Bu Besinleri Tüketmeye Önem Verin...


Tüm besinlerin insan sağlığına bir takım katkılarının olduğunu biliriz. Bildiklerimizin ışığında beslenmemize dikkat etmeye ve hastalıklardan korunmaya çalışırız. Ama kimi besin maddeleri vardır ki sadece sağlığımızı korumamızı sağlamazlar aynı zamanda bedensel ve zihinsel gelişimimize de katkıda bulunurlar. Özellikle beyin, yani zihin gelişimi konusunda tüketirken dikkat etmemiz gereken besinler vardır. Bunlar hangi besinlerdir ve bunların katkıları nelerdir?

Çilek: Birçoğumuzun bayılarak yediği, reçellerini de yapıp tükettiğimiz meyve. İçindeki fisetin maddesinin özelliği ile hafıza kaybını önlediği, bunamayı geciktirdiği tespit edilmiştir. Yaptığı araştırmalar sonunda çileğin insanlarda beyin fonksiyonlarını arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Brokoli: Sinir uçlarında ve kanda bulunan, hidroliz ve asetilkolini destekleyen bir çeşit enzim içerdiği tespit edilmiştir. Ayrıca içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

Bitter Çikolata: Çikolata çocukluğumuzdan beri severek yediğimiz gıdalardan biridir. Çikolata tercihinizi bitter çikolatadan yana yapmalısınız çünkü içindeki magnezyum ve antioksidan maddelerden dolayı beyne oksijen taşır ve daha aktif çalışmasını sağlar.

Patates: Kan şekerinin dengeli olarak yükselmesini, beyinin daha verimli çalışmasını sağlar. Kızarmış patates tüketiminden çok haşlanmış patates tüketmeye özen gösterilmelidir.

Havuç: Antioksidan özelliğinden dolayı hatırlama yeteneğimizi artırır, beyin metabolizmasını canlandırır. Özellikle bir bilgi ezberlerken ufak bir tabak havuç salatası yiyin.

Yoğurt:  Tirozin özelliği ile hafızayı güçlendirir, beyni uyarır. Vücuttaki fazla yağların yakılmasını sağlar. Kan şekerini yavaş yükselten ve düşük kalorili bir gıda olduğu için özellikle ara öğünlerde tüketilmelidir.

Üzüm: Vücutta dopamin salgılanmasını artırarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor.

Fasulye, Kabak: Lif ve protein özellikleri ile zekâyı açar. Hafıza gelişimi için eşsiz gıdalardır.

Ananas: C vitamini içerir. Özellikle stres vücuttaki C vitamini azaltır; stresin yoğun yaşandığı zamanlarda bağışıklık sistemi için C vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir. Ananas da bunlardan biridir. Ayrıca içindeki mangan elementi ile uzun metinlerin ezberlenmesinde beyne yardım eder.

Isırgan Otu: Hafızayı güçlendirir. Özellikle sınavlara hazırlanan öğrenciler ya doğrudan ısırgan çayı içmelidir ya da demledikleri çaylarına ısırgan otu da ekleyerek içmelidirler.

Kırmızı Biber: İçindeki aroma maddeleri ile insan vücudundaki mutluluk hormonu için gereken endorphinin salgılanmasını sağlayarak insanda mutluluk duygusunu canlandırır. Çiğ olarak tüketilmelidir.

Lahana: Tiroit bezlerinin aktivitesini azalttığı için sinirlilik halini giderir. Stressiz öğrenmeyi sağlar. Özellikle sınavlara hazırlanan öğrenciler tüketmelidir.

Limon: İçindeki C vitamininden dolayı hafızayı canlandırır, algılama yeteneğini artırır. Dil öğrenmeye çalışan kişiler özellikle derslerden önce 1 bardak limon suyu içmelidirler.

Soğan: Kanı sulandırdığı için beyne giden oksijeni artırır. Yorgunluğa karşı bedeni güçlendirir.

Ceviz, Fındık, Fıstık: Sinirleri kuvvetlendirir, odaklanmayı sağlarlar. Beyindeki haber alma maddelerinin oluşumunu sağlarlar. Günde 1 avuç fındık, fıstık, ceviz yemeye özen gösteriniz.

Zencefil: Beynin yeni fikirler üretmesini sağlar, yaratıcılığı geliştirir. Kanı sulandırdığı için kanın daha kolay akmasını ve beyne gidecek oksijen miktarının artmasını sağlar.

Kimyon: İçindeki uçucu yağlar sayesinde sinir sistemini uyandırır ve yeni fikirlerin akla gelmesini sağlar. Yeni bir fikre ihtiyacı olan kişilerin kimyon çayı içmeleri uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Yumurta: İçerdiği cholin maddesi nedeni ile hafıza gelişimine ve konsantrasyonun artmasına olumlu katkıda bulunur. Cholin maddesi ciğerde de bulunmaktadır.

Kırmızı Et: Vücutta yetersiz demir olduğunda enerji ve konsantrasyon eksikliği olduğu bilinmektedir. Kırmızı et, tam bir demir deposudur ve sağlıklı alyuvarlar için vazgeçilmezdir. Beyin gelişimi için büyük yarar sağlar.


Sevgi ve bilgi ile kalın...

AYLİN UĞUR

aylinonkalugur@gmail.com

Kaynak:www.gencgelisim.com