Başlangıçların İnsanı Olmak


Başarıların zirvelerine çıkmak ve yeni başarılara yol almak, mantıklı planlanan, uygulanan stratejilerle mümkündür. Bunun için ise; inisiyatif almak, erteleme hastalığından kurtulmak, gerektiğinde yeni başlangıçlara hazır olmak, kendimizi ve çevremizi teşvik etmek, cesaret aşılamak gerekir.


Başarılı insan, ertelemelerden kaçınır. Çünkü ertelemek, zihni meşgul eder ve düzensizliğe sebep olur. Ertelemeler, fiziki şartlar üzerinde ve zihnimizde birikmelere yol açar. Bu birikmeler ertelenen şeylere karşı bir isteksizlik doğurur ve bunların tekrar ele alınmaları zoraki gerekliliklerle olur. Ertelemek sadece görmezden gelmek demektir, onların ortadan kalkması değildir. Hz. Muhammed (sav) “İşlerini erteleyenler helak olmuştur” buyurmuştur.

Ertelemeler, tekrar ele alınacakları zamana kadar bir sorun halini alabilirler ya da güncelliklerini, değerlerini ve olumlu etkilerini kaybedebilirler. Bunları görmezlikten gelmek bir süre sonra, ertelenen her ne varsa kişinin altından kalkamayacağı bir çığa dönüşmesine göz yummaktır. Bu çığ, onu harekete geçirecek ilk titreşimle hem erteleyeni hem de o konuyla ilgili ya da ilgisiz etrafında ne varsa içine alacak ve yutacaktır. Ertelemek, deve kuşu misali, kişinin kafasını kuma gömmesine benzer.

Ertelemek, insanın zihnini bulandırmasının yanında gücünü de azaltan bir hastalıktır. Ertelemelerle ilerde kazanacağınız zamandan kaybedersiniz. Ertelemelerle ilgili genel kanı, insanların ilk etapta beceremediği işlerin ertelenmesi üzerinedir. Yani, aslında bir becerisizlik davranışıdır.

Ertelemelerin genel nedenleri:
  • İşin zorluğu ve başlangıç noktasının kestirilememesi.
  • İşe yetkinlik düzeyinin güven vermemesi.
  • İşin önem derecesinin yanlış belirlenmesi.
  • İşten hoşlanmama.
  • Yoğunluk bahanesi.
  • “Şimdi zamanı değil” düşüncesi.

Bu tarz düşünceler, kişiye engel olma ihtimali yüksek olan davranışlar doğururlar.

Başarılı insanlar erteleme alışkanlıklarını terk etmişlerdir. Çünkü tüm insanlığın en az sahip olduğu şeyi iyi kullanması gerektiğini bilir; zamanı.


Başarının 41 Kere Maşallahı/Niyazi Fırat Eres
Dahi Beyin Blog


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder