Miguel de Cervantes


Meşhur İspanyol roman yazarı... İspanya’da 1547 yılında Alcala şehrinde doğmuştur. Fakir bir ailenin çocuğu olduğu için bin bir zorlukla okudu. Madrid Üniversitesi’ne devam etti.
Öğrenciliği sırasında yazdığı şiirlerde kabiliyetini ve hayal gücünü gösterdi. İspanya’da iş bulamayınca Roma’ya gidip orada işe başladı. İspanya ve Venediklilerin Osmanlılara karşı hazırladığı sefere asker olarak katıldı (1571). Deniz savaşında sol kolu sakat kaldı. İspanya’ya dönerken 1575 yılında Osmanlı gemileri tarafından esir alınarak Cezayir’e götürüldü. Burada beş sene kaldıktan sonra memleketine döndü (1580). Şiirleri yanında, piyesler yazmaya da başladı. Yazdığı eserler kendisine bir şey kazandırmadığından yoksul hayatı devam etti.
Kendisini meşhur eden Don Kişot adlı eserini 1605 yılında tamamladı. Burada hayalci gücü ile İspanya’daki hayatı ve insanları eleştirip, hiciv sanatının bütün ustalıkları ile olayları ortaya koydu. Hayatını kalemi ile kazanmaya çalışan Cervantes, şöhretine rağmen yoksulluktan hiçbir zaman kurtulamamıştı. Madrid’de 1616 yılında öldü. Kendisini şöhrete ulaştıran Don Kişot’tan başka, otuz kadar tiyatro eseri, pek çok şiiri ve küçük romanları vardır.
Don Kişot (Don Quixote)
Don Kişot, küçük bir köy asilzadesidir. Şövalye romanlarını okuya okuya dimağı karışmıştır. Silahtar olan Sancho Pancho ile birlikte serserice bir şövalye hayatı sürmek ister. Böylece bütün dünyada zevkle okunan sergüzeştler ortaya çıkar.
Romanda düşünce ile uygulamalı hayat karşı karşıya gelmektedir. Zıtlık, zaten beşer fikrinin iki kutbu olan Don Kişot ve Sancho’da mevcuttur. Don Kişot, sabit fikirler bir yana; aklın, asaletin ve kibarlığın timsalidir. Ağzından güzel sözler çıkar. Sancho ise değişik bir akla sahiptir. Bu, onun atasözlerine ve tecrübelere bağlılığından ileri gelmektedir.
Günlük konuşmaya giren “Don Kişot” ifadesi, asıl manasını Don Kişot romanının kahramanından alır. Kelimenin “iyilik ve yardım sever” manası yanında “deli ve gösteriş meraklısı, şöhrete düşkün” manası da vardır. Böylece Don Kişot, başka milletlerin yanında bizim de günlük dilimizde yer almıştır.


Dahi Beyin Blog