Hayal Gücümüz



Hayal gücü, düşüncelerin resim olarak görünmesidir. Kişi hayal ettiği sürece yaşar. Hayal gücü en önemli iç kaynaklarımızdandır. Çoğu insan, hayallerine değer vermez. Hayallerini önemsemez. Hayal, gerçeğin önsözüdür.

        
         Hayal gücü, kelimenin tam anlamıyla insan tarafından oluşturulan bütün planların oluşturulduğu bir atölyedir. Zihindeki hayal kurma yetisinin yardımıyla dürtü ve arzulara şekil, biçim ve hareket kazandırılır.
        
Hayal, gerçeğin provasıdır. Önce hayal edersin, daha sonra onu yaşarsın. En önemli şey, hayalleri yaşayabilmektir. Kendine “hayalim şu” dediğinde füzenin fitilini ateşlemeye başlamışsın demektir.
        
Hayal, sağ beyni kullanmayla ilgilidir. Maalesef eğitim sistemimizde hayal gücüne pek önem verilmez. Hatta hayallerimiz sınırlandırılır. Biraz gerçeklere dön, gerçekçi ol diye eleştirilir çoğu insan.

Hayal gücü ile yaratıcılık arasında çok büyük bir paralellik vardır. Çoğu insan geleceklerini şekillendirmede hayal gücünü yeterince kullanmıyor. Hep mantık üzerinde yürüyor. Mantık, deneysel işleyişin sonucunda oluştuğu için hep aynıdır. Belli bakış açısını yansıtır. Ancak hayal gücü öyle değildir. Hayal gücü görünmeyeni gösterir. Hayal gücü hayal ede ede güçlenir. Hayalleriniz size veya başkalarına saçma gelebilir. Ancak onu hayata geçirirken biraz da gerçek hayatın mantıklı yönlerini katıp güzel bir sentez yaptığınızda büyümeye başladığını göreceksiniz.
Çoğu öğrenciye sorduğumda ne olmak istiyorsun diye, cevap çoğunlukla bir devlet işinde işe girebilmek oluyor. Bu durum çok üzücü. Çoğu öğrenci hayal gücünü kullanıp girişimci olup yeni şeyler üreteceğine devlet kapısında 25-30 yılını aynı şekilde geçirmeyi düşünüyor. Bizim toplumumuzda devlet kapısını beklemek marifet olmuş. Ondan sonra devlet işe almayınca da işsiz kalır çoğu. Hayallerini gerçeğe de yem etmek olmaz, gerçekleri de hayallere yem etmek olmaz. Tamamen dengeli olmakla ilgili. Bir ara bir yerde okumuştum. Amerika’da yılda 37 bin şirket kapanıyormuş. Ancak 250 binin üstünde şirket açılıyormuş. Herkes hayalinin peşinden koşuyor, işte girişimcilik budur.     

Biz biz olalım, asla hayallerimizden vazgeçmeyelim. Başarılı olanların hemen hepsi önce hayal etti daha sonra harekete geçti.

Allen şöyle diyor: “Dünyanın gördüğü her büyük başarı, önce bir hayaldi. En büyük çınar bir tohumda, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi.”  Yine hayal gücüyle ilgili olarak Walt Disney şunları söylüyor: “Hayal edebiliyorsan yapabilirsin.”  Dünyanın en büyük dâhilerinden biri olan Albert Einstein ise bu konuda şöyle diyor: “Hayal kurma bilgiden daha önemlidir. Çünkü bilgi sınırlıdır; ancak hayal tüm dünyayı kapsar.”

Kaynak: Çekim Gücü İle Başarı / Akis Kitap

Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder