İstişareye Önem Verin



Kararlılık güzeldir; fakat kendi fikirlerinizin yanında başkalarının fikirlerini alıp istifade etmeniz neticeyi çok daha güzelleştirir. Her konuda derinlemesine bilgiye sahip olamayabilirsiniz. Her konuda uzmanlaşmış kişiler vardır. Bunun yanında bir olayı siz bir pencereden görürken diğer insanlar farklı bir pencereden, farklı boyutlarını değerlendirebilirler. Alınabilecek en doğru kararlar çözüme odaklı, iyi niyetli bir heyetle ortaya konan kararlardır.
Bir aklın üretebileceği çözümler , o kişi dahi bile olsa, birkaç aklın ulaşabileceği çözümlerden mutlaka geride kalır. Bu yüzden çok boyutlu değerlendirmenin getireceği güzelliklerden mahrum kalmayın. İnsanların fikirlerini alın. Danışın, Bu davranış hiçbir zaman sizi küçültmez, aksine hem sizin insanlar karşısında değerinize değer katar. Hem de onlarda değerlilik duygusu oluşturur.

Efendimizin A.S.M. tüm hayatı istişarelerle süslüdür. Küçük mesele, büyük mesele demeden, Allahın elçisi, hakikatlerin temsilcisi olduğu halde, her şeyi çevresindekilerle değerlendirmiş, aksinin doğruluğuna emin olduğu durumlarda bile heyetin kararına itaat etmiştir.

İstişare edn hiçbir zaman kayıpta değildir. Yanlişa düşse, yanlış karar verse bile. Özellikle hayırla şerrin omuzomuza geldiği bu devirde insanın istişareden başka dayanağı yoktur kararlarında. Şu hakikat, asrımız insanına gerçekten çok büyük bir ikramdır ki,

Resûlullah (ASM) buyurdular ki: "Hâkim içtihad eder ve isabet ederse kendisine iki ücret (sevap) verilir. Eğer içtihad eder ve hata ederse ona bir ücret vardır." (4853)


Dahi Çocuk/İkidünya Yayınları

Dahi Beyin Blog


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder