Hobinizi Mesleğe Dönüştürün


Tamam, hobinizi çok seviyorsunuz ve kararlısınız, Peki bu alanda yeterince iyi misiniz? Hobinizi mesleğe dönüştürmek her ne kadar kulağa çok romantik gelse de bunun da pek çok zorluğu var. Bu yüzden kararlı olmanız çok önemli. 

Hobimi mesleğe dönüştürüp bundan geçimimi sağlayabilir miyim? Bu sıralar benim ve çevremdeki pek çok arkadaşımın karşılaştığını gözlemlediğim bir soru bu. Mesela, 9-6 çalıştığınız bir işiniz varken tam zamanlı işinizi bırakıp dans eğitmeni olabilirsiniz. Ya da tam zamanlı bir fotoğrafçı olup, hayatınızı çektiğiniz fotoğraflarla da kazanabilirsiniz. Özellikle belirli bir süre iş hayatında bulunduktan sonra yoğun ve çoğunlukla sıkıcı iş temposundan, kapalı ve rutin ortamlardan uzaklaşmak isteyen insanlar için hobileri tam bir kaçış noktası olabiliyor. Ve gene gözlemlediğim, hobisini mesleğe dönüştürüp mutlu olan pek çok kişinin de var olduğu. Bunlara bence şanslı insanlar daha da doğrusu şansını kendi yaratan insanlar da diyebiliriz. Tabi bunu başarmanın da bazı zorlukları var. Bu yazıda size kendimin de bir parça deneyimlediği fotoğrafçılığı bu açıdan nasıl değerlendirebileceğimiz üzerinde biraz durmak istiyorum.
            Buradaki en gerekli ve olmazsa olmazı hemen ilk madde olarak söyleyebilirim: bu işi sevmek ve kararlı olmak! Evet, bence her şeyin başı bu. Hobinizi mesleğe dönüştürmek her ne kadar kulağa çok romantik gelse de bunun da pek çok zorluğu var. Bu yüzden kararlı olmanız çok önemli. Tamam, hobinizi çok seviyorsunuz ve kararlısınız, Peki bu alanda yeterince iyi misiniz? Yeterli bir fotoğraf eğitimi aldınız mı? İkinci konu da, teknik konulardaki hâkimiyetiniz. Nasıl her mesleğin olmazsa olmazları varsa fotoğrafçılık zanaatının da bilmeniz gereken bazı teknik kuralları vardır. Bu konulara hâkim olmanız, çıktığınız bu yolda işinizi çok kolaylaştıracaktır. Tüm bu soruların yanında belli bir yatırım da yapmanız gerektiğini söylemeden geçemem. Katılacağınız kurslar ve seminerler için belli bir bütçe ayırmanızın yanında, rakiplerinizle yarışabilmek ve pazarda tercih edilir olabilmek için en az piyasadaki rakiplerinizin kullandığı kalitede fotoğraf makinesi, lens, flaş ve aksesuarlarınız da olmalı. Yoksa siz ne kadar iyi olursanız olun, bir noktadan sonra makinenizin ne kadar iyi olduğu da fark yaratan etkilerden biri olacaktır. Peki, teknik eğitiminizi aldınız, donanımınız tamam, harika fotoğraflar çekiyorsunuz ve herkes çok beğeniyor. Sıra geldi piyasaya adım atmaya. Öncelikle hangi alanda çalışmak istediğinize karar vermelisiniz. Düğün fotoğrafçısı mı olmak istiyorsunuz, doğum fotoğrafçısı mı yoksa tamamen başka bir yöne ayrılıp reklam ve moda fotoğrafçısı mı olacaksınız? Hangisini neden tercih etmeniz ya da etmemeniz gerektiğini iyi düşünmelisiniz. Yoksa yarı yolda başka bir alana yönelmek tabi ki mümkün fakat size vakit ve güç kaybettirecektir. Alanınızı da seçtiniz, gelelim en önemli konuya: müşteri bulmak! Bu işten para kazanmak ve adı üstünde “profesyonel olmak” istiyorsanız, yaptığınız işin karşılığında size para ödemeye istekli müşterilerinizin de olması gerekir. Bunun için de iyi bir pazarlama stratejisine ihtiyacınız olacaktır. Tanıdık, dost, arkadaş çevreniz ne kadar genişse bu adımda işiniz o kadar kolay. Her tarafa haber salıp bu işe başladığınızı haber vererek başlayabilirsiniz. Ya da ben çevremi sosyal medyadan da toplarım diyorsanız, facebook, twitter, instagram, pinterest gibi mecralarda hesaplar oluşturarak ve tabi ki iyi bir web sitesi ve uygun SEO ayarları ile bu alanlarda da sesinizi duyurabilirsiniz.. Tüm bunlardan sonra ne mi olacak? Belki ilk müşterilerinizi bulmanız zor olacak, belki ilk birkaç işinizden para kazanamayacaksınız, ama sonrası mutlaka gelecektir! Darel Rutherford’un Türkiye’deki ilk kitabı Çözüm Olmak’da da söylediği gibi: tutkuyla istediğiniz şeye dönüşürsünüz. Mutlu olduğunuz, tutkuyla yaptığınız şeyleri yapıp, onları işiniz haline dönüştürebilmeniz yeterince istemeniz ve çabalamanız dâhilinde aslıda hiç de zor değil. Ve bu gerçekleştiğinde siz de o şanslı ve mutlu insanlar grubuna dâhil olabilirsiniz.

 Ü. Başak TOPAL
www.basaktopal.com

Kaynak: www.gencgelisim.com