Acı Yoksa Değişim de Yoktur



Değişim sancılı bir süreçtir ve her değişim beraberinde mutlaka biraz acı, biraz sıkıntı getirir. İnsanlar bir şeyleri istediklerinde sonuca değil sürece odaklanırlar. Yani, sonuca giden yolda yaşayacakları zorlukları düşününce pes ederler. Süreç onları korkutur. Halbuki her doğum sancılı olmuyor mu? Ve bu kadar acılı bir süreçten sonra sahip olunan evladın verdiği duygular bütün acıları bir kenara itmiyor mu?

Çıkacağınız başarı yolculuğunda sıkıntıların olacağını kabul edin ama korkmayın. Hedefe kilitlenin, sürece takılmayın! Süreci adımlarken hep o hedeflediğiniz noktadaki “siz”i düşünün. Siz oraya varacaksınız çünkü bu güce sahipsiniz.
Filler daha bebekken kalın demir zincirlerle bağlanırlar. O ilk aylar boyunca ne kadar çabalarlarsa çabalasınlar, bu zincirleri kıramadıklarını görürler. Eğiticiler filler zincirleri kıramayacaklarını öğrenene kadar ip kullanmazlar. Başarıdan ümidi kesen filler asla kurtulamayacaklarını düşündükleri için teslim olur, kurtuluş yolu aramaktan vazgeçerler. Aslında o filleri orada tutan ipler değil, akıllarındaki koşullanmadır. Eğer insan bir şeyi yapabileceğini düşünür ve buna inanırsa, başarı yolunda beyninin ürettiği birçok görünmez engeli aşmış demektir. Eğer yapamayacağını düşünürse, bunda da haklı çıkar. Çünkü denemez bile.
İnandığınız şeylere sıkı sıkıya bağlanırsanız, hiçbir güçlük sizi yıldıramaz. Zorlukların aşılabileceğine inandığınızda iş bitmiş demektir.

Köşe Yastığı Olmaya Razı mısınız?
Yaşam sancılı bir süreç değil mi? Her gün uyandığımız andan itibaren az çok bir mücadele vermiyor muyuz? Bizden daha kötü durumdaki insanlar başarılı olabiliyorsa biz neden olmayalım. Akıllı olmakla aklını kullanmak arasındaki fark süreci doğru adımlamakla ilgilidir.
Yaşam sürecinde aklını kullanmak her insanın yapacağı bir iştir. Özel bir yetenek gerektirmez, sadece özel bir gayret gerektirir. Eyleme geçirilmemiş, kullanılmayan her şey, her bilgi köşe yastığı gibi orada durur. Biri gelecek de o yastığı fark edecek, öyle mi? Çok zayıf bir ihtimal… Bu yüzden biz sahip olduklarımızın farkına varıp, olmadıklarımızı da tespit ederek aklını kullananlardan olmalıyız.

Sürece takılmayın, süreci akıllıca kullanıp hedefinize ne kadar hızlı varacağınızı hesap edin. Detaylara önem verin ama detaylarda boğulup zaman kaybetmeyin.
Değişim başlayınca artık sen eski sen olmayacaksın, yeni bir “sen” olacaksın!

Sevda Türküsev
Dahi Beyin Blog