Beden Dili Nasıl Okunur?

Size ne kadar yakın durduğuna dikkat edin: Biri size ne kadar yakın durursa, o kadar yakın duygular besliyor demektir. Uzak kalmayı tercih etmesiyse, sizinle ya da söz konusu durumla pek de ilgilenmediği anlamına gelir. Siz ona yavaşça yaklaşıyorsunuz, o da usulca uzaklaşıyor.
Bu şu demektir: Sizinle mevcut yakınlığımı artırmak, daha samimi olmak gibi bir niyetim yok! Uzaklaşmıyorsa, size karşı daha açık ve yakınlık düzeyinizi artırmaya daha hevesli demektir. Şayet ilk yaklaşma adımı ondan geldiyse, sizin yanınızda olmaktan sıkılmıyor, keyif alıyor anlamına gelir.
Baş pozisyonu önemli: Hafif yana eğik başlar anlayış ve samimiyeti ifade eder. Baş yana eğikken kişi hafifçe gülümsüyorsa ya şakacı bir insan ya da sizinle flört etmeye hevesli biri olabilir. Öne eğik baş, bir şeyler saklıyor demektir. Bir kompliman sonrası baş öne eğilirse utangaçlığı, sıkılganlığı ve mahcupluğu anlatır ve karşıdaki insanla arasına mesafe koyma işaretidir. Kişi bir açıklama yaptıktan sonra başını öne eğerse, söylediklerinin doğruluğundan emin değil demektir. Bazı kültürlerde bu hareket bir saygı göstergesi olarak kabul edilir. Kişi başını dik tutuyor, yukarıdan bakıyorsa; göz, kaş ve ağız hareketlerine göre ya aklı biraz karışmış ya da size karşı tehditkar bir yaklaşım sergiliyor demektir.
Gözler yalan söylemez: Muhatabınız sık sık yan taraflara bakıyorsa ya çok heyecanlıdır, ya yalan söylüyordur ya da dikkati dağılmıştır. Öte yandan, bir kişinin konuşandan gözlerini ayırıp başka yerlere bakması rahat biri olduğu anlamına da gelebilir. Kuşkulu bakışlara maruz kalmışsanız bilin ki ya muhatabınız size güvenmiyor ya da onu ikna edememişsiniz. Uzun süre halıya ya da yer döşemesine bakan biri görürseniz, anlayın ki ya çok utangaç ya da fena halde sıkılmış. Bazı kültürlerde doğrudan gözlere bakmak saygısızlık işaretidir, bunu göz önünde bulundurun. Göz bebekleri büyüyen biri, baktığı şeyle yakından ilgileniyor ve ondan oldukça etkilenmiş demektir.
Sizi aynalıyor mu?: Muhatabınız sizi aynalıyorsa, mesela siz güldüğünüzde o da gülüyor, hareketleriniz canlandığında o da canlanıyorsa sizinle uyumlu olmaya çalışıyor demektir. Bu kişinin samimiyetinden ve size karşı ilgisinden şüphe etmeyin.
Kollara dikkat: Kolları çaprazlamak, kişinin kendisini sosyal etkilere karşı kapatması anlamına gelir. Bu bazen bir alışkanlık da olabilir tabi. Anlamı çekingenlik, kişinin görüntüsünden memnun olmaması veya bir şeyler saklıyor olmasıdır. Ayaklar omuz genişliğinde ya da daha fazla açıkken kolların çaprazlanması otorite, sertlik ve dayanıklılık demektir. Ellerin başın arkasına ya da enseye konulması, kişinin tartışılan konuya karşı son derece açık bir zihinle yaklaştığını gösterir. Eller beldeyse ya çok gergin ya da sabırsızlıkla bir şeyleri bekliyor olabilir.
Gergin ve endişeli hareketler çok şey anlatır: Saçlarını parmaklarıyla arkaya doğru düzeltmesi karşınızdaki kişinin sizi beğendiği, gözünüze hoş görünmek istediği anlamına gelebilir. Yok canım diyorsanız, sizinkilerle çatışan görüşleri var ancak bunu ifade edemiyor demektir. Saçlarını düzeltirken aynı zamanda kaşlarını havaya kaldırıyorsa, emin olun bu kişi sizinle aynı fikirde değil. Gözlüklü bir kişi gözlüğünü yukarı kaldırıyor, bu arada kaşlarını da kaldırıyorsa, söylediklerinize katılmıyor demektir. Böyle bir hareketle karşılaşırsanız, gözlüğünü gayriihtiyari ve alışkanlık sonucu mu yoksa biraz daha sıkıntılı bir şekilde mi kaldırdığına dikkat edin. Gözlük çerçevesini baş ve işaret parmağıyla tutuyor,  hafifçe hareket ettiriyorsa kaşlara bakın. Yukarı kalkmışlarsa bir karar vermeye çalışıyor ve tereddüt içinde demektir. Kaşlar çatılmışsa bu kişi sizinle farklı fikirde olmanın sıkıntısını yaşıyor. Düşük kaşlar ve kısılmış bakışlar söylenenlerin anlaşılmaya çalışıldığını gösterir, biraz da kuşkucu bir yaklaşımı haber verir.
Ayaklar ne söylüyor?: Doğal biçimde bacak bacak üstüne atmak rahat bir kişiliğin göstergesidir. Ayakta dururken ayaklarını birbirine olabildiğince yakın tutmaya çalışan biri uygunsuz bir şey yapmaktan sakınma, münasip görünme derdinde demektir. Bazı kişilerin ayakları ilgi duydukları kişiye doğru yönelir. Otururken ayaklarını sizi işaret edecek şekilde tutuyorsa, bu kişinin size özel bir ilgisi olabilir.

Dahi Beyin Blog