25’inden Önce Milyoner Olanlar

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, 21 yaşında milyoner olan bir sanal ortam sihirbazı. Facebook için çalışmalara, 2004’te Harvard’da ikinci sınıf öğrencisiyken yurt odasında başlamış.
Bugün 26 yaşındaki milyoner Mark, bir süre önce Newark bölge okuluna tam 100 milyon dolar bağışladı. Mark gibi genç yaştaki girişimleriyle zengin ve tabi ki meşhur olan daha pek çok kişi var. Bazıları lise yıllarında tomurcuklanan parlak fikirlerini geliştirdiler, bazıları iş hayatının ilk yıllarında zeka, vizyon, kararlılık, tabi ki çalışma ve biraz da şanslarının yardımıyla yükseldiler; günümüzün en ünlü firmalarını kurdular, bugünse paraya para demiyorlar. Hadi onlardan 5’ini yakından tanıyalım.
Michael Dell

Genç yatırımcılara tavsiyesi:
“Tutku dolu olmalısınız. Bence büyük paralar kazanmak için büyük fikirler peşinde koşan kişilerin, ‘Benim gerçekten ve tutkuyla istediğim ne? Beni en çok ne heyecanlandırıyor?’ diye soran kişiler kadar başarılı olmaları imkansız!”Yaş: 45
Unvan/Şirket: Dell Computers kurucu ve CEO’su
Milyoner olduğu yaş: 19

Dell bilgisayar firmasının kurucusu Michael Dell, henüz öğrenim gördüğü Texas Üniversitesi’ni bitirmeden şirketini kurmuştu. Doğrudan satışlarla bilgisayar fiyatlarını düşürdü ve binlerce müşteri kazandı. Michael 24 yaşındayken şirketin geliri 258 milyon dolardı. Son kayıtlara göre toplam serveti 13.5 milyar dolar. 
Catherine Cook

Okul yıllıklarına bakarken Catherina ve erkek kardeşinin aklına yıllıkları internet ortamına taşıma ve sınıf arkadaşlarının birbirleriyle iletişimini kolaylaştırma fikri geldi. 2005’te myyearbook.com adlı siteyi kurdular. Kişiler ve fotoğraflarından oluşan dijital bir yıllık şeklindeki site bugün 20 milyon üyesiyle ABD’nin en çok ziyaretçi alan 25 sitesi içinde yer alıyor. 
Yaş: 21
Unvan/Şirket: myyearbook.com kurucusu
Milyoner olduğu yaş: 18
Genç yatırımcılara tavsiyesi: “Düşünmekten vazgeçip tasarınızı hayata geçirin. Gençlik yılları kendi işinizi kurmanın en ideal zamanı. Çünkü gençken, ilerleyen yaşların size yükleyeceği sorumlulukların tümünden özgürsünüz. En kötüsü işi batırırsınız; ama bu bir sonraki adımınızı başarıya çevirmek yolunda size tecrübe kazandırmış olur.”
Sean Belnick

14 yaşında kendisini odasına kilitledi, 3 gün sonra ise BizChair.com doğmuştu. Ofis mobilyaları satan bu site, Emory Üniversitesi İşletme bölümünden yeni mezun olan Belnick’e yılda yaklaşık 50 milyon dolar kazandırıyor.
Yaş: 23
Unvan/Şirket: BizChair.com sitesinin kurucusu
Milyoner olduğu yaş: 16
Genç yatırımcılara tavsiyesi: “Başlamak için çok erken diye bir şey yok. Ben siteyi 14 yaşındayken kurdum. İnternette istediğiniz her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. Benim yaptığımı yapın; araştırın ve hayal ettiğiniz şeyi gerçekleştirmenin bir yolunu bulun.”
Juliette Brindak

Brindak 10 yaşındayken sevimli kız figürleri çiziyordu. 2005’te ilköğretim çağı kızları için kurduğu siteye taşıdığı bu figürler çok tutuldu. Şirketi 15 milyon dolar kazanan Juliette Brindak, bugün bir yandan Washington Üniversitesi’ne devam ederken bir yandan da yatırımcı arıyor ve şirketini halka açmaya hazırlanıyor.
Yaş: 21
Unvan/Şirket: MissOandFriends.com kurucu ortağı ve CEO’su
Milyoner olduğu yaş: 19
Genç yatırımcılara tavsiyesi: “Size ve fikrinize inananlardan oluşan bir takım kurun. Eğer başaracağınızdan şüphe duyan ya da kuracağınız şirkete burun kıvıran biri olursa, onunla derhal yollarınızı ayırın.”
Matt Mickiewicz

Genç yatırımcılara tavsiyesi:
“Çok para kazanmak için çok para harcamak gerektiğini söylemeyenler, en kötü bahaneye sınıyorlar bence. İhtiyaç duyulan ancak kimsenin ayak basmadığı alanlarda girişimde bulunun, değer yaratın ve el değmemiş sorunlara çözüm üretin. İşin sırrı bu!”Yaş: 27
Unvan/Şirket: sitepoint.com, 99designs.com ve flippa.com kurucusu
Milyoner olduğu yaş: 22

1988’de ilk şirketi sitepoint.com’u kuran Mickiewicz, diğer iki şirketini de 2008 ve 2009’da hayata geçirdi. İnternetin müşterilerden geri dönüşümü hızlandırdığını, yeni fikirleri hayata geçirmeyi çok kolay ve ucuz hale getirdiğini ifade ediyor.