UZUN YAŞAMAK İÇİN EVLENİN!


INSEE (Fransa İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü) tarafından yapılan bir araştırma sonucunda, evlilik hayatının, uzun yaşamanın en iyi yolu olduğu belirlendi. Bekârlığın ise ölümü hızlandırdığı ifade edilmekte... INSEE, 40 yaş üzerindeki erkekler ve kadınlarla çalışıyor. Sonuç çok açık: Her yaş grubunda ölüm riski, çift halinde yaşamayan insanlar için daha yüksek! Kritik dönem 40-50 yaş arasında... Bu yaş grubundakilerde ölüm oranı yalnız yaşayanlar için iki ila üç kat daha fazla. Sonrasında, yaş ilerledikçe bu geçerliliğini kaybediyor. Erkeklerde ise bu risk daha büyük…

Bekârlar dikkat!

Evlilik hayatından yalnız yaşamaya geçişte insanlar, ister istemez bir şok dalgası yaşar. Yine bu şok, öncelikle erkekleri etkiler. Bu yeni bekârlar için tek çare, kuşkusuz olabildiğince hızlı bir şekilde çift hayatına geri dönmeleridir. Aslında evlilik hayatı başlar başlamaz, ölüm riski de anında kayboluyor. Tabi söylemesi kolay! Erkekler için bu birkaç problemi de beraberinde getiriyor: Normalde erkekler daha çabuk çiftini bulur ve bu genellikle genç bayanlarla olur. Fakat yeni kadın bekârlar için yeniden eşini bulmak çok daha zor gibi gözüküyor.

Müzmin bekârlar istisna!

Hiç evlenmemiş kişiler de vardır. 40-90 yaş arasındaki kadın ve erkeklerin %8’i, evlilik hayatını daha hiç yaşamamış. Bunların ağırlıklı olarak sosyal sınıfın en alt düzeyindeki erkeklerde olduğu ortaya çıkıyor ve sosyal sınıfın en üstündeki kadınlarda! Yalnız yaşayanlar için ölüm riski her zamankinden daha ciddi bir şekilde karşımıza çıkmakla birlikte, müzmin bekâr olmak, insanların lehine sonuç veriyor. 80 yaşından sonra, yaşlı bir bayanın ya da erkeğin ölmesi, evli çiftlere göre daha az olasıdır.

Anlaşılması zor nedenler:

Peki, birlikte yaşamanın avantajı nereden geliyor? Bunun üzerine INSEE’nin birkaç varsayımı:
Elbette ki sosyo-ekonomik durumla evlilik hayatı arasında bir bağlantı vardır. Büyük bir güvenilmezlik içindeki asosyal insanlar çoğunlukla yalnızdırlar. İstatistikçiler, genellikle bir yuva kurmaya engel olan güçlüklerin, ekonomik, sosyal ya da sağlık problemlerinin olduğunu düşünüyor. Açıkçası sağlığımızı koruyan sadece evlilik hayatı değildir, çift olmayı engelleyen problemler de ölüme neden olabilir. Yine de evlilik hayatının sağlığı koruma, karşılıklı yardımlaşma vb. açılardan faydaları olduğu düşünülebilir. Çiftler, daha iyi yemek yeme, daha sık doktora gözükme ve daha az riskli davranışlara sahip olma eğilimindedir… Ve tabi ki aşkın insan bedeni üzerindeki etkisi unutulmamalıdır!

İki çocuk ideal mi?

Evlilik hayatı sadece sağlığı korumada etkili değildir. Bunun yanında çocuk yapmak da gerekir! Fakat dikkat!  Sayı çok önemli... Ölüm riski eğrisi incelendiğinde INSEE, bir evde iki çocuk olmasının ideal rakam olduğuna karar verdi. Hiç olmaması ya da yalnızca tek çocuk olması ya da üç çocuk ve üzeri daha fazla riske maruz kalmak demektir. Kadınlarda bunun açıklaması biyolojiktir. Çocuk sahibi olmayan kadınlar, öncesinde sağlık problemlerine sahip olabilirler ya da tersine, pek çok gebelik sağlığı olumsuz etkiler. Fakat aynı açıklama erkekler için yapılamaz. Bu durumda daha az riskli davranışlar, daha iyi sosyal bütünleşme ile ilgili olabilir. Lütfen dikkat!  Ayrılık durumunda, çocukları alan eş (ki bu genelde annedir) aynı zamanda bebeğin koruyuculuk yararını da elde eden kişidir. O halde ister müzmin bekâr olun, ister genç bir ayrılan… Bu size “hayatınızın aşkını” yeniden bulmanız gerektiğini düşündürmelidir…

Kaynak: İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, Fransa



Alain Sousa
Çeviri: Canan Taşcılar - canantascilar3@gmail.com

Kaynak: www.gencgelisim.com