İnsan Hayatı Arıların Kanatlarında



Mayıs ayı başlarında başta ABD olmak üzere 13 ülkede milyonlarca arı bir anda yok oldu. Türkiye’de ise arı nüfusu yüzde 30 azaldı. Arıların kaybolması tarımda da deprem yaşanması demek...
 Arılar 130 bin bitkiye polen taşıyor. ABD’de 15 milyar dolarlık tarım sektörünün çökmesinden korkuluyor.

Milyonlarca arının gizemli bir şekilde ortadan kaybolması tüm dünyada bir arı paniği yaşanmasına sebep oldu. İlk ‘acil durum’ çağrısı Amerika’dan geldi. Özellikle ülkenin doğu kesimindeki arıcılar, bazı eyaletlerde arı nüfusunun yüzde 70’inin ortadan kaybolduğunu duyurdu. Daha sonra yapılan araştırmalarda ABD genelinde 22 eyalette arı nüfusunun tehlikeli bir şekilde azaldığı meydana çıktı. Panik bir gün sonra Avrupa’ya da yayıldı. Hırvatistan’da 5 milyon arı 48 saat içinde öldü. İspanya’da yüzbinlerce arı ortadan kayboldu. Polonya’da arı nüfusu yüzde 60 azalırken, son 1 hafta içinde Alaska, Kanada, Avustralya, Yunanistan, İsviçre, İtalya, Almanya ve Portekiz’de de bal arılarının gizemli bir şekilde kaybolduğu bildirildi. Türkiye’de ise arı nüfusunun yüzde 30 oranında azaldığı ortaya çıktı.

Arıların Ekolojik Denge İçin Önemi
·   Arılar ekolojik denge için hayati bir öneme sahip.
·   Bir kovanda ortalama 80 bin arı yaşıyor.
·   Çiçek ve bitki türlerinin tüm polenleri arıların ayaklarına yapışıyor.
·   Arılar kondukları 130 bin farklı bitki türünün üremesini sağlıyor. Bunlar arasında kabak, kavun, çilek ve tüm meyveler var.
·   Sadece bir kovandaki arılar 1 gün içinde 1 milyon çiçeği döllüyor.
·   Bu döllenmenin sona ermesi, bu bitkilerin yok olması anlamına geliyor.
·   Bu da önce bu bitkilerle beslenen hayvanların, daha sonra da insanların ölmesi demek.

Arılar Neden Ölüyorlar?

Arıların neden ortadan kaybolduğu konusunda bilim adamlarının 3 teorisi var:

1) Küresel ısınma: Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr. Max Watkins, “Kurak ve ılık geçen kış ayları, arıların biyolojik dengesini bozdu. Bu durum arıların koloni düzeninin aniden parçalanmasına yol açmış olabilir. Bir koloni dağıldığında arılar kovandan uzaklaşır ve başıboş şekilde uçar. Ardından can verirler.” diyor.

2) Böcek ilaçları: Böcek ilaçlarının toplu ölümlere yol açmış olabileceği belirtiliyor. Örneğin, 'Gaucho' adlı böcek ilacının, arıların yön bulma yeteneklerini etkileyip ölmelerine yol açtığı öne sürülüyor.

3) Gen yapılarıyla oynanan bitkiler: Paniğin başladığı Amerika’da üretilen tarım ürünlerinin yüzde 40’ı genleriyle oynanarak verimi ve kalitesi artırılmış bitkiler. Bu bitkilerdeki genetik değişikliğin, bitkiye polen taşıyan arıları etkileyerek toksik bir etki göstermiş olabileceği belirtiliyor.


Einstein Ne Demişti?

Arıların varlığı konusunda çok önemli öngörülerde bulunan Einstein, “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa, döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz.” demişti.

Kaynak: www.gencgelisim.com