İnsanlar nasıl zayıf bir özsaygı oluştururlar?




Yetişkinlik çağımıza kadar hepimiz farklı deneyimler yaşarız. Bu deneyimlerin kimi olumludur kimi ise olumsuzdur. Özellikle olumsuz deneyimleri aldıktan sonra bunları bilinçaltımıza atarız. Daha sonra bilinçsizce bunları genelde üç farklı inanışa dönüştürürüz:

1.    Hayatımızın işleyişinde söz sahibi olamayan kurbanlarız

2.    Biz yetersiziz ve pek çok yönden diğerleriyle boy ölçüşemeyiz

3.    Bizde doğuştan gelen kötü şeyler vardır.

Bunları düşünen, bunlara inanan insanın hayatı artık
zindan gibidir. Kendine değer vermez, aşağılık kompleksine girer. Bir iş yaparken kendini yeterli görmez ve hep başarısız olur. Bir işe tek başına giremez.

Özsaygı karşımıza 4 farklı insan tipi çıkarır:

1.    Kişinin değerlilik duygusu yüksek, yeterlilik duygusu düşük veya eksiyse bu kişi kibirli bir insandır. Bu kişi benmerkezcidir. Kendi değerlilik yönünü ön plana çıkararak yetersizliğini kapatmaya çalışır. Kibirli olanlar mutlaka bir ya da birkaç konuda kendilerini yetersiz görürler.

2.    Kişinin yeterliliği yüksek, değerlilik duygusu düşük ise bu kişi başarı tutkunu bir insandır. Toplumda bu tipler yaygındır. Kendine değer vermeyip, sadece işinde başarılı olmak isteyen kişilerdir. Başarı onlar için bir tutkudur. Ne olursa olsun başarılı olmak zorundadırlar. Başarısızlık onlar için çok kötüdür. Başarısızlığı hazmedemediklerinden başarı için her yolu denerler. Kimseye güvenmezler.

3.    Kişinin değerlilik ve yeterlilik duygusu düşükse bu kişi karamsar, depresif bir insandır. Hayatta hiç kimseye güvenemezler. Kendilerini çoğunlukla hem değersiz hem de yetersiz görürler. Bu kişiler hep edilgen durumdadırlar. Uç noktada intihar bile edebilirler. Dünya onlar için yaşanılmaz bir yerdir. Ne sevilirler ne de bir baltaya sap olabilirler.  

4.    Kişinin değerlilik ve yeterlilik duygusu yüksekse o kişi gerçek özsaygısı olan kişidir. Bu tipler kimseyi küçük görmez, kendisiyle ve başkalarıyla iletişimi iyidir, barışçıldır, mücadelecidir, kararlıdır. Pes etmek yoktur onun için. Dağı aşacak bir yolu mutlaka ama mutlaka bulurlar. Liderler bu gruptan çıkar. Hep kendilerini hem de başkalarını idare edebilme güçleri vardır.


Özsaygı deyip geçmeyelim. Özsaygı hayatını devam ettirmek için
gerekli tüm donanımları barındıran bir hazinedir senin için. Kısaca erdemdir yaşamın için. Erdemli insanlar özsaygısı yüksek olan insanlardır. Bu tür insanlar zorluklar karşısında asla pes etmezler. Zorluğu aşacak yolu mutlaka bulurlar.

 Kaynak: Çekim Gücü İle Başarı / Akis Kitap

Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder