Eğitimli İş Yönetimi Mümkün mü?



İş yönetmenin eğitimlisi olur mu demeyin, lütfen! Eğitimli insan da olur, eğitimli işyeri de olur, eğitimli iş yönetimi de olur. Olur da nasıl olur? Nasıl gerçekleştirilir? Ne şekilde yapılır da iş yönetiminde eğitimli olunur? İş yönetiminde eğitimin önemi var mıdır? Kim bilir?

Kim bilecek? Elbette iş geliştirme yöneticiliği diye bir kavram girmeli, iş dünyanıza!

İş vardır.
İş planı vardır.
İşi uygulayacak bireyler var.
İş, planlı bir şekilde uygulayıcılarını bekler.

Uygulayıcılar, planlanmış davranış modelleriyle eğitimlerindeki problemli konularını ortaya koyarlar.
Problemler görülür. İzlenilir. Problemler üzerine yüzleşme yapılır.

Hastalıkların doğru teşhisi gereklidir. Doğru teşhisle tedavi yapılmalıdır. Zamanında alınan tedbir faydalıdır. Daha sonra alınacak tedbirler boştur. Zaman kaybedilmişse, doğru bir strateji belirlenmemişse yapılacak bir şey yoktur.

Kişisel yapılar anlaşılamamış, okunamamış, sorgulanamamış, yoğrulamamış, törpülenememiş bir şekle dönüştürülerek işe yansıtılmışsa o işin ve o işletmenin hali içler acısı bir şekle bürünmüş olacaktır.

İş hayatının dinamiklerinden olan ‘eğitim’de asli sıralama mutlaka görülmeli, anlaşılmalı ve uygulanmalıdır:

1.                  Teorik İş Yönetimi
Bir işin teorik kısmı bilinmeden anlaşılmasını iddia etmek, doğrudan uygulamadan bahsetmek işin başlamadan biteceğinin göstergesidir. Usta-çırak eğitimleri diğer adımlarda düşünülmelidir.

2.                  Pratik İş Yönetimi
Uygulamalı alan eğitiminin konusuna giren bu tarz işin anlaşılırlığını mümkün kılan bir yöntemdir. Ne söylenilmiş, anlatılmış ve neyin anlaşılması istenilmişse o konunun iş üzerinde uygulamalı olarak gösterilmiş olması ilgili kişinin nitelikli bir yapıya kavuşup işletmesine daha faydalı olmasını sağlayacak bir muhteviyat kazanacaktır.

3.                  Projelendirilen İş Yönetimi
İş yönetimi eğitimlerinin son aşaması budur. Mevcut uygulamalar yanında iş uygulayıcılarının uygulamalar sırasında karşılaştıkları güçlüklerin giderilip işin daha kolay kılınması amacına yönelik bu çalışmayla ‘fayda merkezli’ bir çalışma yapmak mümkün olabilecektir.



Abdüllatif Erdoğan
abdullatiferdogan@hotmail.com
dahibeyin.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder