Gregory A. Curtis’te İnsancıl ve Kişilik Ötesi Psikoloji



Psikoloji geleneksel olarak zihinsel işlev dengesizliklerinin daha normal bir hale getirilmesi ile ilgilenmektedir. Geleneksel psikoloji insan potansiyeli ideasıyla çok az ilgilenmişti. Son birkaç on yıl içinde geleneksel psikolojinin dar odağı değişti ve temel olarak dengeli bir yapıya sahip insanların psikolojik gelişimlerine de önem verildi ve desteklendi. Özellikle, İnsancıl Psikoloji olarak bilinen alan, insan potansiyelinin gerçekleştirilmesi tutumunu kendi uygulama alanı içine almıştır. Bu ideaların klasik bir sunumu, hümanistik psikolog Abraham Maslow tarafından, Gereksinimler Hiyerarşisi adı altında toplanmıştır.


Abraham Maslow’un Gereksinimler Hiyerarşisi :
Fizyolojik  gereksinimleri karşılamak. (Physiological)
Güven duygusu duymak. (Safety)
Ait olmak. (Belonging)
Kendine saygı duymak. (Self-esteem)
Kendini gerçekleştirmek. (Self-actualization, self-realization)
Kendini aşmak.(Self transcendence)

Bunlardan her biri, öncekinin üzerine temellenmektedir. Dolayısıyla, Güven Duygusu gereksinimi yeterli olarak ancak bir insanın, yiyecek ve uyku gibi fizyolojik gereksinimlerinin karşılanmasından sonra ortaya çıkmaktadır. Bir ilişkiye, bir aileye, bir organizasyona, bir kültüre, bir topluma Ait Olmak bir Güven Duygusu seviyesinin gerçekleştirilmiş olmasına zorunlu olarak ihtiyaç duymaktadır. Bir seviyenin taleplerinin yeterli ölçüde tatmin edilmiş olmasıyla biz Kendini İfade Etme ve İletişim Kurmanın daha üst seviyelerini izlemek için tümüyle özgür oluyoruz. Kendine Saygı Duymak, bir insanın kendisini kendisi olarak beğenmesi ve kabul etmesi, insanın farkındalığının gelişmesinde, bir tekerleğin mili gibi rol oynamaktadır. Kendimize saygı duyuyorsak, gündelik yaşamın fırtınalı dönemlerinde karşımıza çıkan olaylarla başa çıkabiliriz. Kendimize saygı duymuyorsak, gündelik hayatın fırtınalarında gemimiz kaybolur. Temelde iyi bir insan olduğumuza inanıyorsak, kendimizin büyüyüp çiçek açmasına izin verebiliriz. Temelde kendi tinimizi kabul etmiyorsak, bize yardımcı olacak destek faaliyetleri için çok az nedenimiz olacaktır. Kendini Kabul Etme duygusu bir nirengi noktası olarak güvenli ve sağlam bir şekilde kurulduktan sonra, kişi, ilginç ve anlamlı amaçlara erişmek için çalışabilir hale gelecektir. Zaman içinde bu amaçlı ve tutarlı çaba başarılı olacak ve Kendini Gerçekleştirme ile, insanın yaşamı en yüksek Değerler ve Amaçlarla uyumlu hale gelecektir.

İnsancıl Psikoloji, Kendini Gerçekleştirmenin  üst seviyelerinde sona erer. En üst seviye, birçok kültürde, kişisel gelişimin zirve noktası olarak kabul edilir. Bu noktanın ötesinde, bu toplumsal olarak kurulu sınırların ötesinde Kişilikötesi Psikoloji devam eder ve keşflerle ilgilenir. Kendini Aşmanın yeterli seviyeleri, dünyanın tüm tinsel yollarının ortak mistik deneyimlerini kuşatır. Dolayısıyla bu bağlantılı Yeni Disiplinler (İnsancıl Psikoloji ve  Kişilikötesi Psikoloji), insan destanını, doğal açılımın bir yanı olarak görürler. Bu insan destanında yalnız ve kişisel çabayla refah ve başarı kazanımlarından evrensel hikmet, şefkat, tinsel sezgi ve aydınlanmanın kişilikötesi erişimlerine doğru bir insanın yaşadığı serüvenler vardır.

NLP/Cengiz Erengil/Akis Kitap
Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder