Tarihi Değiştiren 10 Kadın


1. Sappho (M.Ö 570)
Tarihin ilk kadın edebiyatçısı, Afrodit’in rahibelerinden biriydi. Yazdığı coşkulu ve cesur lirik şiirler nesiller boyunca yaşadı ve günümüze kadar geldi

2. Cleopatra (M.Ö 69-30)
Mısır’ın son hükümranı… Dönemin en güçlü iki ismi Sezar ve Marc Antony ile olan beraberliği sayesinde ülkesinin varlığını korumasını sağladı güzelliği bugün bile dillerden düşmüyor.
3. Mecdelli Meryem (M.Ö 4-M.S 40)
Hıristiyanlığı getiren peygamber Hz. İsa ondan ‘yoldaş’ım diye bahsetti ve Hıristiyanlığın yayılmasında çok önemli rol aldı.
4. Boudicca (M.S 1. y.y.)
Kocası, Britanya Adası’nın en önemli klanlarının birinin başındaydı. Kocasının ölmesi üzerine Romalılar ülkesini yıkıma doğru sürükledi. Bu yıkıma karşı duran ve tüm klanları birleştiren Boudica, direnişin sembolü oldu.
5. Hildegard von Bingen (1098-1179)
Hayatını bir manastırda inzivada geçiren rahibe, şiddetli migren ağrıları yüzünden gördüğü sanrıları kağıda dökmeye başladı. Daha sonra kendini şiire verdi ve kadınlık hislerini yazıya döken ilk kişi oldu.
6. Marie Curie (1867-1934)
Radyasyon üstünde yaptığı çalışmalarla Nobel Ödülünü kazanan ilk kadın bilimci.
7. Zübeyde Hanım ( 1857-1923)
Mustafa Kemal gibi dünyaya nam salmış büyük bir dehâyı ve komutanı yetiştiren anne…
8. Prof. Dr. Remziye Hisar (1902-1992)
Sorbonne üniversitesinden mezun ilk Türk kadını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın kimyacısı.
9. Tomris Hatun (Tomris Kaan)
Tomris, MÖ 6.yüzyılda, Orta Asya’da antik dönemin İskit-Türk halkları olan Masaget ve Sakaların Peçenek Hanıdır. Sakaların Prensesi Tomris/Tomaris’in adı da günümüze kadar kullanılagelen bir Türk dişil ismidir. Tahminlere göre Dünya’nın ilk kadın hükümdarıdır.
10. Hatice bint Hüveylid (555-619)
Yüce Peygamber Hz. Muhammed’in ilk eşidir. Müslüman olmadan önceki adı Tâhire idi. Hatice, Hz. Muhammed ile evlendiğinde 40 yaşındaydı ve çok başarılı bir tüccardı. Şam’a gönderdiği kervanların birine başkan olarak Hz. Muhammed’i tayin etmiştir. Bu ticari ortaklık, zamanla aşka dönüşünce evlenmeye karar verdiler. Hz. Hatice, Hz. Muhammed’e hem eş, hem iyi bir arkadaş, hem de danışman olmuştur. İlk Müslüman kadın olmuş ve eşini hiçbir zaman yalnız bırakmamıştır.


Mehmet Kocaoğlan
Kaynak: sb@gencgelisim.com