Tanıklık



Yoga'da "kendini gözlemleme biçimi", Tanıklık olarak adlandırılır. Kişi kendisini sanki bir başkasıymış gibi gözlemlemeye çalışır. Tam olarak ne yaptığına dikkat eder. Tanık (ya da Şahit) ne eylemi başlatır ne de eylemi yargılar, Tanık yalnızca gözlemler.

Bu tanıklık uygulaması, Zen'de oldukça geliştirilmiştir. Salim akıl ya da bir insanın yaptığına dikkat etmesi uygulaması sırasında, kişinin ne yaptığı önemli değildir. Kişinin bilincini geliştirmesi amacıyla kullanılamayacak hiçbir eylem yoktur. Kişinin, şimdiki eylemlerin bilincinde olması gerekir. Bir insan, hayvan kesmek gibi, bir Budist'i olumsuz etkileyebilecek eylemler yapabilir, ancak yaptığı işe olanca DİKKATİNİ vermesi o kişinin bilincini geliştirebilir.
Tasavvufta da, en azından Gürcüyef'in aktardığı biçiminde, benzer uygulamalar vardır. Bunlardan birisi Kendini hatırlamaktır. Zen uygulamalarına benzer. Neyin yapılmakta olduğu konusunda özel bir sınırlama yoktur. Ne yenilecek şeylere ilişkin bir kısıtlama vardır, ne de genel davranış kuralları vardır.
Gürcüyef'in öğrencileri, nerede olurlarsa olsunlar sürekli olarak "Kendilerini hatırlamaya yönelik" çalışma yapmak zorundadırlar. Kendilerinin var olduğunu hatırlarlar ve yaptıklarına dikkat ederler. Gürcüyef'in terminolojisiyle "kendisini hatırlamayı başaran" kişi, "UYANMIŞ" kabul edilir.
Gürcüyef'in öğrencilerine verdiği bir alıştırma, bir insanın vücudunun bir bölümünün sürekli farkında olmayı gerektirir.
Bu geleneğe ait diğer bir alıştırmada, "ayakkabıları ters olarak giymek", "yüzün bir tarafını traş etmek", "sağ elini kullananların, sol elle yemek yemesi" gibi, sıradan alışkanlık eylemlerinin, "farklı" şekilde yapılmasıdır. Bu alıştırmalar, alışkanlık haline gelmiş otomatik eylemleri, tümüyle "algıya çevirme girişimi" olarak görülebilir.
Karma Yoga geleneğinde amaç günlük etkinliklere tam bir dikkat göstererek, onları bir "AYİN" gibi görmektedir. (Anadolu geleneğindeki "İnsana hizmet, Hakka hizmettir" görüşü buna benzer!) Bu alıştırma, Salim Akıl ya da Aklı Selim ile Kendini Hatırlama'ya benzer bir işlev taşır ve Shikantaza'nın daha ılımlı bir benzeridir.
Açılma Meditasyonu geleneklerinde yer alan çoğu okul, günde iki kez yarım saatlik "yoğunlaşma" (konsantrasyon) meditasyonu uygulaması yapar ve günün geri kalan kısmında da "kendini gözlemleme yöntemini" kullanarak, algının iki temel biçimini birleştirirler. (Kaynağına odaklan ve sonra bir nehir gibi ak!)


NLP İle Ruhsal Gelişim/Cengiz Erengil/Akis Kitap
Dahi Beyin blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder