İyileşmek tamamen kişinin kendi bilinçaltını ikna etmesi yani kendini inandırması ile ilgilidir. Burada şunu hatırlatmadan geçemeyeceğim, İnanç; sinir sistemine doğrudan gönderilen emirdir. Tüm hastalıkların %75’inin psikosomatik (zihinsel teşvikle) olması da bu gerçeği gözler önüne serer.
Hipnoz sırasında telkin almaya hazır olan zihin bedenine de söylenen uygun davranmayı emreder. Bu emir sonucu ortaya çıkanlar şaşırtıcı ve aynı zamanda düşüncenin gücünü ispatlayıcıdır. Şöyle ki, Hipnotik trans halindeki kişiye kızgın demir denilen buz parçası dokunduruluyor ve orası yanık gibi su topluyor. Sonuç gerçekle değil inançla ilgilidir.
Kişinin bilinçaltının uyandırılması olarak ifade edebileceğimiz hipnozun 3 temel kavramı vardır. Bakış, söz ve düşünce. Sadece hipnozda değil tüm yaşamda bu üçlü, yönlendirici olarak karşımıza çıkar. Zihinsel yaşamın %90’ı bilinçaltıdır. Bu gerçek düşüncenin, dolayısı ile inancın ve yine dolayısı ile inancı ortaya koyan sözlerin ne denli büyük anlam ifade ettiğini gösterir.
İnanç kişiyi yönlendirir ve kişi de kendini inandırırsa yapabilecekleri sadece hayal gücü ile sınırlıdır. Örneğin Matematik dersinde uyuyan bir öğrenci zil çalınca uyanır ve tahtada yazılı olan 2 problemi ev ödevi zannederek defterine yazar 1 hafta uğraşır ve birini çözer. Ancak o iki problemi öğretmen çözülemeyeceğini kabul ederek yazmıştır. Çocuk bunu bilseydi muhtemelen çözemezdi. Ya da şöyle ifade edelim. Birisi sizden bir şey istediğinde istenen şeyin yerini bilmediğinizi söylerseniz o şeyi bulamazsınız çünkü beyninize onu görmeme emri vermiş olursunuz. Psikolojide buna schotoma denir.
Görülüyor ki hayat tamamen inanmak ve harekete geçmekle şekilleniyor. Bundan başka dış etmenler kim olduğumuzu, hangi ailenin çocuğu olduğumuzu, cinsiyetimizi belirliyor olabilir ancak ne olduğumuz kendimizle, düşünce, inanç ve sözlerimizle ilgilidir. O halde bilinçaltının gerçek ve hayali ayırt edememe özelliğinden yararlanarak geçmişi istediğiniz gibi tasarlayıp, belleğinizde yeni geçmişinize yönelik anılar canlandırabilirsiniz. Bu da sizi daha istendik bir geleceğe taşıyacaktır.
Sevilay Çelik
sevilay_zafer@hotmail.com
Kaynak: www.gencgelisim.com