Haydi Çocuklar: 'Küçük Yazarlar Kulübüne'


Hepimiz çocuklarımızda bir yetenek olduğunu biliyoruz. Özellikle de yazmaya karşı yeteneği olan çocuklarımızı nasıl yönlendireceğimizi de bilemiyoruz. İşte bu konuda çalışmalar yapan Küçük Yazarlar Kulübü hepimize yol gösterecek bilgileri paylaştılar bizimle.


Son zamanlarda Rize'de iki idealist öğretmenin yaptığı çalışmalar bütün Türkiye'de ses getirmeye başladı. Küçük Yazarlar Klübü adıyla yaptıkları çalışmalarla geleceğin yazarlarını yetiştiriyorlar.

Uzun yıllarını eğitime vermiş Fatma ve Mecvlüt Işık ile bu harika projerini konuştuk. Siz de okuyunca bizim gibi diyeceğinize eminiz: "İyi ki ülkemizde böyle idealist ve kaliteli öğretmenler var!"



Küçük Yazarlar Kulübü Nedir?

Küçük Yazarlar Kulübü, iletişimin azaldığı, kelime hazinemizin yavaş yavaş yok olduğu bir ortamda mecburiyetlerden doğan bir sözel zekâ programıdır. Küçük Yazarlar Kulübü, öğrencilere yeni ufuklar açan, yaşam koçluğu yapan bir programdır.



Küçük Yazarlar Kulübü nasıl çalışıyor?

Küçük Yazarlar Kulübü’nün Fatma Işık ve Mevlüt Işık tarafından hazırlanmış genel bir müfredatı bulunmaktadır. Genel müfredat sabit kalmak şartıyla sürekli yapılan araştırmalar ışığında ve öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda program düzenlenmekte, her hafta öğrencilerin karşısına yeniliklerle çıkılmaktadır. Küçük Yazarlar Kulübü’nde ders tekrarı yoktur. Her hafta farklı etkinliklerle karşılaşacağını bilen öğrenci derse heyecanlı ve istekli gelir.




Küçük Yazarlar Kulübü Materyalleri nelerdir?

Küçük Yazarlar Kulübü’nde kullanılan materyallerin çoğu özgündür. Sözel zekânın gelişimine katkıda bulunacak onlarca oyun, Küçük Yazarlar Kulübü tarafından üretilmiştir. Diğer materyaller de uzun süren araştırmalar sonucunda özenle seçilerek öğrenciye sunulmaktadır.



Küçük Yazarlar Kulübü Çocuklara ne kazandırıyor?

Küçük Yazarlar Kulübü’ne gelen öğrenci yaşıtlarıyla bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyor.    Bir gruba ait olmanın verdiği değerle birey olduğunun farkına varıyor. Grup eğitiminin içinde olan çocuk, hem model oluyor hem model alıyor. İsmini ortak bir kararla koydukları grubun bir üyesi olduğu için özgüveni artıyor ve mutlu oluyor. Mutlu çocukların alıcıları açık oluyor ve öğrenmeye hazır hale geliyorlar. Zihninde olumsuz bir önyargı olmayan çocuk başarılı, mutlu ve hedefleri olan bir birey haline geliyor.




Küçük Yazarlar Kulübü’nün Hedefleri neler?

Bizler; ufku geniş, düşünen, üreten, konuşan, yazan, hisseden, paylaşan, değerli olduğunun farkında olan ve değer vermeyi bilen, dikkati tam, öğrenmeyi seven, kitap okuyan çocuklar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimize öğrenmenin, araştırmanın, okumanın, yazmanın güzel olduğu yönünde bir bakış açısı kazandırmaya çalışıyoruz. Öğrenirken de eğlenmenin mümkün olduğu gerçeğini yaşamalarını istiyoruz.

Küçük Yazarlar Kulübü’ne gelen bir çocuğun hayatında neler değişiyor?

Her şeyden önce yaşama bakış açısı değişiyor. Yazarlık, editörlük, kitap tasarımı gibi ifadeler günlük yaşantısının bir parçası oluyor. Hayatının kahramanı olarak görüyor kendini. Böylece özgüveni gelişiyor. Başkalarına değer veriyor çünkü onların da kendi hayatlarının kahramanı olduklarını biliyor. Kitap okumak onun için okyanusa açılmak, keşifler yapmak kadar heyecan verici ve hoş bir faaliyet haline geliyor. Ayrıca durağan işler yerine -bilgisayar oyunu, telefona ve tabletle oynama gibi- iletişim kurmayı tercih ediyor. Alıcıları ve dikkati açık olduğu için gözlem gücü gelişiyor. Baktığını görebiliyor, anlamlandırabiliyor ve yorumlayabiliyor.



Küçük Yazarlar Kulübü Eğitimi nasıl bir ortamda gerçekleşiyor?

Küçük Yazarlar Kulübü Eğitimi atölye çalışması üstüne kurulmuştur.  Yani sürekli çocukların etken olduğu bir ortamda eğitim verilmektedir. 8 veya 10 kişilik kendi sınıf düzeyinde arkadaşlarıyla ev ortamı diyebileceğimiz eğlenceli bir ortamda atölye çalışmaları yapılmaktadır. Eğitim genel olarak ifade etmek gerekirse 10 kişilik çalışma masası, oturma grubu, yer minderleri, hayal köşesi, okuma köşesi, drama sahnesi gibi mekânlarda gerçekleşmektedir.

ATÖLYE ÇALIŞMASI NEDİR?

Atölye çalışması; hamuru öğrencilerle birlikte yoğurmak ve şekillendirmektir.  Atölyede öğretmen sanatkârdır, aşçıdır; öğrenci de meraklı bir çocuktur. Atölye çalışması bir eğitim anlayışının somut şeklidir. Öğrenci merkezli eğitimin, üretken eğitimin, aktif eğitimin ve yaşayarak eğitimin faaliyete geçirilme biçimidir. Öğrenci atölyede sürekli aktif olduğu için asla sıkılmaz, pasifleşmez. Bunun için atölye çalışması öğrenme isteğini her daim canlı tutan bir eğitim şeklidir.




NEDEN ATÖLYE ÇALIŞMASI?

Okullardaki eğitim sistemi öğrencileri yeteneklerine göre ve ya ilgi alanlarına göre sınıflandırmıyor. Öğrencilerin birlikte bir sınıfı paylaşabilmeleri için aynı yaşta olmaları yeterli olarak kabul ediliyor. Mekânlar ve kullanılan araç gereçler de üretmeye olanak sağlamıyor. Atölye sistemi bu şartlarda yetişen çocuklar için bambaşka bir renk ve tazelik oluyor.

Zekâ geliştirilebildiği gibi körelebilir de. Yapılan araştırmalarla zekâ ve akıl oyunları atölye çalışmalarının öğrencilerin zekâ ve yetenek skorlarında ilerleme göstermelerini sağladığı ortaya konulmuştur.

Atölyeler öğrencilere sunulan canlı ve renkli mekânlar; değişik materyaller sayesinde hayal gücü zengin bireyler yetiştirmek için en ideal ortamdır. Atölyelerde öğretmek ve öğrenmek eğlenceli hale gelir.




ATÖLYE ÇALIŞMASININ AMACI NEDİR?

Atölye çalışmalarında hedeflenen ilk kazanım öğrencilerin algı, dikkat ve odaklanmaya yönelik becerilerinin geliştirilerek sosyal hayatta başarılı olmalarıdır. Bireysel becerilerini geliştiren öğrenci, özgüveni yüksek ve mutlu bir birey haline gelir. Bu sayede stres ve sınav kaygısı, zamana karşı yarışma gibi enerjisini düşürecek sorunlarla baş etme gücü kazanır. Bütün bu olumlu gelişmeler sonucunda akademik başarı ivmesi hızla yükselir.

Atölye çalışmaları boyunca öğrenciler; problem çözme, analitik düşünme, strateji geliştirme, zaman planlaması gibi konularda gelişim gösterirler. Ve kendilerindeki bu gelişimi gözlemleyebilirler.




Küçük Yazarlar Kulübü’ne gelen çocuklarda nasıl bir değişim yaşanıyor?

İlk değişim genellikle sınıf ortamında ortaya çıkıyor. Öğrencimiz kendine güveni geldiği için parmak kaldırıyor. Öğretmeniyle, arkadaşlarıyla konuşmaya başlıyor. Türkçeyi daha güzel kullanıyor.

Aile büyüklerine duyulan saygı artıyor. Sokağı, okulu, evi daha sağlıklı gözlemleyip daha iyi algılayabiliyor. İkili ilişkiler kurarken kendisini rahatça ifade edebiliyor. Yorum gücü kuvvetlendiği için muhakeme gücü de artıyor ve daha sağlam kararlar alabiliyor.

Kitaplar ilgi alanına giriyor. Harçlığının bir kısmını kitap almak için ayırıyor. Bu durum aileleri çok mutlu ediyor. Atasözü ve deyimleri yerinde kullanmaya özen gösteriyor.





İçeriğinde neler var?

Küçük Yazarlar Kulübü’nün içeriğinde dünya çocuklarından oyunlar, kitap okuma, yazarlık eğitimi, çocuk dergisi çıkarma çalışması, hikâye kitabı oluşturma çalışması, zekâ oyunları, tecrübe koleksiyonu, eğlenceli dilbilgisi, atasözü, deyim, şair ve yazar tanıtımı, genel kültür, drama, tiyatro, müzik, resim, görsel sanatlar, deney, kültürel değerler, gölge oyunu, kukla oyunu ve daha pek çok etkinlik var.

Öğretmenlerinin özellikleri neler?

Küçük Yazarlar Kulübü’nde öğretmen olabilmek için sadece yetenekli ve becerikli olmak yeterli olmuyor. Her konuda donanımlı olmak, araştırmayı ve yenilikleri takip etmeyi yaşam tarzı haline getirmek, Küçük Yazarlar Kulübü ailesinin öğretmenlerinde aradığı özelliklerin başında geliyor. Aynı zamanda hoşgörülü, sevecen, yapıcı, olumlu düşünen, öğrencilerinin yüreğine dokunmayı isteyen ve bunun için çaba sarf edecek kadar sağlıklı, enerjik, dinamik olmak büyük önem arz ediyor. Yani sadece beyniyle değil yüreğiyle de öğretmen olmak gerekiyor. Öğrencilerin gözlerindeki mutluluğu ya da hüznü yakalamak marifet değildir asıl marifet onların kirpiğinin ucundaki mutlulukları ve hüzünleri yakalamaktır.



KÜÇÜK YAZARLAR KULÜBÜ’NÜN ŞU AN GELDİĞİ NOKTA NEDİR, BUNDAN SONRAKİ HEDEFLERİ NELERDİR?

Küçük Yazarlar Kulübü şu an sadece Rize’de faaliyet gösteren bir alternatif eğitim kurumudur. Patent ve isim hakları alınmış, eğitim programı ise lisans aşamasındadır. Lisans aşaması bittiğinde bir dahaki yıl Türkiye genelinde bayilikler verilecektir. Bu güzel eğitimden tüm Çocuklar faydalansın istiyoruz. Küçük Yazarlar Kulübü’nün eğitimdeki boşluklardan birini dolduracağını düşünüyoruz. Ayrıca iş bekleyen, ataması yapılamamış binlerce edebiyat, Türkçe, drama-tiyatro, çocuk gelişimi mezunlarına da iş imkânı sağlayacaktır. Bu anlamda şu an bayilik ön anlaşmaları devam etmektedir.

*

Şöyleşi: Lilay Koradan

lilaykoradan@gmail.com