Farkındalık

Bilinci açma konusundaki aktif uygulama, genellikle bütün Batıni Geleneklerde uygulanır. Zen'de özel bir meditasyon alıştırmasıdır. Budist uygulama, Buda'nın Sekiz Katlı soylu Yolu'nun bir unsurundan başlar ve genellikle "Salim Akıl" ya da "Aklı Selim" olarak adlandırılır. Kişi her eyleminin bilicinde olmaya şimdi merkezli bir bilinç geliştirmeye çalışır. Bunlara çalışırken bilincini gündelik etkinliklere açar.

'What the Buddha Taught' adlı kitabında, Rahula şöyle der:
 "Meditasyonun ya da Zihinsel Gelişimin diğer çok önemli, pratik ve yararlı biçimi, yaşantımızdaki günlük iş rutini sırasında fiziksel ya da sözel olarak her ne yapıyorsak bunun bilincinde ve farkında olmamızdır. İster oturun, uzanın, kalkın, yürüyün, ister uyuyun, ister karnınızı gerin ya da bükün, ister etrafa bakın, ister elbiselerinizi çıkarın, ister konuşun ya da sessiz kalın, yiyin ya da için, bunlarda ve diğer etkinliklerde o an yapılan eylemin bilincinde ve tamamen farkında olmalısınız. Yani,    şimdiki anda yaşamalısınız. İnsanlar genellikle şimdiki anda yaşayamazlar. Geçmişte ya da gelecekte yaşarlar.
Şimdi ve burada bir şey yapıyor görünseler de, düşüncelerinde, sorunlarında ve kaygılarında hatıralarıyla ya da geleceğe ilişkin arzu ve kuruntularıyla yaşarlar. Dolayısıyla ne gerçekten " o anı" yaşarlar ne de o anda yaptıklarından zevk alırlar. Dolayısıyla şimdiki anla bağlantısız ve mutsuz olurlar. Kendilerini yaptıkları şeye bütünüyle veremezler."
Sufizmde 'Yaptığın şeyin namazını kıl' deyişi vardır!


NLP İle Ruhsal Gelişim/Cengiz Erengil/Akis Kitap
Dahi Beyin Blog


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder