Türk Usulü Reklamın Dahi Çocuğu: Ali Taran

 
Hafızalarımıza kazınan reklamların altında hep Ali Taran imzası selamlar bizi. Çakar çakmaz çakan çakmak (Tokai), Önce hüplet, sonra gümlet (Caprisun), Ali Desiderolu Derby, Fatih Terimli Tadelle, Dıh dıh dıh, eyi günler (Yapı Kredi), En güzel boya Filli Boya, Cem Yılmaz’la birlikte imza attığı Turk Telekom reklamları, Banu Alkanlı İxir, Aganigi Naganigi (Fındık), Artık çok oluyoruz (Mavi Jeans) reklamları hep onun zıpır zekasının eseri..

Kamera arkasını tercih ettiği dönemlerde bile reklam ve sloganlarıyla her daim adından söz ettirdi. “Yetensizsiniz”de kamera arkasından önüne terfi eden bu reklam dehası; konuşması, esprileri ve karizmasıyla artık sadece bir reklamcı değil, bir showman aynı zamanda. Ne de olsa şeytan tüyü var adamda!

Hayali Futbolcu Olmaktı

Resim öğretmeni bir anne-babanın oğlu olan Ali Taran’ın sanat tutkusu aileden geliyor anlayacağınız. Orta halli bir memur ailesi olmalarına rağmen babası İtalyan Kültür’e, Fransız Kültür’e, sinemalara ve tiyatrolara götürmüş oğlunu. Akşamları uyutmak için İnce Memed’i okurmuş. Küçüklüğünde iyi futbol oynuyormuş Taran, en büyük hayali futbolcu olmakmış. Ama babadan izin çıkmayınca bu hayale veda etmek zorunda kalmış.

Üreticiliğini Etkiler Diye Kitap Okumuyor

“Üniversite bitirmedim, kitap okumam, film izlemem.” diyor Ali Taran. Gerekçesini ise şöyle açıklıyor: “Okuduğum şeyler beni çok etkiliyor, konsantrasyonumu bozuyor. Bu sebeple bir tek yaratıcılığıma odaklanırım. Başka bir şeyle ilgilenmem.”

Nasıl reklamcı oldu?

Ali Taran reklamcı oma serüvenini şöyle anlatıyor: “Akademide bir arkadaşım vardı, ‘Sen çok gırgır şeyler yapıyorsun. Ben bir reklam bürosunda çalışıyorum, sen de denemek ister misin?’ dedi. Yüksel Ünsal’a götürdü beni. Tivi Reklam, sektörün gelmiş geçmiş en iyilerinden. 4000 lira maaşla işe başladım. Babam çok kızdı, çünkü 1. dereceden devlet memuruydu ve 2700 lira alıyordu. ‘Bu ülkenin dengesizliği işte buradan geliyor!’ gibi şeyler söylemeye başladı, annem susturdu onu: Bırak, oğlana vermişler işte. Sana ne oluyor?”

KUTU

Ali Taran Neden Süper Beyinli?

·      Türk halkını çok iyi tanıyor ve toplumun nabzını tutan sloganlarıyla çektiği reklamlar hep çok konuşuluyor.

·      Jüri üyesi olduğu programdaki doğaçlama esprileriyle, susup susup tek bir cümleyle bombayı patlatmasıyla sivrilmeyi biliyor.

·      Hazırcevap. Zekasını dil yeteneğiyle ustaca birleştiriyor. Her duruma söyleyecek bir sözü var. Asla altta kalmaz.

·      İşinde tam bir profesyonel. Başarısını disiplinli düşünebilmesiyle açıklıyor. “Şahane fikirlerin var ama havada uçuşup duruyorlar, disiplinli düşünmeyi bilmiyorsan kimseye faydası yok o tip bir zekanın…” diyor.

·      Farklı düşünüyor, farklı görüyor. Ürünleri hafızalara kazımanın sırrını çözmüş.

·      Slogan bulmak kıvrak bir zeka ister. Ali Taran kelimelerle harikalar yaratıyor. Birkaç kelimeyi bir araya getirerek unutulmaz sloganlar oluşturuyor.

·      Halkı iyi gözlemliyor; neyi beğeniriz, en çok ne dikkatimizi çeker, bizden daha iyi biliyor.