NASIL DAHA ZEKİ OLUNUR?


Daha anlayışlı bir şekilde konuşmak, hesapları hızla yapabilmek, sorduğunuz soruya verilen cevabın arkasında ne olduğunu fark edebilmek ve ona göre davranabilmek sizce de iyi olmaz mı? Küçük de olsa, bu tür ayrıntıların hayatımızı değiştirebileceği bir gerçektir. Bu ayrıntıları hayatınıza katmak için de beyninize yaptıracağınız ufak egzersizler yeterli olacaktır. Bu egzersizlerin yanında bir de yediklerinize biraz dikkat etmeniz iyi olur. Beynin ihtiyaç duyduğu besinlerin başında makarna, pirinç, patates ve ekmek gibi karbonhidratlar geldiğini unutmayın. 

Marilyn Vos Savant dünyanın IQ'su en yüksek insanı olarak 228 puan ile Guinness rekorlar kitabına girmiştir. IQ’sunun bu kadar yüksek olmasının nedenlerinin ‘‘Beyin Jimnastiği: Beynin Gücünü Artırmak ve 12 Haftada IQ'nuzu Geliştirmek’’ adını verdiği kitabında şöyle anlatıyor: “Aklınızın sınırsız kapasitesini öğrenmenizde, günlük hayatta karşılaştığınız problemleri çözmenizde, etrafınızdaki kişilerle iyi ilişkiler kurmanızda yapacağınız beyin jimnastiği faydalı olacaktır.”

Sizinde beyninizi geliştirmek için uygulayabileceğiniz egzersiz ve beslenme programının başlıca etapları:

Daha zeki olmak için neler yemeli?

Beyin daha iyi çalışmak için 100 milyar hücresini besleyebilen yakıta ihtiyaç duyar. Beynin ihtiyacı olan besinlerin başında karbonhidratlar geliyor; makarna, pirinç, patates ve ekmek. Bu besinlerin tüketilmesi sayesinde beyin tüm hücrelerini tam kapasite ile çalıştırabilecek güce ulaşır. Bitkisel yağlarda ve yumurtanın sarısında bulunan E vitamini, magnezyum, çilek, domates ve sebzelerdeki C vitamini, bira mayasında karşılaşacağınız B1 vitamini, ıspanak ve muzdaki B6 vitamini, ayrıca D vitamini, kalsiyum beynimiz için yakıt oluşturan başlıca maddelerdir.

Kelime dağarcığınızı her gün biraz daha geliştirin

Günlük hayatta kullandığınız, okuduğunuz ya da duyduğunuz her kelimenin tam karşılığını biliyor musunuz?

Bu soruya kesin olarak “evet” cevabını çoğu insan veremez. Eğer siz de evet cevabını veremiyorsanız kısıtlı bir sözlük bilgisine sahipsiniz demektir. Halbuki insanlarla ilişkilerinizi belli bir düzeyde tutmak ve kolaylıkla anlaşabilmek için geniş bir sözlük bilgisine sahip olmalısınız. İletişim kalitesini arttırmak için toplumun gündelik hayatta kullandığı 6000 kelimeden fazlasını biliyor ve kullanıyor olmalısınız. Toplumumuzda birçok insanın kullandığı günlük 6000 kelimenin bir kısmını tekrarların oluşturduğu göz önünde bulundurulursa, toplumumuzda yaşanan anlaşmazlıkları daha kolay açıklayabiliriz. Daha iyi bir sözcük dağarcığına sahip olmak için aşağıda birkaç öneri bulacaksınız:

-        Yeni duyduğunuz ya da okuduğunuz kelimelerin tam anlamlarını öğrenmek için sözlüğe bakmayı ihmal etmeyin.
-        Karşınızdaki kişi bilmediğiniz bir terim ya da deyim kullandığında ona anlamını sorun.
-        Argo kelimeleri kullanmaktan kaçının, konuşurken anlamlı ve kesin kelimeler seçin.

Hesap işlerinde samimi olun

12 bölü 1/2 kaç ediyor? Eğer bu soruya cevap veremiyorsanız (ki sonuç 24 ediyor) hesap konusunda egzersiz yapmanız gerekiyor demektir. Matematik konusunda pratik olmak önce kendi düşüncelerinizi organize etmeyi, doğru kararlar alabilmenizi kolaylaştıracaktır. Matematiksel işlemler sağ ve sol beyin lobunu aynı anda kullandırdığı için zekayı bileyen en iyi egzersizdir.  

-        Matematik soyut bir kavram değildir, her rakam belli bir niceliğe sahiptir ve bu nicelik üzerine düşünmek gerekiyor.
-        Matematiğin sizi eğlendireceğini unutmayın. Genelde okul derslerinde olan sorunlar öğrenci öğretmen uyumsuzluğundan ya da yeterince önem vermemekten kaynaklanıyor olmasına rağmen genel olarak matematiğe yüklenilir.
-        Beyninizi kullanmayı öğrenin hesapları aklınızdan yapın, hesap makinesi kullanmaktan kaçının.

Mantığınıza güvenin

Mantık, problemleri analiz etmede ve çözüme ulaşmada size yardımcı olacaktır. Unutmayın ki yaşanılan her şey bir mantık çerçevesinde gelişir. Herhangi bir sorunun bile bir mantığı olduğu düşünülürse, mantığınızı geliştirmek ve kullanabilmek için yapabilecekleriniz şunlar olabilir:

-        Problemler karşısında aklınızı kullanmaya, sakin olup, çözüm için en iyi yolu bulmaya çalışın. Kimsenin sorunlarını çözmesini beklemeyin.
-        Eleştirel olmayı öğrenin, herkes memnun diye beğenmediğiniz bir şeyden memnunmuşsunuz gibi davranmayın. Yahut sizin hakkınızda yapılan olumlu veya olumsuz eleştiriler hakkında düşünmekten kaçınmayın. Eleştiriler ilerlemenin ilk basamağıdır.
-        Kişilerin söylediklerine körü körüne inanmayın, dışarıda yağmur yağıyor cümlesini duyduktan sonra, yanınıza şemsiye almadan önce bir kere de pencereden kendiniz bakın.

Gözlem ruhunuzu geliştirin

Bir inek ile bir ananas arasındaki ortak özellik nedir? Bu soruya hiçbir cevap bulamıyorsanız, gözlemlerinize güvenmemelisiniz demektir. Çünkü bu sorunun birçok cevabı bulunabilir, en azından ikisinin de birer canlı oldukları söylenebilir. Gözlemler dikkat geliştiren bir özelliğe sahiptir. Bu sayede dikkat ve odaklanma ile beyninizi her an tetikte tutmanız kolaylaşacaktır. Gözlem gücünüzü geliştirmek için:

-        Çevrenizdeki eşyalara ya da canlılara dikkatle bakın, yaşanmış olaylardan da yararlanabilirsiniz.
-        Testler çözün.
-        Günlük hayatta karşılaştığınız reklam panolarına, görsel öğelere eleştirel gözle yaklaşın, hedefe ulaşmak için kullanılmış araçlara dikkat edin.

Konsantrasyon oranını arttırın

Konsantrasyon beyni ayakta ve emre hazır tutan bir diğer durumdur. Konsantrasyonunuzu ve dikkatinizi geliştirmek için aşağıdaki yollara başvurabilirsiniz:

-        Her seferinde bir tek iş yapın.
-        Fazla zaman istemeyen işlerinizi çabucak yapın, böylece daha önemli işlerinize vakit ayırabilirsiniz.
-        Televizyonu kapatın, televizyon ritmi dikkatinizin dağılmasına neden olur.

-        Yaptığınız işlerde sona ulaşmayı başarın, başladığınız işleri yarım bırakmak, özellikle de hiçbir neden yokken, zaman kaybından başka bir şey değildir.

Cemal KONDU
cemalkondu@hotmail.com

Kaynak: www.gencgelisim.com