Beyin Gücünü Sistematik Kullanmak


İnsan muhteşem bir varlıktır. Zihnimizi bilinç ve bilinçaltı diye temelde ikiye ayırdığımızda bu muhteşem varlığın yapısını çok daha iyi algılayabiliriz. Örneğin, bilincimiz aynı birim içerisinde bilgiyi işleyebilme kapasitesi olarak 7(+-2) yani (5 ile 9) birimi işleyebilme yeteneğine sahiptir. Maksimum 9 haneli bir rakamı (384625901) bölümlere ayırmadan bir defada aklında tutabilme sınırı budur. Gruplara ayırarak 3’lü 4’lü ve benzer şekillerde aynı birimin dışında bunu gerçekleştirebilir. Fakat aynı birim içerisinde maksimum sınır 9’dur.

Bilinçaltının sınırı ise aynı birim içerisinde 2,5 milyon ile 5 milyon birim arasındadır. Çocukluğumuzdan bugüne duyduğumuz, işittiğimiz, yaşadığımız, gördüğümüz her an her şeyi bilinçaltı bizim için depolar. Bilinçaltımız 2 yaşında yaşadığınız herhangi bir günü, doğanın renklerinden döşemenin yapısına kadar bütün detayları hatırlayabilir ve hepsini açık yüzlerce kamera gibi kaydetmiştir. Bilinçaltının derinliklerine inmeyi başardığımızda HİPNOZ, NLP, EFT, EMDR gibi tekniklerle bütün detaylarını okuyabilir, duyabilir ya da kişiye söylettirebilirsiniz.
Böylesine muhteşem bir yapı aynı anda kalbimizin, midemizin, bedenimizdeki diğer hormonların ve sıvıların çalışmasını sağlar. Birini dinlerken aynı anda yorum yapar, analiz eder ve farklı sonuçlar ortaya koyar. Bu muhteşem sistem hayatımızı yönlendirmeye, algılamamıza ve güzel sonuçlar elde etmemize katkıda bulunur.
İnsanların genellikle sorduğu bir soru vardır: “Madem bu kadar muhteşem bir sisteme sahibiz, böylesine özel bir varlığız, neden unutuyoruz ya da neden 2,5 milyon veriyi algılarken bunları bir başkasına aktardığımızda sınırlı ya da yetersiz kalıyoruz?” 
Bunun temel nedeni, algılama gücümüzdeki yani kapasitemizdeki sınır değildir. Bunun temel nedeni, bu büyük sistem içerisinde bilgiyi istediğimiz zaman, istediğimiz an bulamamamızdan kaynaklanmaktadır. O kadar büyük bir kütüphanemiz var ki; hangi kitabı, nereye koyduğumuzu çoğu zaman hatırlamakta zorluk çekiyoruz. Hangi bilgiyi, hangi rafa yerleştirdiğimizi unuttuğumuz için de bilgileri hatırlamak bizim için zaman zaman sorun olabiliyor. 
Sevgili okuyucular, sistematik öğrenme tekniklerini, hafıza tekniklerini, bilgiyi sistematik depolama, alma ve aktarabilme tekniklerini öğrendiğinizde (Beyin Gücü dergisi bir anlamda bu konuda sizlere yardımcı olmayı, sistematik öğrenme teknikleri hakkında bilgiler aktarmayı ve bu konudaki yeteneğinizi, yeterliliğinizi arttırmayı amaçlamakta) bilgiyi çağırma olanağınızın, ona tekrar ulaşma yeteneğinizin ve yeterliliğinizin arttığını görürsünüz. Böylece sonsuz büyük bir kütüphanenin içerisinde kaybolmak yerine, istediğiniz an oraya yığdığınız, biriktirdiğiniz bilgileri tekrar tekrar kullanabileceğiniz şekilde çağırabilme kabiliyetine sahip olacaksınız. Sevgiyle 

Kaynak: www.gencgelisim.com