Popüler Edebiyattaki Da Vinci Yansımaları

Burada bizi ilgilendiren husus, Dan Brown'un Da Vinci Şifresi adlı kitabıyla iyice ayyuka çıkan 'Leonardo gizemi'nin yakın zamanlara ait bir mesele olmadığını; Dan Brown'un da Leonardo'yu kullanan ilk hikayeci olmadığını ortaya koymaktır.
Flint'in Arz'da birçok tarihi şahsiyet yanında Leonardo da Vinci olarak da bir hayata sahip olduğunu söylemesi, Leonardo hakkındaki modern algının Uzay Yolu'na uyarlanmış bir biçiminden başka bir şey değil. Bundan başka, Uzay Yolu dizisi, sadece ilk versiyonunda değil, daha sonraki 'Voyager' versiyonunda da bir kez daha Leonardo'ya göndermede bulunacaktır.
Leonardo'nun yakın zamanlarda konu edildiği başka popüler eserlere bakacak olursak, kısaca şöyle bir liste çıkar karşımıza:
BBC'nin Uzay Yolu'na rakip olarak çektiği söylenen “Doktor Who” dizisinde “Ölüm Kenti” adlı bir bölüm, Leonardo'nun en ünlü eseri olan Mona Lisa'nın çalınmasını konu edinir. Dizinin kahramanı, “doktor” zaman yolculuğuna çıkarak Leonardo'nun atölyesini ziyaret eder ve sanatçının eski bir tanışığı olduğunu iddia eder. Bunun dışında, Leonardo, dizi versiyonunda olmasa bile birkaç “Doktor Who” romanında bir karakter olarak yer alır.
Theodore Mathieson'u kısa dedektiflik öyküsü “Leonardo Da Vinci: Detective”te Leonardo, zekasını bir cinayeti çözmek için kullanan bir kahraman olarak karşımıza çıkar.
Paul McAuley'in “Pasquale's Angel” adlı romanında, Leonardo'nun yaşadığı kent Floransa, paralel bir evrende yeniden kurulur ve Leonardo da burada erken bir endüstri devrimine yol açan “Büyük Mühendis” olarak resmedilir.
Jack Dann'ın “The Memory Cathedral” adlı romanı ise Leonardo'nun hayatındaki “kayıp bir yıl”ı konu edinir. Bu romanda, Leonardo, uçan bir makine icat eden birisi olarak sunulur.
Çizgi roman dünyasında da görülür Leonardo. DC Comics adlı çizgi roman yayınlayan bir firma, Leonardo'yu, bir Rönesans Batman'ı gibi resmeder; burada Leonardo, Floransa'da işlenen suçlara karşı mücadele eder ve ilginç aletler geliştirir.
Aynı firma, başka bir dizide de Leonardo işe çırağı Salai'nin maceralarına yer veren 12 dizilik bir seri yayınlamıştır.
Meşhur fantezi romanlar yazarı Terry Pratchett, “Discworld” (Diskdünya) serisinde, Quirmli Leonardo adıyla Leonardo'ya da yer verir.
Bunlar dışında, Drew Barrymore ile Patrick Godfrey'in oynadığı “Ever After”; Bruce Willes ile Danny Aiello'nun oynadığı “Hudson Hawk” Hollywood'da Leonardo'yu eksene alam filmlerden bazılarıdır.
“The Tick” adlı çizgi film de, “Leonardo Da Vinci and his Fightin' Genius Time Commandos!” adlı bir bölümünde Leonardo'yu ele alır.
Tabii ki bunlar, Leonardo da Vinci'nin popüler edebiyattaki yansımalarının sadece ufak bir bölümüdür. Ve aslında, Leonardo'nun hayatını çevreleyen esrar perdesi göz önüne alındığında, bu Rönesans dönemi sanatçısını layıkı veçhile değerlendirdiği söylenemez. Dan Brown'un “Dan Vinci Şifresi” ise, Leonardo hakkında üretilen bir yığın bilgiden en çarpıcı olanlarını odağa yerleştirerek büyük bir başarı elde etmiştir. Ama “Da Vinci Şifresi” de, Leonardo'nun hayatı etrafındaki esrar perdesini bütünüyle ele alan bir roman değildir. 


Ali Cemal Buğra
Dahi Beyin Blog