Yetenek Avı



Hükümetler yetenekli göçmenleri kendilerine çekmek için ellerinden geleni yapıyor. Çoğu ülke kalifiye çalışanların ülkeye girmesini kolaylaştırıyor. Almanya yetenekli kişilere daha kolay vize veriyor, İngiltere ülkede kalma iznini artırıyor, Fransa bilim adamı vizesi kavramını ortaya atıyor. Üniversiteler de yetenek yakalama merkezleri olarak görülüyor.
Fransa yabancı öğrenci oranını yüzde 7'den 20'ye çıkarmaya çalışıyor. Singapur'da yabancı öğrencilerin oranı şimdiden yüzde 20. Avustralya ve Yeni Zelanda yabancı üniversite öğrencilerinin mezuniyetten sonra ülke içinde işe girmesini kolaylaştırıyor. Çin ise yetenekli kişiler için elit üniversiteler kurmak istiyor.
Yeteneğin önemini anlayan şirketler, kendi şirketleri için yetenek yetiştiriyor. Goldman Sachs kendisine yetenek yaratmak üzere Goldman Sachs Üniversitesi'ni kurdu. McKinsey insan komitesi eğitim bütçesini 100 milyon Dolar'a çıkardı. Kalifiye genç çalışanları etkilemek için organizasyonunu yeniden şekillendirdi. Yahoo ve Microsoft gibi devler dünyanın en iyi bilgisayar mühendislerinin peşinde koşuyor. Google normal işe alım süreçlerini bıraktı. Bilboardlar'a yazılan matematik sorularının çözümünü gönderenlerle "sürpriz" işe alımlar gerçekleştiriyor.
Google'dan Alan Eustace bir "süper yeteneğin" 300 normal çalışana bedel olduğunu söylüyor. Bill Gates Microsoft'taki kilit 20 kişi olmasaydı, şirketin bugünkü başarısını yakalayamayacağını vurguluyor.
Yetenek geleceği belirlemede çok etkilidir. Yeteneğini söyle sana ne olacağını söyleyeyim. Şirketler, hükümetler yetenek avında. Şimdiden yeteneklerinin farkına varıp onları bilgi ve deneyimle yoğurursan gelecekte mutlu ve başarılı olursun.

Kaynak: Çekim Gücü İle Başarı / Akis Kitap

Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder