız zararlı yağlar hayatınız boyunca beyninizin küflenmesine sebep olur. Beyin hücreleriniz için en çok zarar veren, doymuş hayvan yağlarıdır. Doymuş hayvan yağ oranı yüksek besinlerle beslenmek hafızamızın ve öğrenme yeteneklerimizin zayıflamasına neden olur.

             Yanlış yağlar beyin hücrelerine zarar verir: Mısır yağı (omega-6 denilen), beyin dokularında kronik iltihaplanmaya sebep olur ve bu maddelerden  aşırı düzeyde alınması beyne büyük zararlar verirken, felce ve Alzheimer hastalığına yol açar. Margarin, hamur işi, cips gibi gıdalarda bulunan zararlı yağlar kan damarlarının zarar görmesine neden olurken, kan dolaşımına da zarar verir.
           Beyninize zarar veren yağlar: Doymuş yağlar (et, tam yağlı süt, tereyağı, peynir)  margarin, mayonez, ayçiçeği yağı) ve fazla hayvansal  yağ içeren bir beslenme şekli sizi şeker hastası yapabilir. Omega-6 yağlarının beyin hücrelerinize zarar vermesine izin vermeyin. Bu yağlar beyin hücreleriniz için katil gibidir ve sonuçta beyin potansiyelinizi yok eder. Çözüm   omega-6 yağlarını daha az almanızdır.

6) Balık ve Balık Yağı Alın: Beyninizin en çok ihtiyaç duyduğu yağ tipi, balık yağında bulunan omega-3 denilen yağ tipidir. Bu, beyninizi şekillendiren mükemmel bir maddedir. Kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. İnsan beynine müthiş bir enerji verir.

7) Beyne Destek Olan Takviyeler Alın: Hangi yaşta olursanız olun, vitamin-mineral takviyeleri almak beyninizin daha iyi çalışmasını sağlar. IQ testlerindeki performansı arttırır, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve hafızanızı güçlendirilerek yaşlandıkça beyninizin bozulmasını önler.

Beyin Takviyeleri:
  • Folik Asitler: Hafızayı daha dinamik yapar.
  • B6 Vitamini: Hafızayı güçlendirir.
  • B 12 Vitamini: Bunamayı önler.
  • Thiamin: Psikolojik bir ilaç.
  • Niacin: Mucize hafıza hapı.
  • E Vitamini: Ultra beyin hapı.
  • C Vitamini: Zekanızı geliştiren kaynak.
  • Selenyum: Kendini daha iyi hissetmenizin anahtarı
  • Lipoik Asit: Mükemmel oksit giderici.
  • Koenzim Q10: Beynin enerji rezervi.
  • Ginkgo Bilboa: Yaşlanan beyinler için bir destek.

8) Şekere Dikkat!: Beyninizin, kandaki şeker maddesinin miktarı bakımından tam bir obur olduğunu biliyor musunuz? Şeker ve diğer karbonhidratları çok fazla tüketmek, beyin için tehlikelidir. Beyin hücrelerinde kalıcı zarara ve bu hücrelerin gerektiği gibi çalışmamasına ve ölmesine sebep olur.

9) Az Yemek Yiyin: Fazla kilolu olmak beyin için hiç iyi  değildir. Fazla kilolu olmanız, şeker hastası olmanıza, hafızanın ve beyin hücrelerinin zarar görmesine, yaşlanmanın hızlanmasına neden olur. Daha fazla kalori yakmak beyin hücrelerini zayıflatır.

10) Egzersiz Yapmayı İhmal Etmeyin: Yapılan araştırmalara göre fiziksel egzersizin beyne giden kan miktarını arttırdığı ve hatta beynin belirli bölümlerindeki zihinsel aktiviteyi canlandırdığı bilinmektedir. Yeni şeyler öğrenerek ve yaparak beyninizi uyarmalı, zihinsel  becerilerinizi geliştirilmesiniz. Böylece hafızanızı geliştirebilirsiniz.

11) Kahvaltı Yapın: Uzmanlar, kahvaltı yapmanın beyni hızlı bir şekilde güne hazırladığını söylüyorlar. Kahvaltı, beynin verimini arttırdığı için genel duygusal durumu ve psikolojiyi çok daha iyi bir düzeye getirmektedir. Kahvaltı yapmayanların depresyona girme olasılıkları kahvaltı yapanlara oranla iki kat daha fazladır.

12) Kafein: Kafein beyne yararlı mıdır yoksa zararlı mıdır? Bu tamamen beyninizin kafeine nasıl tepki verdiğine bağlıdır.

Araştırmalar, “Kafein aldıktan sonra birçok insan kendisini daha neşeli, daha canlı hisseder, zihni daha açık olabilir, daha enerjik, daha üretici, hata zinde olur” diyor.
Az bir miktar kafein bile alarma geçmenizi sağlar, konsantrasyonunuzu arttırır, yorgunluk alır ve daha hızlı tepki vermenizi sağlar. Beyin  performansını attırmak için sabah kahve içerek kafein alabiliriz. Daha fazla kafein almak ise beynimiz üzerinde genelde ters tepki yapar. Kafein beyninizi aşırı derecede canlandırır, uyumak istediğiniz zamandan çok sonra bile halen sizi uyanık tutabilir. Kronik uykusuzluk ve kafein arasında bağlantı vardır. Uykusuzluğun beynin hücrelerine zarar verdiği bilindiği için, günün ilerleyen saatlerinde kafein almayın. Eğer gece iyi uyumak istiyorsanız…

Cemal Kondu

Kaynak: www.gencgelisim.com