ÖĞRENCİLER İÇİN ANLAYARAK HIZLI OKUMA VE ÖĞRENME


Hızlı okuma denildiğinde, bir dakikada okunan sözcük sayısının fazlalığı düşünülmektedir. Oysaki bu izlenim yanlıştır. Hızlı okuma sanatı, aynı zamanda etkili okuma sanatıdır.

Hızlı okuma işleminde hız önemli bir etmendir. Okunan yazıyı bellekte koruma yeteneği yoksa ışık hızını aşan bir okuma bile yarar sağlamayacaktır.
Herhalde herkes okuma hızının iyi, belki de mükemmel olduğunu düşünüyordur. Ama olgular böyle bir iyimserliğe hak verdirmiyor. Bir yetişkin, ortalama olarak 1 dakikada yaklaşık 150 ile 200 sözcük arasında okumaktadır. Oysaki pek çok okuyucu, şimdi okuduğundan daha hızlı okuyabilir. Çünkü benim sınıflarımda semineri bitiren öğrencilerin hızı dakikada 900 ile 4500 sözcük arasında değişmektedir. Bu, semineri bitiren öğrencilerin diğerlerine oranla en az altı kat daha hızlı okuduğu anlamına gelmektedir.
Sorun aslında bireyin okuma yeteneklerinin bir bütünü. Hız bu sorunun en önemli fakat genellikle yanlış anlaşılan bir parçası… Okuma konusunda karşılaşılan en temelsiz yanlış düşüncelerden biri, ortalama bir hızla gerçekleştirilen okuma işleminin bile özensiz bir okuma sayılmasıdır. Bu konuda yapılan tüm incelemeler, hızlı okuyan bireylerin, okudukları basılı malzemeyi, düşük bir hızla okuyanlara kıyasla daha iyi anladığını göstermektedir.
Gerçek şu ki, yavaş okuyan bireyler çok daha özensiz okuyuculardır. Dikkatli bir okuyucu olduğu için yavaş okuduğunu vurgulayan birey şüphesiz kendini kandırmaktadır. Düşük hızla okuduğundan pek de iyi değerlendirme yapamaz, anlama yüzdesi az olduğundan daha az anımsar. Böyle bir okuyucu hem düz yolda, hem de engebeli arazide aynı hızla giden bir sürücüye benzer. Hızlı okuyan bir birey, bu beceriyi edindiği ve bilinçli olduğu için hızlı okur. Yeteneğini en verimli bir biçimde kullanması için eğitilmiş, ya da kendini eğitmiştir. Hızlı okuyan birey hızın kölesi değil, ama yavaş okuyan birey alışkanlığının kölesidir.
Bizler, insanın sınırlarının ne olduğunu bilmiyoruz… Testler, kronometreler, varış noktaları… İnsan potansiyelini ölçmemizin imkânı yoktur. Kişiler, hayallerini izlerken sınırlı gibi gözüken potansiyellerinin çok ötesine gidebilirler. İçimizdeki potansiyelin sınırı yok! Yalnızca olumsuz düşündüğümüzde sınırları oluştururuz… Normal bir insanın beyni, 1 dakikada en az 1000 kelime algılayabilecek bir potansiyele sahip… Ama şu an Türkiye’de üniversite mezunu ya da üniversite öğrencisi olan kişilerin birçoğu, 1 dakikada ortalama 150 - 250 kelime okuyabilmektedir.
Kitapta tüm bunlara ayrıntılı bir şekilde değindik. Üçüncü bölümdeki egzersizleri titiz bir şekilde uyguladığınız takdirde, beyninizin potansiyelini keşfedecek ve anlayarak, eskisinden çok daha hızlı bir şekilde okumaya başlayacaksınız.
Haydi, şimdi içinizdeki o muhteşem gücü ortaya çıkarın!

Cemal KONDU

İzmir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı, İşletme Fakültesini bitirdi. Davranış bilimleri, bireysel gelişim, insan mühendisliği, trans, meditasyon, kariyer geliştirme, iletişim, duygusal zekâ, takım çalışması, girişimcilik, üretken ve yenilikçi zekâ, başarı, liderlik, psikodrama ve örgütsel psikoloji alanında birçok özel araştırma ve çalışmalar gerçekleştirmiştir.
INLPTA, The International NLP Trainers Association’dan uluslararası sertifikalı uzman NLP eğitimcisi olan Cemal KONDU, 1996 yılından bu yana NLP alanında araştırma ve çalışmalarına devam etmektedir. Avrupa’nın bilinen en genç NLP Trainer’larındandır. Koçluk konusunda birçok uluslararası eğitime katılan Cemal KONDU, aynı zamanda “ Professional Certified Coach” sahiptir.
Halen eğitim kurumlarına, iş dünyasına, gruplara, bireylere, NLP uzman eğitimcisi ve danışmanı olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Çeşitli konularda seminerler vermektedir. Kamu kuruluşlarında, şirketlerde, okullarda ve dershanelerde “Anlayarak Çok Hızlı Okuma”, ”NLP Practitioner ve Master Practitioner sertifikalı eğitmen yetiştirme”, “Eğitim Mentörlüğü-Öğrenci Koçluğu” , “Temel Hafıza Eğitimi ve Hafıza Teknikleriyle İngilizce” , “Beden Dili”  konularında seminerler vermektedir.
Kitapları:

NLP ile Hızlı Okuma
NLP Coşkulu Yaşam
NLP ile Anlayarak Hızlı Okuma
Sınav 24 Seti
Bilinçaltı Teknikleri İle Süper Öğrenme
Bilinçaltı Teknikleri İle Kolay Matematik
Bilinçaltı Teknikleri İle Pratik Test Çözme Teknikleri
Bilinçaltı Teknikleri İle Motivasyon İç disiplin Öz Güven
 İletişim: www.cemalkondu.com - bilgi@cemalkondu.com

Kaynak: www.gencgelisim.com