BEYNİ MARKA OLANLAR



DÜNYANIN EN ZEKİ İNSANI
Amerikalı Marilyn vos Savant, dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanı olarak (IQ’su bugüne kadar ölçülen en yüksek seviyede-228) Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alıyor.

10 yaşında ailesinin bakkalında çalışmaya başlayan Savant, okula başvururken girdiği IQ testinde 228 puan alınca hayatı değişmiş. Herkesi büyük şaşkınlığa uğratan bu duruma göre 10 yaşındaki Savant’ın zeka durumu 23 yaşındaki bir insanın zeka seviyesine eşit. Bu seviyesi ile Guinness Rekorlar Kitabında yerini almış durumda.1986 tarihinde Guinness’e başvurduğundan bugüne kadar onun seviyesini geçen kimse yok.
Şu anda New York’ta ünlü Parade dergisinde “Ask Marilyn” isimli köşesinde okuyucularından gelen çok zor soruları cevaplamakla meşgul. Fizikten Astronomiye, Tıptan Kimyaya ne sorulursa cevaplandırıyor. Bu soruların bazılarının amacı kendisini küçük düşürme olduğu gibi bazılarıysa ünlü bilim adamlarının matematiği insanlara sevdirmek amacıyla zihni hareketlendiren sorularda mevcut.
Belli bir uzmanlık alanı mevcut değil. Her alanda kendini yetiştirmiş bir kadın. Kocası da  kendisi gibi çok zeki ve önemli bir kalp doktoru. Eşi yapay kalbin mucidi Robert Jarvik.
“Bu kadar zeki olmak nasıl?” sorusuna ise şu cevabı şöyle:
“Zeka da güzellik gibi. Ne kadarına sahip olursanız, hayat da o kadar kolaylaşıyor.”
Kendisine gelen sorulardan bir tanesine verilen bir cevapla matematikçilerle arası açılmış Svant’ın. Matematikçiler büyük öfke ile kendisine saldırmışlar. Binlerce on binlerce mektup. Fakat Svant kendisinin cevabının doğru olduğunu iddia etmiş.
İşte sorulan soru:

Bir yarışma programındasınız. Karşınızda 3 kapı var. Bu kapılardan birinin ardında Büyük Ödül var. Sunucu Ödülün hangi kapının ardında olduğunu biliyor. Sizden ödüllü kapıyı seçmenizi istiyor. Daha sonra kendisi boş olan kapılardan birini açıyor. Yani son durumda sizin şetçiğiniz kapı ve diğer kapı var. Sunucu son kez size seçiminizi değiştirme hakkı veriyor.

Kapıyı değiştirmeli misiniz? Değiştirmemeli misiniz?

Ödülü kazanmak için en iyi seçim nedir? Yoksa eşit midir?

Kaynak:www.gencgelisim.com