ANLAŞILAMAYAN ADAM: ALBERT EINSTEIN


Okulu sevmeyen çocukların tek kanıtıdır Einstein. Annesi babası tarafından” Çocuğum okulu neden sevmiyorsun?” sorusuna “Bak Einstein’da okulu sevmiyordu ama dünyanın en ünlü ve zeki bilim adamı” Diye hazır cevap verilir.

Doğruyu söylemek gerekirse ben de az söylememiştim. Einstein adeta kurtarıcımız olmuştur. Belki de bu özelliği ya da çocukken içine kapanık olması daha sonradan ise bir dahi olduğunun anlaşılması insanların ön yargılarını yıkmıştır. Tabiri caizse yerle bir etmiştir.
Böyle muhteşem birinin beyni herkese merak uyandırmıştır. Öyle ki kendisi bile öldükten sonra beyninin incelenmesini istemiştir. Einstein'ın beyni 35 erkek ve 56 kadınınkiyle kıyaslandı. Bu beyinlerin sahipleri arasında şarkıcılar, mimarlar ve işçiler gibi değişik gruplardan insanlar vardır.
Einstein'ın beyninde parietal bölgedeki farktan başka herhangi bir fark yoktur. Einstein'ın beyni diğer beyinlerle kıyaslandığında aynı ağırlıkta. Aşağıdan yukarı ve önden arkaya ölçüldüğünde de hiçbir fark yoktur. Wiltelson araştırma sonuçlarında zeki olmak için büyük bir beyne gerek olmadığının ortaya çıktığını söylüyor. Araştırmalarda Einstein'ın çok üst bir zekâya sahip olmasının 2 sebebi olduğu belirtiyor: Einstein'ın beyninin aşağı bölgelerinin %15 oranında daha geniş olması ve Sylvian çatlağı denilen yarığın daha az olmasıdır. Sylvian çatlağı beynin yanında bulunuyor, doğuştan geliyor ve gelişimle değişmiyor.
Einstein küçükken kafası doğumdan hemen sonra biçimsiz olduğu ve konuşması geç geliştiği için annesini çok endişelendirmiş. 3 yaşında konuşmaya başlamış ve bu yaştan sonra da konuşma zorlukları çekmiş. Gelin görün ki konuşamayan bu yabani çocuk dünya tarihini değiştirmiştir. Atomu parçalamıştır.”Ben atomu iyi bir şey için icat ettim ama insanlar atomla birbirlerini öldürüyorlar.”demiştir. Gerçi insanlık her zaman icatları kötüye kullanmaktan kendini alamamıştır. Einstein dünyanın zor günlerine tanıklık etmiş bilim adamlarından biridir. O her zaman müthiş zekasıyla kendini zeki zannedenleri dalgaya almıştır. Bunu kanıtlayan en güzel sözü ise şudur:” Sakın sana kötüsün diyenlere aldırma bana da geri zekalı dediler atomu parçalayıp ellerine verdim.” Gerçekten hayranlık uyandırıcı birisi. Bir de Einstein’ın sürekli vurguladığı şey ise çok çalışmaktır. “Aptalların tatili tembelliktir, bitmez” sözüyle de çok güzel özetlemiştir durumu.

Einstein hayatı boyunca durmaksızın çalışmıştır. Yani dünyanın en zeki beynine sahip olmanın yanında çalışmanın önemi bir hayli büyüktür. Dünyanın geçirdiği en zor günlerde ülkeden ülkeye savrulmak zorunda kalmıştır ama bu çalışmalarını engellememiştir. Einstein’ın ülkeden ülkeye savrulmasının nedenine sahip olanlara çok güzel bir de sözü vardır. Yazımı bu sözle bitirmek istiyorum.
Görelilik kuramım başarıyla kanıtlanırsa Almanya benim bir Alman olduğumu iddia edecek. Fransa ise dünya vatandaşı olduğumu açıklayacaktır. Kuramım gerçek dışı çıktığında ise, Fransa bir Alman olduğumu söyleyecek. Almanya ise bir Yahudi olduğumu açıklayacaktır.

Cansu Başak Civek
ggdergi@gmail.com

Kaynak: www.gencgelisim.com