İŞ GÖRÜŞMELERİNDE HANGİ SORULAR SORULUR?


İlk iş görüşmemizdir; görüşmeye giderken ne giyeceğimizi bir akşam öncesinden ayarlamışızdır ve geceleyin heyecandan uyuyamamışızdır belki de… Kendimizi mülâkatçının soracağı soruları tahmin etmeye ve sorulara zekice cevap vermeye hazırlamışızdır.
Mülâkat seansı başladığında artık, tüm hazırlıklarımız için bir geriye dönüş yoktur. Peki, nasıl hazırlanmalı ya da mülâkat esnasında nelere dikkat etmeli?
Tüm bunlar için o kadar çok taktik veren var ki… “Seçtiğimiz kıyafet oldukça sade, temiz ve ağır olmalıdır”, “aşırı süsten kaçınılmalıdır” , “oturmak için seçtiğiniz sandalyeden karakter analizi” , “kendinizi bize 3 kelimeyle anlatın” , “olumlu ve olumsuz özellikleriniz nelerdir?” gibi sorulara nasıl cevap vereceğiniz üzerine boşuna kafa yormayın. Bunlar palavradır ve işi almanız için gereken gerekli unsurlar değildir…
Mülakatçının sizden asıl istediği şeyler, kendinizi açıkça ifade eden bir CV,
görüşmeye çağrıldığınız şirket hakkında önceden edinilen yeterli bilgi ve kendinden emin bir duruştur. Mülâkatta önemli olan diğer şey ise beden dilidir. Sözcükler %7, konuşma kabiliyeti %38, dış görünüş %55 etkilidir. Ve şunu unutmayın: Görsel imaj, mülâkatçının gözünden asla kaçmaz.
İş görüşmesinde sıkça sorulan sorular şunlardır:
1-Çalıştığınız şirketten neden ayrıldınız?
Sakın bu soruya bencil ve ukalaca cevap vermeyin. “Zam alamadım, maaşı azdı” gibi cevaplar sizi eler. “Bulunduğum şirkette yarış ortamı yoktu” derseniz, sizin ne kadar çalışkan olduğunuz anlaşılır.
2- Ne kadar süredir iş arıyorsunuz?
Çok uzun süredir iş arıyor olmanız iyi bir etki bırakmaz. Neden uzun süredir iş aradığınızı merak edeceklerdir, iş bulamayacak kadar kötü olabilir misiniz diye düşünebilirler. Eğer uzun süredir iş arıyorsanız, kariyeriniz için dikkatli bir seçim yapmak üzere olduğunuzu ve en iyi iş için beklediğinizi belirtin.
3- Boş zamanlarınızda ne yaparsınız?
Bu öylesine sorulmuş bir soru değildir. İşveren sizin kişiliğinizi anlamaya çalışıyordur. İki önemli noktaya dikkat etmelisiniz:
a) Seçtikleriniz sizi tanımlayabilir. Etkin misiniz? (bisikletçi, futbolcu), edilgen mi? (futbol izleyicisi), yalnız biri mi? (şiir yazma, kitap okuma, sinema izleme), birleştirici mi? (yardım gruplarında çalışma).
b) Seçtiğiniz konu, işverenin de özel ilgi alanı olabilir ve detaylı konuşacak bir konu çıkabilir. Bu konuda kendinizi çok iyi anlatırsanız işi alma şansınız artabilir.
4- Başvurduğunuz iş hakkında neler biliyorsunuz?
Eğer iş hakkında bilgi sahibi iseniz detaylıca anlatın. Eğer fazla bir bilginiz yoksa bunu da söyleyin. Ama az da olsa bir bilginizin olması önemlidir. Bu, başvurduğunuzu işe olan ilginizi gösterecektir.
5- Şirketimize neler katabilirsiniz? Sizi diğer adaylardan ayıran özellikleriniz nelerdir?
İş deneyiminizi, bilginizi, eğitiminizi ve kişiliğinizi anlatabilirsiniz. Bu sırada olumlu bir hava içinde ve yapıcı olun. İşinize olan sorumluluğunuzdan, zamanlamanın öneminden, motivasyonunuzdan ve takım oyuncusu olduğunuzdan bahsedebilirsiniz. Son olarak bu işi gerçekten istiyorsanız, bu şirket ile çalışmaktan gurur duyacağınızı söyleyin ve giderken güvenli bir şekilde tokalaşıp, görüştüğünüz kişinin kartını almayı unutmayın. Bu adımları izlediğinizde, binlerce aday arasından mülâkatçının gözünde farklı bir yer edinebilirsiniz.
İş görüşmelerinizde başarılar diliyorum…

Cansu Başak Civek
cansubasak_civek@hotmail.com

Kaynak: www.gencgelisim.com