Yönetişim ve İyi Yönetişim



Yönetişim kelimesinin önüne  “iyi” sözcüğünün eklenmesi  yeni bir anlam kazandırmaktan çok kuvvet kazandırıyor. İngilizce ifadesinde de “good governance” yönetişimin iyi olduğunu  ifade ediyor.

Yönetişimde dikkat çeken en önemli olgunun “birlikte yönetmek” olduğuna bakılırsa birlikte yönetebilmek için, kişilerin bilgi düzeyinin de aynı olması gerekir. Ayrıca herkesin yönetimde söz sahibi olmak isteği bir yerde bu olgunun işlerliğini güçleştireceği de  ortadadır.
“Yönetişim” kavramının içerisinde diyalog ve uzlaşma yer almaktadır. Halk, önce hür iradesi ile mutabakata (consensus) dayalı olarak temsilcilerini seçebilmeli (siyasal katılım ve temsil), onlara bu şekilde yönetme hakkını vermeli, yöneticiler ile yakın bir iletişim içerisinde bulunarak kamusal kararlara katılabilmeli (yönetime katılma) ve yöneticilerin güç ve yetkilerini kötüye kullanmamaları için onları kontrol edebilmelidir. İşte gerçek demokrasi, ideal devlet ve yönetişimin iyi olması için bu anahtar kavramların varlığı ve işlerliği gereklidir. Yönetişim; “katılımlı yönetim”, “katılmalı” yada “katılımcı” adı verilen yönetim biçiminden daha  kapsamlıdır. 

Atilla Filiz
Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder