Hayat Seni Yere Serecek ama Sen Kalkmayı Bileceksin

Hayatın sahip olduğu tanım, bünyesinde barındırdığı kurallarla belirginleşir. Bu tanımın içinde iyi, dürüst, ahlaklı, merhametli, akıllı olmak gibi pek çok gereklilik vardır. Bu sebepten hayat, olabilirlikleri ile olmazları mevcut fikirsel bir bütünlüktür. Yani hayatın kuralları, aslında uyulması gereken halleri ifade eder.

Kurallara uymak insana sıkıntı verir. Çünkü belirgin insani erdemlere sahip olabilmek, zor bir iştir. Kurallara uyum sağlayabilmek, aslında böyle bir sıkıntıya karşı yeterince dayanıklı olmayı gerektirir. Hayatta dert çekmiş insan, hayat ile her zaman için daha uyumludur. Böyle olgunlaşanlar, hayatın tanımına ve insandan beklentisine uygun şekilde yaşarlar. Ve bu sayede toplum içerisinde hep saygı ve sevgi duyulan karakterler olurlar. Aksi durumda insan, küçük dertleri gereğinden çok daha fazla önemseyecek ve aslında olması gerekenden çok daha mağdur bir görünüm çizecektir. Bu da onu oldukça bencil bir yapıya büründürecektir.
Derde sabır gösteremeyen, onun karşısında ezilir. Bu eziklik dertten bir an önce kurtulma ihtiyacını var eder. Dertten kısa yoldan kurtulmak ise, aslında hata yapmaktır. Çünkü derdin tabiatında zaman içerisinde var olma hali ve bu duruma sabır gösterme gereği vardır. Mesela fakir düşmüş bir insan başına gelen sıkıntıya karşı sabredip çalışırsa, bir gün mutlaka belirgin bir zenginliğe erişecektir. Bu derdin karşısında ezilip, ona karşı gerekli sabrı gösteremezse, kısa yoldan zengin olmak isteyecek ve hırsızlık yapmaya yönelecektir.

Dert Çeken ile Çekmeyen Bir Olur mu?
Aslında hayat içinde benzer bir şekilde imtihan edilmeyen hiç kimse yoktur. Yaşamında belirgin dert çekme riski ile karşılaşmamış bir insan bulamazsınız. Ama herkesin karşısına çıkan derde verdiği tepki farklıdır. Ve insan bu tepkilerin ortaya koyduğu sonuçlar itibari ile kendine bir isim verir. İnsanın tanımı, hayatta karşısına çıkan dertlere verdiği tepkiler sonucunda belirginleşir. Dert çekmemiş olan insan, her zaman için birilerine dert olma derdindedir. Sorunları büyütür. Böylece kendisiyle bağlantısı olan insanları da benzer şekilde etkiler. Yani onları da gereksiz yere sıkıntıya sokar. Yönettiği ya da hayatına etki ettiği kim varsa, yaşamının biraz daha zorlaşması yönünde yönlendirmelerde bulunur. Bencilliği ile etrafındaki insanlara hep zarar verir. Güvenilmezdir. Yanında yer alan hiç kimseyi koruyamaz. Çünkü korkaktır. Dertlerine sabrederek güçlü olan insan ise, hayatın koyduğu kuralların verdiği sıkıntılara karşı her zaman dayanıklıdır.


Senin Derdin Dert midir Benim Derdim Yanında?

· Eğer trafikte sıkışırsan sinirlenme. Dünyada araba kullanmanın ne olduğunu bilmeyen çok kişi, araba kullanmanın ayrıcalık sayıldığı çok ülke var.
· Eğer işte kötü bir gün geçirirsen, yıllardır iş bulamadan oturan perişan insanları düşün.
· İlişkin kötü giderse, hiç sevememiş ve bu sebepten de hiç sevilmemiş insanları düşün.
· Bir hafta sonu daha geçti diye tasalanırsan, çocuklarının rızkını çıkartmak için 3 kuruş paraya günde 12 saat, haftada 7 gün çalışan kadınları düşün.
· Dağ başında araban bozulur ve yürümek mecburiyetinde kalırsan hemen öfkelenme. Bir adım atabilmek için her şeylerini vermeye hazır kötürümleri düşün.
· Sabah aynada saçında bir beyaz tel daha görürsen tasalanma. Saçsızlıklarını dert etmeyi akıllarına bile getiremeyen, yaşam mücadelesi veren kanser hastalarını düşün.
· Hayatta gayesiz kaldığını düşünüp karamsarlığa dalarsan, müteşekkir ol. Senin yaşadıklarını göremeyen, genç yaşta öldükleri için senin kullandığın hiçbir fırsata sahip olamayanlar o kadar çok ki…
· Eğer insanların cahilliklerinin, düşüncesizliklerinin, duyarsızlıklarının ve hırslarının kurbanı olursan daha kötüsü gerçekleşip senin de onlardan biri olabileceğini hatırla ve henüz onlar gibi olmadığın için şükret.

     Aytekin Mehmet Arslan
aytekinmehmetarslan@yahoo.com.tr

Kaynak: www.gencgelisim.com