GÖRSEL ZEKÂ


Çoklu zekâ kuramı ile kendinden daha çok söz ettirdi. Ama onu insan beyninin ilk dili olduğu gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. İnsan gördüklerini kelimelerle ilişkilendirmeden önce görüntüler ve resimlerle düşünür.
Sonra gördükleri ile kelimeleri ilişkilendirir ve beyninde kategori eder.


            Görsel zekâ, sadece gördüğümüz, algıladığımız nesnelerle sınırlı değildir. Hayal edebildiğimiz her türlü şekil, tasarım, renk gibi soyut görüntülerde görsel zekânın yelpazesinin içindedir.
            Uzay-zaman sürekliliğindeki nesnelerin yerleşimi ve aralarındaki ilişki ile ilgilenir. Bunun içine yön duygusu da girer. Yaşadığımız çevre içindeki nesneleri ve onların konumlarını hatta onlara göre kendi konumumuzu bilmemizi sağlar. Bir yerden başka bir yere kolaylıkla gitmemizi yine görsel zekâmız sayesinde gerçekleştiririz. .

            Duyduğumuz sözcükleri mi yoksa gördüğümüz nesneleri mi aklımızda daha kolay tutarız? Öğrenme yöntemlerinde görsel zekânın önemi her zaman vurgulanmaktadır. Örneğin; Öğretmen konuyu anlattıktan sonra notlarını oku! Önemli formül ya da bilgileri yaz ve görebileceğin bir yere as veya özet çıkararak çalış... Bu örnekler çoğaltılabilir.

             Görsel zekânın özellikleri;

-Etkin hayal gücü
Görüntüleri hayalimizde oluşturabilme
-Boşlukta yolunu bulma
-Grafiksel gösterim (resim yapmak, heykeltıraşlık vb.)
-Uzaydaki nesneler arasındaki ilişkileri algılayabilme
-Farklı açılardan doğru algılama

            Yukarıda saydığımız temel özelliklerden de anlaşıldığı gibi görsel zekâ insan beyninin en güçlü yanlarından biridir.

            Şimdi bu gücü hissetmek için alıştırma yapmaya var mısınız?

            Şuan içinde bulunduğunuz odaya dikkatlice bakın. Sonra gözlerinizi kapatın ve yürüyün yolunuzu bulmak için odanın şeklini zihninizde hayal edin ve yürüyün.

            İki gün sonra önemli bir telefon görüşmesi yapmanız gerekiyor unutmamak için telefon görüşmesini yapacağınız mekânı, telefonu, numarayı çevirdiğinizi görsel olarak o anı canlandırın bu yöntem sayesinde arama yapmayı unutmayacaksınız.

 Aylin UĞUR
aylinonkalugur@gmail

Kaynak:www.gencgelisim.com