Bilinçaltının Fonksiyonları



1.    Bilinçaltının görevi; verileri kaydetmek, onları saklamak ve daha sonra da aynen programlandığınız gibi bir tepki vermenizi sağlamaktır. Bilinçaltı, söylediğiniz ve yaptığınız her şeyin ana programınıza ve kendinizle ilgili kişisel tasarımınıza uygun bir kalıpta olmasını temin eder.


2.    Anıları depolar, geçici olan ve geçici olmayan her şeyi kaydeder.

3.    Bilinçaltınız özneldir ve yalnızca size bağlıdır. Bağımsızca düşünemez ve muhakeme edemez, sadece bilincinizden gelen komutlara itaat eder. Bilinciniz fidanları diken bir bahçıvansa, bilinçaltınız da tohumların kök saldığı ve büyüdüğü verimli toprak veya bahçedir.

4.    Duyguların alanıdır, semptomlar (belirtiler) aracılığıyla haberleşir.

5.    Bilinciniz emreder, bilinçaltınız itaat eder. Bilinçaltınız, davranışlarınızı, duygusallaştırılmış düşüncelerinize, ümitlerinize ve arzularınıza uygun bir hale getirmek için gece-gündüz çalışan ve sorgulamadan itaat eden bir hizmetkâr gibidir. Zihninizde yarattığınız modele uygun olarak, hayatınızın bahçesinde ya çiçek ya da ayrık otu yetiştirir.

6.    Vücuttaki her türlü reaksiyon bilinçaltına bağlıdır, bastırılan her şey farklı bir şekilde ortaya çıkar. Beden dili onun hâkimiyetindedir.

7.    Bilinçaltınızda bir çeşit "değişmeme" dürtüsü mevcuttur. Beden ısınızı 37 derecede tuttuğu gibi, düzenli olarak nefes almanızı ve kalbinizin atışlarının da belli bir hızda olmasını sağlar. Otonom sinir sisteminiz yoluyla milyarlarca hücrenin içindeki yüzlerce kimyasal maddeyi dengede tutarak, fiziksel makinenin tüm fonksiyonlarını tam bir uyum içinde gerçekleştirmesini mümkün kılar.

8.    Sembollerle (somutlaştırma) ile daha iyi anlar iletişimde, eğitimde anlatılan hikâyeler ve verilen örneklerle somutlaştırarak daha iyi anlar.

9.    Bilinçaltınız, sizin geçmişte söyledikleriniz ve yaptıklarınızla uyum içinde olan bir tarza göre düşünmenizi ve eylem yapmanızı sağlar. Düşünme ve eyleme geçme alışkanlıklarımızın tümü bilinçaltımızda kaydedilmiştir. Bilinçaltımız, konfor alanlarımızın hepsini ezberlediği için, sizi bu alanların içinde tutmaya çalışır. Yeni ve farklı bir şey yapmaya kalkıştığınızda veya yerleşik davranış modelinizi değiştirmeye çalıştığımızda, sizi duygusal ve fiziksel olarak rahatsız eder.

10.  10 yaşındaki bir çocuk gibi hareket eder. Ve çocuk merakı gibi öğrenir.

11.  Bilinçaltımız hedefi belirleyen bir ışın gibidir ve daha önceden ona programladığımız talimatları ya da verileri temel alarak sizi dengede tutar.

12.  Mantıklı açıklamalar yapma ve duyguları serbest bırakmak için bastırılmış anıları açığa çıkarır.

13.  Yeni bir şeyi denediğiniz her seferde, bilinçaltınızın sizi konfor alanınıza doğru çektiğini hissedebilirsiniz. Hatta alışkın olduğunuzun dışındaki bir şeyi düşünmeniz bile, sizi gergin ve huzursuz yapar.

14.  Vücudu korur ve işlemesini sağlar. Vücudun şimdiki halinin mükemmel sağlığının planına sahiptir.

15.  Emirlere uymayı sever, net talimatlara ihtiyacı vardır.

16.  En az çaba ilkesiyle hareket eder. En az direnç yolunu izler.

17.  Otomatik olan davranışları sever.

18.  Değişime karşı dirençlidir, tembeldir. Alışkanlıkları sürdürme eğilimindedir.

19.  Sürekli daha fazlasını daha fazlasını aramaya programlıdır.

20.  Bedeni korumaya programlıdır. Her şeyde güven ihtiyacı duyar. Güveni sağlamak, korumak, korunmak amacıyla çalışır.

21.  Her zaman aktiftir. Uykudayken bile çalışır. Bilinç uykudayken etkisizdir; ancak bilinçaltı uykudayken daha aktiftir. En iyi öğrenmeler uykudayken gerçekleşir bu yüzden.

22.  Bilinçaltı ancak faydalı, güvenli olacağına inandığında, ihtiyaç söz konusu olduğunda harekete geçer.

23.  Bilinçli zihin devre dışı kaldığında hipnoza yatkınlığı artar ve her şeyi hatırlar veya unutabilir.

24.  Önemli olduğuna inandığımız her bilgiye karşı bizi duyarlı bir hale getirir.

25.  Bilinçaltı gerçekle hayali ayırt etmez.

Bilinçaltının bu özelliklerini dikkate alarak kendimizi daha iyi  yönetebilir, istediğimizi kendimize çekebiliriz. 


Kaynak: Çekim Gücü İle Başarı / Akis Kitap

Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder