İŞ İNGİLİZCESİ NASIL ÖĞRENİLİR?



İş İngilizcesi eğitimleri konusunda çalışmalar yapan, Dragoman Akademi kurucu ortak ve eğitmeni Çağatay Dönmez ile çalışmaları hakkında konuştuk. İş İngilizcesi kavramını öğrenmek ve bu alanda çalışmak isteyenler için faydalı bilgiler içeren söyleşimizi sizlere sunuyoruz.


1: İş hayatında kullanılan İngilizce ile günlük İngilizce arasındaki farklar nelerdir?
Öncelikle altını çizmeliyiz ki, dil olarak İngilizce tektir. İş İngilizcesi kavramı, terim olarak yerleşmiş ve yaygın olarak kullanılıyor olsa da “İş için İngilizce” terimi daha doğru bir ifadedir. Hatta en doğrusu, çalışanların, yöneticilerin “kendi özel iş alanları, pozisyonları, iş tanımları için İngilizce” ifadesidir. Bu nedenle iş hayatında kullanılan İngilizce, sektöre göre ve kullanıcılar açısından da gerekli olan İngilizce iletişim becerilerine göre değişebilmektedir. Sonuç olarak, iş hayatında kullanılan İngilizce ile günlük İngilizce arasında dil yapısı, öğeleri, vs. açısından fark yoktur. Sadece iş için İngilizce alanında, bu alana özel ve daha gelişmiş dil becerileri devreye girmektedir. Dolayısıyla ideal durumda öncelikle kullanıcıların ‘Genel İngilizce’ seviyelerini yeterli düzeye getirmiş olmaları ve sonrasında iş için İngilizce becerilerini geliştirmeye, profesyonel düzeye taşımaları gerekmektedir. Bu daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
2: İş dünyasının kendine özgü bir İngilizce literatürü var mı, yoksa daha gelişmiş bir İngilizce mi kullanılıyor?
Yukarıda da vurguladığımız gibi iş dünyasının ve özellikle sektörlerin kendilerine özel bir İngilizce terminolojisi, literatürü muhakkak ki var. Diğer yandan, daha gelişmiş bir İngilizce kavramı, terminoloji ya da literatürü değil de ileri düzey İngilizce iletişim becerilerini kapsıyor. Bu becerileri ise sunum, müzakere, toplantı, yazışma ya da iş dünyasında gerekli genel iletişim becerileri olarak örnekleyebiliriz.
3: İyi bir eğitimle sahip olunan iş İngilizcesinin, iş dünyasının profesyonellerine katkıları nelerdir?
İşlerini profesyonel bir İngilizce ile icra etmenin yöneticilere ve kilit iletişim pozisyonlarındaki çalışanlara katkısı son derece fazladır. Daha doğrusu bunu bir ön koşul, zorunluluk olarak kabul etmek gerekmektedir. Had safhada küreselleşen dünyamızda iş için İngilizce iletişim becerileri performans, kârlılık, büyüme gibi kavramlarla doğrudan ilişkili hale gelmiştir. Nasıl bir yöneticinin sadece Türkçe kullanımı gerektiren bir durumda etkin Türkçe sunum yapabilmesi, müzakere edebilmesi, toplantı yönetebilmesi, yazışma yapabilmesi gerekiyorsa, aynı şekilde İngilizce kullanımı gerektiren durumlarda da etkin İngilizce becerileri sergileyebiliyor olması gerekmektedir. Artık uluslararası çalışanların veya yabancı firmalardaki yöneticilerin başarılarının en önemli anahtarı İngilizce beceri düzeyleri olmuştur.
4: İş İngilizcesi nasıl öğrenilir ve geliştirilir?
Bu soruya kısa ve öz bir yanıt verebilmek takdir edersiniz ki kolay değil. İş için İngilizce olsun, genel İngilizce olsun ya da başka bir dil olsun, dil öğrenmek, çaba ve doğru tasarlanmış eğitimlerle olur. Kişilerin öğrenme profilleri, alışkanlıkları ve motivasyonları da çok önemli rol oynar. İş için İngilizce iletişim becerilerinin gelişmesi için gereken baş faktör, amaca ve hedefe yönelik bir eğitimdir.
5: Siz, iş İngilizcesini nasıl bir programla öğretiyorsunuz?
Bu bizim uzmanlık alanımızdır. Kurumsal müşterilerimize ve bireysel öğrencilerimize, özellikle iş için İngilizce iletişim becerilerinin gelişmesine yönelik workshoplar, özel programlar, bire-bir koçluk ve destek hizmetleri sunuyoruz. Okurlarınız daha detaylı ve kapsamlı bilgilere www.dragomanakademi.com adresinden ulaşabilirler.
6: Eğitimlerinizin ücretleri nasıl belirleniyor? Güncel eğitim fiyatlarınız nelerdir?
Kişiye ya da kuruma özel program tasarlayan butik anlayışta eğitim veren bir firmayız. Fiyatlar projeye ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. İlgi ve ihtiyaç duyabilecek okurlarınızın bizimle temasa geçmelerini rica ederiz.
7: Okurlarımız size nasıl ulaşabilir?
Kurumumuz Nişantaşı bölgesindedir. Görüşmek istedikleri her tür konuda, kapılarımız kendilerine her zaman açıktır. Elektronik ortamda bilgi almak isterlerse Eğitim Koordinatörümüz Buket Gedik ile buket.gedik@dragomanakademi.com mail adresinden ya da 0212 240 65 90 numaraları telefonlarımızdan iletişime geçebilirler.

KUTU
Bilgi Kaç Para Eder?
“Ünlü filozof Sokrates’e birisi sorar:
— Siz büyük bir bilge ve âlimsiniz. Bu doğru mu?
— Doğru.
— Köleleriniz var mı?
— Yok!
— Benim iki yüz elli tane kölem var, tarlalarımda çalışıyorlar. Tarlanız, araziniz var mı?
— Hayır yok!
— Benim tarlalarımın, arazilerimin üzerinde sabah at sürmeye başlarsanız, güneş batana kadar yine de topraklarımdan çıkamazsınız. Peki, kaç tane binek atınız var?
— Hiç yok. Her yere yürüyerek ya da kiralık araba ile giderim.
— Bu köyde yaşayan herkesin binek atları, hayvanları, evi var. Sizin neyiniz var?
— Benim hiçbir şeyim yok. Sadece kitaplarım, kâğıtlarım ve mürekkeplerim var.
— O halde siz nasıl oluyor da bilge oluyorsunuz? O kadar biliyorsunuz da neden bu kadar yoksulsunuz?
Sokrates bu sözlere çok alınır. Ama bir şey söylemez. Sadece bir inceleme yapar. Son iki yıldır köyde kuraklık baş göstermiştir. Bu yıl da kuraklık beklenmektedir. O zengin adam ve diğerleri herkes aynı şeyi söylemektedir. Herkes tahmin ettiği kuraklığa göre işlerini ayarlar. Sokrates ise hava tahminleri yapar, araştırır ve bu yıl kuraklık olmayacağının sonucuna varır. Öyle ya, köylüler kulaktan dolma bilgilerle, Sokrates ise bilginin ve araştırmanın gücü ile sonucu tahmin etmektedir. Kuraklık olacağını düşünen köylüler, o yıl ürün için pek çalışmazlar. Sokrates ise bir arkadaşından borç alarak köydeki tüm değirmenleri kiralar. Köylüler kuraklık olacağını düşünerek, biraz da alaycı tavırlarla değirmenlerini kiralarlar. ”Bu yıl bu bilgeden kazandık. Nasıl olsa kuraklık var. Ürün etmeden para kazandırdı bize” diye sevinirler. Tabi o yıl yağışlar olur, verimli ürünler alınır. Sokrates o mevsim yüklü bir servet edinir. Kendisini küçümseyen köylü ile karşılaştığında: “İşte bu bilginin gücüdür. Eğer sorunum servet edinmek olsaydı, senden çok daha zengin olurdum.” der.


Adem Özbay

ademozbaya@gmail.com

Kaynak: www.gencgelisim.com