İsimleri Unutmamanın 6 Yolu


Yeni tanıştığımız insanlarla daha sonra karşılaştığımızda ismini hatırlayamamak en büyük kabusumuzdur. Ciddi bir iletişim kazası sayılabilecek bu alışkanlığı çöpe atmanın zamanı geldi. Aşağıdaki 6 yolu izleyerek artık tanıştığınız herkesin ismini aklınızda tutabilirsiniz.



1. İlgili olmak

Birçoğumuz insanların isimlerine dikkat etmez; hatta tanıştırıldığımız an bile genellikle kendimize odaklanırız. İlk adım, tanıştırıldığımız insanı dikkatle incelemek, ismini söylediğinde ona konsantre olmaktır.











2. İsimleri doğrulatmak


Bir insanın birden fazla ismi olabilir. Kendisine hangi ismi kullandığını sorun. Böylelikle ismi birkaç kez tekrar etme şansınız olur.

3. İsimlerinin alınlarında yazılı olduğunu hayal etmek


Amerika'nın eski başkanlarından Franklin Roosevelt, Beyaz Saray'da çalışan herkesin ismini bilmesiyle etrafında hayranlık uyandırıyordu. Peki ama nasıl? Otobiyografi yazarlarına göre Roosevelt, tanıştığı her insanın isminin alnında yazılı olduğunu hayal edermiş. Uzmanlar bu tekniğin işe yaradığını söylüyor; ancak ismin sevdiğiniz renkte yazılmış olması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

4. İsmi yazdığınızı hayal etmek

NLP uzmanları bir insanla tanıştığınız zaman o insanın yüzüne bakmanın ve ismini tekrar ederken küçük parmak hareketleriyle ismini hayali olarak yazdığınızı hissetmenin işe yarayacağını söylüyorlar.












5. İsmi tanıdığınız bir şeyle bağdaştırmak


Karşınızdakinin ismini tanıdığınız veya ünlü birisiyle benzeştirmeye çalışın. Aynı isme sahip kişilerle ortak yanlarını bulun, isminin anlamını düşünerek çevrenizdeki nesnelerle, çiçek, renk veya eşya isimleriyle ilişkilendirin. Diyelim ki Sema ismini aklınızda tutmak istiyorsunuz. Sema gökyüzü ya da uzay anlamına geliyor. İsmin sahibinin gökyüzünü ya da uzayı anımsattığını düşünün. Bir yaz akşamında semaya baktığınızı hayal edin. Yıldızlar arasında Sema’nın yüzünün size gülümsediğini görün.

6. Sık sık kullanmak

İsmi akılda tutmanın bir yolu da konuşma esnasında ismi sık sık tekrarlamak. Söz konusu kişiyle tanıştıktan sonra birkaç kez ismini kendi kendinize yinelemek ve yukarıdaki önerileri uygulamak işinizi çok kolaylaştıracak.







Kaynak: Süper Beyin Dergisi

www.gencgelisim.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder