BELLEĞİNİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN 10 SİHİRLİ TEKNİK


Bellek Nedir?’,  ‘Kaç Çeşittir?’, ‘Bellek Teknikleri Nelerdir?’  sorularının cevaplarını tek tek inceledik.

Bu bilgileri okurken aklınıza; ‘Belleğimizi geliştirmemiz mümkün olabilir mi?’, ‘Bellek geliştirmek için özel bir takım çalışmalar yapmak lazım mı?’ gibi sorular gelebilir.  Bilim adamları, saç tararken, diş fırçalarken, kahve pişirirken ya da günlük hayatta yaptığımız herhangi bir basit işi yaparken bile belleği geliştirmenin mümkün olacağı şeklinde açıklamalar yaptılar. Bu açıklamalar doğrultusunda günlük hayatta kullanılabilecek 10 sihirli tekniği bu haftaki yazımda sizlerle paylaşacağım.
İşte size 10 sihirli öneri:

Diğer Eli Kullanma Alıştırması: Sağ eliniz yerine biraz da sol elinizi kullanmaya başlayın. Saçlarınızı sol elinizle tarayın, kalemi ters elinizle tutun gibi... Bu alıştırma, rutin alışkanlıkları kırar ve beynin kullanılmayan diğer yarısının da harekete geçirilmesini sağlar.

Polisiye Alıştırması: “Dün akşam şu saatte ne yaptım, neredeydim, iki saat önce ne yaptım?” gibi genellikle polisiye romanlarında sorulan soruları kendinize yöneltin. Ve tabii cevaplayın. Bu alıştırma yaptıklarınıza karşı dikkatinizi geliştirmenizi sağlar.

Hayali Resim Alıştırması: Elinizde bir fırçanın olduğunu hayal edin. Bununla havaya en sevdiğiniz renkte yatay bir 8 çizin. Çizimi gözlerinizle takip edin.  Bu alıştırma, yorgun zihni canlandırır ve beyni bloke eden stresin etkin bir şekilde yok edilmesini sağlar.

Merak Duygusu Yaratma Oyunu Araştırması: İşe veya alışverişe giderken tıpkı bir çocuk gibi merak içinde bütün duygularınızı harekete geçirin. Bakın, dokunun, dinleyin, koklayın.  Bu alıştırma, beynin kapasitesini arttırmasını sağlar.

Harf Alıştırması: Elinize bir gazete ve fosforlu bir kalem alın. Sırasıyla paragrafları okuyun ve çift yazılmış harflerin üzerini çizin. Mesela çift “t” ve “m” harflerinin üzerini işaretleyin. Bu alıştırma, zihnin canlanmasını arttırır.

Rap Rap Yürüyüş Alıştırması: Asker yürüyüşü gibi olduğunuz yerde hareket edin. Sol bacağınızı her kaldırdığınızda, önce sağ elinizle, sonra sol elinizle dizinize dokunun. Bu alıştırma,  beynin her iki tarafının da kullanılmasını sağlar.

Dedektif Alıştırması: Bu alıştırmayı daha çok sokakta yapın. Çevrenizde bulunan arabaların plakalarına bakın ve plakadaki harflerden kelimeler, hatta cümleler türetmeye çalışın. Bu alıştırma, hem kelime haznesini geliştirir hem de beyni canlandırır.

Resimleri Listeleme Alıştırması: Kalem, kağıt alın ve kağıdın üzerine seçtiğiniz maddeleri çağrıştıracak semboller çizin. Her resim bir sayıyı sembolize etmektedir. Ardından sembolleri sayılara göre ezberleyin. Bu alıştırma, zihinde listeler oluşturmayı kolaylaştırır.

Öz Yaşam Öyküsü Alıştırması: Geçmişte yaşadığınız olayları zihninizde hayal edip tekrardan yaşayın. Bunu yaparken mümkün olduğu kadar ayrıntılara girin. Örneğin, gittiğiniz ilkokuldan başlayabilirsiniz. Bunun için en yakın arkadaşınızı, tipini, sınıfınızın düzenini, onunla yaşadığınız bir olayı hatırlamanız gerekiyor. Bu alıştırma, kişilerle ilgili hafızanın gelişmesini sağlar.

Telkin Alıştırması: Özellikle stresli anlarınızda olumlu kelimeleri zihninizden geçirerek destek almaya çalışın. Bunlarla olumsuz düşünceler yok edilebilir. Örneğin, “Hakkında konuşabileceğim hiçbir rahatsızlığım yok kendimi çok iyi hissediyorum” cümlesini tekrarlayabilirsiniz.           
                                                                           

Uygulamaları okuduktan sonra en kısa zamanda uygulamaya geçirmenizi öneririm. Unutmayın: Uygulamaya geçirilmeyen bilgiler bir süre sonra unutulur. Sevgi ve bilgi ile kalın...

Aylin Uğur
aylinonkalugur@gmail.com
Kaynak:www.gencgelisim.com