BEYNİMİZİN SINIRSIZ POTANSİYELİ


21. yüzyıl beyin yüzyılı olarak tanımlanıyor. Her gün beyin hakkında yeni bilgiler elde ediliyor. Beynin keşfi herhalde insanlığın son anına kadar devam edecek.
Şimdi sizinle beynin kapasitesi hakkında küçük bir yolculuğa çıkalım. Ne dersiniz? Acayip hoşlanacak ve bir an heyecanlanacak ve farkındalığınız tavan yapacak.  Bildiğiniz gibi geçmiş, şimdi ve gelecek onlarca insanın parmak izi birbirinden farklıdır. Peki ya yüzünüz, sesiniz. Düşünün eşiniz, çocuklarınız, arkadaşlarınız tek tip yüze ve sese sahip olsaydı. Hayvanlara bakın yüzleri sesleri ayırt edilemiyor. Sizin bir benzeriniz yaratılmış mı?  O zaman biriciksiniz ve özelsiniz.
 Beynimiz de bu anlamda biricik kanımca.  Sol ve sağ beynimizin faaliyetleri ayrı. Bazımız sol korteks faaliyetlerini iyi kullanırken bazılarımız ise sağ korteks faaliyetlerini iyi kullanmakta. Düşüncelerimiz, hayallerimiz, imgelerimiz farklı. Ama bir gerçek var ki üretken, açığa çıkmayan müthiş potansiyelde bir beyniniz var. Bu müthiş potansiyelin farkında değildiniz belki. Bilemediniz nasıl kullanılacak, ne yapılacak. Bu sayfalarda sık sık görüşeceğiz. Yeter ki siz öğrenme ve sınırsız deha potansiyelinizi açığa çıkarma aşkını, heyecanını kaybetmeyin.
“Evrende kaç güneş var?” diye sorduğumda bir tane cevabını hemen alırım. Sıkı duruuuunnn kemerlerinizi bağlayın, uzay boşluğunda 10 21  güneş var. Siz varın uyduları, galaksileri, gezegenleri ve sistemleri bir düşünün.
  1kg 350gr ağırlığındaki BEYNİMİZ ve sonsuz olarak ifade edilen evren arasında bir eşitlik, denklik olabilir mi? Yok canım sen de daha neler, atma diyorsunuz değil mi? Haklısınız. Ağırlık, kütle açısından düşünürsek manyakJ olduğumu ben de kabul ediyorum.  Ama o müthiş deha potansiyeli açısından eşit eşit diye haykırıyorum. Uzatmadan sizi de daha çok merakta bırakmadan açıklıyorum.
Evreni, kozmosun derinliklerini merak eden, hayal eden, düşünen kimdir? (Öküzün, koyunun bundan haberi var mı? Hele hele büyük yaratıkların fillerin, zürafanın…)     Bu konuda araştırmalarda bulunan, algılayan, hesaplamalarda bulunan,  yazan, çizen, çarpan bölen ve mantığıyla tüm bu süreçlerden geçen ve ispat eden kimdir? İnsanın BEYNİ. (Boşuna o sert kuru kemikler konmamış oraya, saksı falan değil, uyuyanlar uyansın, uyanıklar da uyuyanları uyandırsın vesselam )
Deha potansiyelini taşıyan güzel ve biricik dostum!  Sana hediye edilen 300 trilyon dolar değerinde taşıdığın gücü fark et. (Dr. W. Grey Walter yaptığı araştırmalara göre, insan beynine benzer bir makinanın yapılabilmesi için 300 trilyon dolardan fazla paraya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Benden hatırlatması…) Haksızlık etme, geliştir, güzelleştir ve pa(r/t)lat dehanı. Yüz binlerce kütüphaneyi beynimiz alabilir. Uzman arkadaşlar hesaplamışlar 200 trilyon kitabı alacak kapasite var hepimizde. Varın düşünün, taşının.      Saniyede 500 bin km hızla başka bir sisteme doğru yol alıyor Samanyolu. Işık hızının 300 bin km olduğunu hatırlayın ve düşünün. Araştırmacı arkadaşlar hesaplamış 75.000.000 yıl sonra diğer bir sistemle çarpışacağız. Sonsuz derken, nasıl bir şekil, resim oluştu mu?
Profesör Roger Sperry beynin dalgalarını inceliyordu 50’li yıllarda. Matematiksel işlemler, Hayal kurmak, zihinden çarpma toplama işlemleri, ezbere şiir okumak, geometrik şekiller çizme, resim yapma ve değişik renklere boyama gibi faaliyetlerin sonunda beynin hangi bölgesinde yoğun olarak elektriksel ve kimyasal aktivite olduğunu defalarca izledi, notlarını aldı ve 1981 yılında kendisine Nobel ödülünü kazandıran buluşunu açıkladı;
Beynimizi sol korteks ve sağ korteks faaliyetleri olarak ikiye ayırıyordu. Araştırma sol korteks faaliyetleri ve sağ korteks faaliyetlerinin farklılığı üzerinde bir çığır açtı günümüze.
Sol/ sağ korteks faaliyetlerinin alanlarını şöyle ayırdı:

SOL BEYİN (KORTEKS)                   SAĞ BEYİN (KORTEKS)
Sayılar                                                                         Hayal kurma
Sözcükler                                                                    Bütünü Görme
Mantık                                                                        Ritim, renk
Ardışıklık                                                                    Boyut
Analiz                                                                          Artistik Faaliyetler

Aslında Sperry bu araştırmalarıyla çok daha fazlasını sunmuştu. İnsan beyninin müthiş deha potansiyelinin her birimizde fazlasıyla olduğu.  Sırrın bu potansiyeli nasıl kullanmak gerektiği üzerinde yoğunlaşıldı bir anda. Yani; yeni bir çığır açıldı 80’li yıllarda.
Aslında dehalar her iki beyin lobunu dengeli kullanan insanlardan çıkıyor.  Albert Einstein, Fatih Sultan Mehmet, Thomas Alva Edison, Leonardo Da Vinci, Marie Curie, Mozart, Mimar Sinan, Atatürk…
Tüm bu dehalar ve niceleri sol ve sağ beyinlerini bir bütün olarak kullanmışlardır.  Nasıl mı? Sisimo Hafıza Teknikleriyle Süper Beyin kitabımızda geniş olarak bunları ele aldım. Bugünden itibaren potansiyelinizin farkında farkı fark eden farklı bir insan olma dileğiyle…

Ferit Delen

Kaynak:www.gencgelisim.com