NLP ile Hayatınızı Değiştirecek 4 Yöntem




Bu makalede, davranışlarınızı değiştirmeye, daha iyi sonuçlar elde etmeye, daha iyi deneyimleri oluşturmaya yardımcı olacak en iyi performans veren tekniklerden birkaçını sıralayacağım.
1.       Teknik :   DIŞARIDAN GÖZLEM
Bazen strese, depresyona ya da diğer olumsuz duygulara iten şeylere tepki gösterme eğilimindesiniz.  Örneğin arkadaşınız, özellikle bir kelime kullandığında, arkadaşınızın davranışı sizi deli eder ya da sizi sinirlendirir. Bu NLP tekniği, böyle durumlarda ortaya çıkan olumsuz duygularınızı etkisiz kılmaya yardım edecek.
NLP tekniği aynı zamanda korkulara karşı bir ilaç gibidir, çünkü NLP tekniği insana, kişinin gözlemci olarak durumu gözlemlemesine ve durumu tarafsız olarak değerlendirmesine imkan tanır. Daha sonra insan, durumu nasıl abarttığını ve geleceğe aşırı tepkinin durdurması gerektiğini görür.
Dışarıdan Gözlem etkisini uygulamak için yapmanız gerekenler:
        Ortadan kaldırmak istediğiniz duyguyu belirleyiniz.  Örümcek korkusu, belirli insanlar karşısında aşağılık duygusu gibi.
        Gözlemci olarak durumu başından sonuna doğru yeniden yaşamaya başlayınız. Yerin, zamanın, konunun ayrıntılarını hatırlama çalışınız.
        Şimdi bir film gibi durumu yeniden gözlemleyiniz. Meydana gelen olayları hızlı ve yavaş biçimde ilerletiniz. Aynı zamanda birkaç kez bu olayı hatırlamayı durdurabilirsiniz.
        3-4 kez bunu yapınız.
        Beyninizde aynı olayı görmeye çalışınız. Olumlu olan duygular, olumsuz duyguların yerini alacaktır. Hala olumsuz duygular hissediyorsanız, olumsuz duygularınız tamamen kaybolana kadar bu alıştırmaları tekrarlayınız.

2.       Teknik:  İÇERİĞİN YENİDEN ÇERÇEVELENMESİ
NLP tekniği kendinizi şaşırmış, kızmış hissettiğiniz zaman iyi bir görev üstlenir.. Daha olumlu bir şekilde düşünerek olayın duygusunu değiştirir. Farklı çerçevede durumun içeriğinin yeniden çerçevelenmesine imkan tanır.
Diyelim ki, işinizi kaybettiniz. Düşündüğümde bana çok kötü geliyor. Ama olayın farklı yönlerini görmeye hazır olunuz. İşinizi kaybettiğiniz için, şimdi daha iyi konumlara açıksınız ve yeteneklerinizi geliştirmeye fırsat verecek farklı işleri keşfedecek durumdasınız.    Bu deneyim sizi dayanaklı hale getirecek ve daha cesaretli bir insan olacaksınız.
Bu örnekte olayı yeniden çerçevelenmiş haline getirdim. Sizi olumsuz durumlar karşısında odaklamaya ve aynı zaman da bunları olumlu göstermeye fırsat vererek, sizin açınızdan durumu değiştirdim. Tamamen başka bir bakış açısı altında olayı görmenize imkan verecek ve daha iyi kararlar alacak durumdasınız.  Çünkü şimdi olayların olumlu yanlarına karşı odaklısınız.
O zaman, olaylardan korkmayınız. Çözümlerini düşününüz.
Beklenmedik olaylarda insanların yapmaya eğilimli oldukları şey, panik, güven eksikliği, gelecekten korkmadır. Bu sadece daha fazla sorunlara yol açar. Bu tip olumsuzluklara karşı dikkat ediniz ve olayın avantajlarını bulunuz.
3.     Teknik:  ÇAPA
Çapa tekniği birçok amaç için kullanılabilir. Söylediğiniz ya da yaptığınız bir şeye duygusal tepki için temel olarak NLP tekniği kullanılır. Örneğin, bir kişinin omzuna dokunduğunuzda bilinçsiz olarak gülmeye başlaması mümkündür.
Çapa Tekniği NLP' de çok kullanılan bir tekniktir. Bir kişinin nasıl hissettiğini anında değiştirebilirsiniz. Birçok durumda mümkündür, özellikle kişi kendini güvensiz ve üzgün hissettiğinde. Sadece olumlu bir duyguya demir atabilirsiniz ve bir insanın sinirlendiğini gördüğünüzde çapayı çekebilirsiniz. 

Bunun Nasıl Yapıldığına Dair Birkaç Bilgi
        Üzerinde deneme yapmak istediğiniz insanın durumunu belirleyiniz. Mutluluk, cesaret ya da başka şeyler olabilir.
        Kişinin olaya müdahale olması için gerekenleri yapınız. (Kişiyi istenen duruma götürecek bir hikaye anlatabilirsiniz.)
        Kişiyi tamamen olayın içinde gördüğünüz zaman, ona dokunabilir, omzuna ellerinizi koyabilirsiniz,  birkaç saniye bu durumda kalınız. Dokunduğunuz yeri hatırlayınız.
        Sonra elinizi omzundan çekiniz ve oluşturduğunuz duygusal durumla ilişkisi olmayan bir şeyler söyleyiniz. Önemli olan şey insanın zihnini ortaya koymasıdır.
        Birkaç dakika sonra yeniden aynı bölgeye dokununuz ve tepkiyi gözlemleyiniz. Süreç başarılıysa, bu kişi oluşturduğunuz aynı duygusal tepkiye sahip olmalıdır.



4.       Teknik :  UYUM
Uyum önemli bir yetenek ve buna hakim olmak oldukça kolay. Her türlü insanla uyuşmanıza imkan tanır.
İnsanlarla bağ kurmanın birçok yolu vardır. Bir insanın solumasını takip edebilirsiniz, vücut dilini aynada yansıtabilirsiniz ve başka insanın kullandığı benzer kelimeleri kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda konuştuğunuz insanın temel duyusal algısını değerlendirebilirsiniz. Bu görsel, dokunsal ya da işitsel olabilir. Aynı duyuyu siz de kullanabilirsiniz. O kişinin kullandığı kelimelere dikkat ederek ve onunla konuşarak bunu kolayca yapabilirsiniz.
Konuştuğunuz kişi böyle kelimeler ya da cümleler kullandığında, kullandığı temel duyuların işitsel olduğunu anlayabilirsiniz:
"Seni duyuyorum."
"Seni dinliyorum."
çınlamak
bip bip
tik tak
gürültü

Konuştuğunuz kişi böyle kelimeler ya da cümleler kullandığında, kullandığı temel duyuların görsel olduğunu anlayabilirsiniz:

"Ne demek istediğini anlıyorum."
"Benim görüşüm açıktır."
"Geleceğin parlak"
büyük
karanlık
portakal
kare

Konuştuğunuz kişi böyle kelimeler ya da cümleler kullandığında, kullandığı temel duyuların dokunsal olduğunu anlayabilirsiniz:
"Bunun yapılacak en iyi şey olduğunu düşünüyorum."
"Bu konuda kötü hissim var."
"Hoş bir havası vardı."
sıcak
serin
kumlu
nemli
dokunmak

SONUÇ:
Bu teknikler doğru olarak uygulanırsa, NLP'nin bu dört tekniği hayatınızı birçok yönünü değiştirebilir. Bir tekniği istenen etkiyi vermiyorsa, istenen etki elde edilene kadar alıştırmaları tekrar etmeyi bırakmayınız.

Çeviren: Merve ESENDAĞ
kaynak:pnlarticles.com
www.dahibeyin.blogspot.com
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder