Mevlânâ’dan 10 Güzel Söz


Gönüller Sultanı Mevlânâ, yaşadığı çağı etkilemekle kalmadı, çağlar ötesine mesajlarını yaymaya devam ediyor. Onun sevgi mesajları bugün dünyanın her köşesindeki insanların ilgisini çekiyor.
Son yıllarda bütün dünya dillerine çevrilen Mevlânâ’nın sözleri öylesine çok okunuyor ki dev bütçeli filmlerde kullanılıyor, bir çok ünlü yazar tarafından tekrarlanıyor. Hele internet ortamında sözleri en çok paylaşılan ve yayınlanan bilgilerden biri Mevlânâ desek yanlış bir şey söylemiş olmayız. İşte size büyük bilge Mevlânâ’dan derlediğimiz anlamlı ve özel 10 söz:

1.                          Sen, değerinle ve düşüncenle iki âleme bedelsin. Ama ne yapayım ki, kendi değerini bilmiyorsun. Kendini ucuza satma, çünkü değerin yüksektir.

2.                          İnsan, büyük bir şeydir ve içinde her şey yazılıdır. Fakat karanlıklar ve perdeler bırakmaz ki insan içindeki o ilmi okuyabilsin. Bu perdeler ve karanlıklar, bu dünyadaki türlü türlü meşguliyetler, insanın dünya işlerinde aldığı çeşitli tedbirler ve gönlün sonsuz arzularıdır.

3.                          Ümit, güvenlik yolunun başıdır. Yolda yürümesen de daima yolun başını gözet. “Doğru olmayan şeyler yaptım” deme, doğruluğu tut. O zaman hiçbir eğrilik kalmaz. Doğruluk Musa’nın asası gibidir. Eğrilik ise, sihirbazın sihrine benzer. Doğruluk ortaya çıkınca onların hepsini yutar.

4.                          Gönlü ışık yakmayı, aydınlanmayı öğrenen kişiyi, güneş bile yakamaz. Gündüz gibi ışıyıp durmayı istiyorsan, geceye benzeyen benliğini yakıver.

5.                          Yüz binlerce birbirine benzeyenleri seyret de, aralarındaki yetmiş yıllık farka dikkat et.  İki şey birbirine benzeyebilir: Acı su da berraktır, tatlı su da…

6.                          Şunu iyi bil ki safları yaran, her şeyi yenen aslanla savaşmak kolaydır; gerçek kahraman odur ki önce kendi nefsini yener.

7.                          İnsaf et, aşk güzel bir iştir. Onun bozulması, güzelliğini kaybetmesi, (insanlardaki) tabiatın kötü niyetli oluşundandır. Sen, kendi şehvetine ve arzularına aşk adını takmışsın. Halbuki şehvetten kurtulup aşka ulaşabilmek için yol çok uzundur.

8.                          Kanaatten hiç kimse ölmedi, hırsla da hiç kimse padişah olmadı.

9.                          Bir mum diğerini tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.

10.                      Harap olmaktan niye gamlanayım? Harabenin altında padişah hazinesi var.

Adem Suad
ademsuad@gmail.com

Kaynak: www.gencgelisim.com