Beyni Güçlendirmenin 10 Yolu


Beynimiz, zamanla güçlenen ya da tam tersi zayıflayan bir organdır. Etkin kullanımla ve doğru yöntemlerle beynimizin gücünü arttırabiliriz. İşte sizlere beynimizi güçlendirmenin 10 yolu:

1.      Kitapları ortasından başlayarak okumaya çalışın; ortasını okuduğunuz kitabın başını ve sonunu tahmin etmeye çalışın. Böylelikle yaratıcılığınız gelişir. Sonra kalan yerlerini okuyun ve tamamlamaya çalışın.
2.      1 den 100’e kadar değişik şekillerde saymaya çalışın.
3.      Bulutları izleyin ve neye benzediğini düşünün o şekillere kendinizce anlam vermeye çalışın.
4.      Sağ elini kullananlar sol, sol elini kullananlar sağ elini kullanmaya çalışsınlar ya da yazı yazarken aynadaki yansıması gibi yazmaya çalışsınlar. Böylelikle beynin farklı bölgeleri uyarılmış olur.
5.      Çalışma odanızda ya da masanızda aromalı nesneler bulundurmaya özen gösterin. Özellikle lavanta kokusunun konsantrasyonu artırdığı bilinir.
6.      Tat alma duyunuzu geliştirmek için farklı yemekler yapmaya çalışın. Farklı tatlar deneyin, farklı mutfakların, farklı kültürlerin yemeklerini yapmaya çalışın.
7.      İlk defa izleyeceğiniz bir filmi sessiz bir şekilde izleyerek, oyuncuların dudaklarını okumaya çalışın. Sonrasında bakın ne kadarını bilebilmişsiniz.
8.      Yolculuk yaparken tabelaları sayın. Kalan kilometreyi bilmeye çalışın.
9.      İlk defa gittiğiniz bir yer hakkında, hiç duymadığınız bir konu hakkında ya da ilk defa karşılaştığınız bir insan hakkında tahminlerde bulunmaya çalışın.
10.  Gideceğiniz yeri kaç adımda gidebileceğinizi tahmin edin ya da merdivenin kaç basamağı olduğunu, kalabalık bir yere girdiğinizde oradaki inan sayısını tahmin edin. Sonra saydığınızda ne kadar yaklaştığınıza bakın ve giderek tahminlerinizin daha da yaklaştığını fark edeceksiniz.

Karizmatik Olmak İster miydiniz?

Herkes karizmatik olmak ister. Ancak karizmatik olarak nitelendirdiğimiz insanların pek çoğu, bu özelliğe doğuştan sahiptir. Ya karizmatik doğmayanlar? Onlar da üzülmesin; son yapılan araştırmalar, karizmanın, bazı yeteneklerin bir araya gelmesinden oluştuğunu gösteriyor.

İşte karizmatik olmanın koşulları:

·         Duyguları doğru ifade edebilme
·         Heyecanlı ve coşkulu olmak (abartmamak kaydı ile)
·         Etkili ve güzel konuşma yeteneği
·         Özgüven
·         Vizyon sahibi olmak
·         Başkalarını dinleme ve anlama yeteneği

Dünya’daki karizmatikler

Nelson Mandela, dünyanın en karizmatik liderlerinden biri… Myanmar’daki askeri diktatörlüğüne karşı gösterdiği barışçıl ve şiddet içermeyen mücadelesiyle adını duyuran Aung San Suu Kyi de karizmatik liderler arasında yer alıyor; ancak onunki kendine özgü gösterişsiz ve suskun bir karizma… Bilgisayar endüstrisinin önderlerinden Steve Jobs’un da karşısındakini etkileme yeteneği sayesinde yenilikleri toplumlara kolaylıkla kabul ettirdiği biliniyor. Yakınları Jobs’un bu doğal yeteneğini zaman içinde büyük ölçüde geliştirdiğini söylüyor. Barack Obama’nın başkanlık yarışında karizmasının çok büyük rol oynadığı fakat zaman içinde bu özelliğini yitirmeye başladığı belirtiliyor.

Aylin Tankaş 
aylin.tankas@hotmail.com

Kaynak: www.gencgelisim.com