Spesifik Olayları Silmek


1.   Gözleriniz kapalı iken sizi rahatsız eden bir olayı belirleyin.
2.   Semptomu bulun, somutlayın ve yoğunluğunu belirleyin. (1-10 arası not verin).

Semptomun ne olduğunu ve önemini birinci bölümdeki teknikte açıklamıştık. Burada da bulacağınız semptom düşündüğünüz olayın sizin bilinçaltınızdaki olumsuz etkisinin ölçüsüdür. Tekniği uyguladığınızda semptomun azalması size,  o olaya ait olumsuz duyguların izlerinin bilinçaltınızdaki etkilerini yitirdiğini gösterecek. Bir olayla ilgili olarak eğer ilkinde semptomunuz sıfıra düşmemişse düşene kadar aynı olay için tekniği birkaç kez uygulayın.
3.   Sıkıntı yaşayan kendinizi dışarıdan izleyin.
 Kendinizi dışarıdan izlemek kavramı yaşadığınız olumsuz olayı sanki bir ekran da izliyormuşsunuz gibi seyretmektir. Kendinizde dahil olmak üzere tüm karakterleri ve olayı televizyonda oynayan bir film gibi dışarıdan izleyeceksiniz.
4.   Olaydan çıkıp geleceğe ait bir hedef belirleyin. Geleceğe gidin, hedefinizi gerçekleştirip, güçlü bir şekilde geri gelin.
Gelecekte ne yaşarsanız kendinizi çok güçlü hissedeceksiniz? Bunu bulup, onu yaşadığınızı hayal edin. Bu gücü içinizde yoğunlaştırıp tekrar olaya geri dönün.
5.   Güçlü halinizle daha önce tepki veremediğiniz olaya yada kişiye tepkinizi verin.
Bu sefer olayın içine girip daha önce vermek isteyip de veremediğiniz tüm tepkinizi vereceksiniz. Söylemek isteyip de söyleyemediğiniz, yapmak isteyip de yapamadığınız her şeyi yapacak ve söyleyeceksiniz. Daha önce bu olayı yaşayıp tepki veremeyen kendinizi de orada göreceksiniz. Bu aşama da kendinizi özgür bırakın. İçinizden geldiği gibi tepki verin. Söylemek istediğiniz her şeyi söyleyin ve yapmak istediğiniz her şeyi yapın.
6.   Tüm tepkinizi verdikten sonra tepki veremeyen kendinizi kucaklayın, destek verin, kendinizi iyi hissettiğinizde gözlerinizi açın
Bir zamanlar bu olayı yaşayıp tepki verememiş kendinizi kucaklayarak onunla bütünleştikten sonra gözlerinizi birkaç saniye açıp tekrar kapatarak semptomu yeniden test edin.
7.   Semptomu test edin


Bilinçaltınız gerçek ile hayali ayırt edemez. Siz NLP tekniklerini kullanırken bilinç düzeyinde hayal ettiğinizin farkında olsanız bile bilinçaltınız bunu gerçek olarak algılar. Bu yüzden bu olayın bilinçaltınızdaki anlamı değişecek ve sanki siz o tepkiyi geçmişte vermişsiniz gibi yeni bir anlam kazanacak. Bu yeni anlamla birlikte rahatlayacak ve semptomunuzun azaldığını hatta geçtiğini hissedecek ve göreceksiniz.

Bu tekniği dersin başına oturduğunuzda aklınıza gelen ve sizi meşgul eden her türlü olumsuz anınız için uygulayın. Ayrıca günlük yaşantı içinde karşılaşacağınız her yeni olumsuzluk içinde bu tekniği uygulayın ve masanın başına öyle oturun. Derse çok daha rahat konsantre olduğunuzu ve artık geçmişi ve geleceği düşünmenin sizi eskisi kadar strese sokmadığını fark edeceksiniz.

Dördüncü bölümdeki adımları takip ederek hedefinizi belirlediğinizde de geleceğin kaygılarından kurtulmanızı sağlayacak;  ne olacak, nasıl olacak, ne zaman olacak sorularına cevap verip şimdiyi daha çok yaşama şansına sahip olacaksınız. Geçmişi temizleyip gerçek bir hedef belirlemenin her derdinize deva olduğunu fark edeceksiniz. Bu iki formülün hayatınızı nasıl değiştireceğini göreceksiniz ve şaşıracaksınız.

Müge Kasaroğlu
Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder