Notlarınızı kâğıda mı alırsınız, zihninize mi?


Klasik düz yazı ile not alma yerine zihin haritaları ile not alma yöntemini seçtiğinizde ilk fark ettiğiniz şey, eskisine göre çok daha aktif bir dinleme yapabildiğiniz olacaktır. Çünkü artık amacınız, söylenenleri yazabilmeyi yetiştirmek değil, anlatılanların özünü yakalayabilmektir.

Gereksiz sözcük yığınlarını kaleme almak zorunda değilsiniz. Zihin haritası kullandığınızda tek bir bakışta neyin önemli, neyin önemsiz olduğunu fark eder ve kavramlar arasındaki bağlantıyı açıkça görebilirsiniz.
Günlük yaşamımızın kargaşası içinde birçok şeyi unutmamamız gerekir. Yapılacakları zamanında hatırlamaya gayret ederken, bir yandan rutin işlerimiz de devam etmektedir.
İşyerinizde, günler haftalar öncesinden planlanmış çok önemli bir toplantıya katılmanız gerekebilir. Toplantı esnasında yaptığınız en önemli şey nedir? Yapılan görüşmeleri ve alınan kararları eksiksiz bir şekilde not almak. Hem toplantıda görüşülen konular üzerinde odağınızı kaybetmeden dinlemeniz, hem gerekli anlarda katılım sağlamanız, hem de önemli detayları atlamadan notlar almanız, bazen zorlayıcı olabilir. Özellikle klasik yöntemlerle, uzun uzadıya her söyleneni yazmaya çalışıyorsanız işiniz gerçekten zor. Bir düşünsenize, neler konuşulduğunu hatırlayabilmek adına anlamlı cümleler kurabilmek için bir yığın kelime yazmak zorunda kalırsınız. Üstelik hatırlamak için her defasında yazdığınız kelime yığınlarının tamamını okumak zorundasınız. Bu tarz notlar almak, hızlı yazan bir kişi için bile zorlayıcı olabildiği gibi sıkıcıdır da.  Notlarınızı hem yazmak, hem de okumak için zaman kaybedersiniz. Çünkü gereksiz birçok sözcük içermektedir.
Konuşmacının iyi hazırlandığı toplantılarda not almak nispeten daha kolaydır. Anlatılan konunun başı, gidişi ve sonu belirgindir. Aksi bir durumda yani konuşmacının anlatım esnasında sık sık bir konudan diğerine atlaması, not alan kişinin düşünce akışını bozar ve neyi nasıl yazacağını şaşırabilir. Toplantı bitiminde elinizde sayfalarca anlamsız notlarla ya da karmaşık yazılarla salondan ayrılırsınız.
Toplantı sonrasındaki süreç de ayrı bir sıkıntıdır. Eğer bir yöneticiyseniz, alınan kararlara ve notlara dayanarak ekip içinde sorumluluk paylaştırmak ve yapılan işlerin takibini tam zamanında yapmak, işlerin yolunda gitmesi için gerekliliktir.
Klasik düz yazı ile not alma yerine zihin haritaları ile not alma yöntemini seçtiğinizde ise ilk fark ettiğiniz şey, eskisine göre çok daha aktif bir dinleme yapabildiğiniz olacaktır. Çünkü artık amacınız, söylenenleri yazabilmeyi yetiştirmek değil, anlatılanların özünü yakalayabilmektir. Gereksiz sözcük yığınlarını kaleme almak zorunda değilsiniz. Zihin haritası kullandığınızda tek bir bakışta neyin önemli, neyin önemsiz olduğunu fark eder ve kavramlar arasındaki bağlantıyı açıkça görebilirsiniz. Üstelik zihin haritanız tek bir sayfada olduğu için, bilgileri çok daha kolay ve çok daha kısa sürede gözden geçirir, hatırlarsınız. Çünkü zihin haritalarının her biri kendine özgüdür ve yapısı gereği kolayca zihninizde kalma özelliğine sahiptir. Kalıcı ve sürekli bir öğrenme sağladığından, istediğiniz zaman, istediğiniz şekilde değiştirerek geliştirebilme şansınız vardır.
Bir yönetici olarak çalışanlarınızın sorumluğundaki işlere ait süreçleri ve gelişmeleri de zihin haritalarını kullanarak zahmetsizce kontrol altında tutabilirsiniz. Bu sayede hangi işlerin, hangi aşamada aksadığını tam da zamanında fark edebilir ve müdahale edebilirsiniz. Dolayısıyla büyük hataların oluşmasını önlemiş olursunuz.

Yasemin Özkul Aydın
ysm.ozkul@hotmail.com

Kaynak: www.gencgelisim.com