Bilgimiz





         Bilgi, dışarıdan alınan verileri beyin süzgecinden geçirdikten sonra ortaya çıkan düşünsel üründür.


         Bilgi insanı değerli kılan, gidiş yolunu ortaya koyan, karanlığı aydınlatan ışıktır. Bilgi olmadan hiçbir şey bir bütün haline getirilemez ve sonuç vermez.     

         Günümüz yaşamında bilgi patlaması yaşanmaktadır. Yeryüzünün hiçbir döneminde günümüz kadar bilgi yağmuru olmamıştır. Her türlü bilgiye anında internet, televizyon, radyo, gazete,  dergi ve cep telefonu aracılığıyla ulaşabiliyoruz. Nicelik çok bilgi konusunda. Bu nicelik içerisinde niteliği arayıp bulabilirsek işimize yarayan bilgiyi alabilir ve kullanabiliriz. Hani bir reklamda vardı “Kontrolsüz güç, güç değildir.” diye. Bilgiyi kontrol ettiğimiz, işimize yarar hale getirdiğimizde sonuca, hedefimize ulaşabiliriz. 
        
         Bilgiyi alıp işlediğinizde, kullanıma hazır duruma getirdiğinizde o artık sizin iç kaynağınız olur. Bilgi size yol gösteren meşaledir. Gideceğiniz yolu aydınlatarak size kolaylık sağlar. Bilgi her yerde var; ancak işinize yarar bilgi her yerde yok. Onu siz araştırarak, gözlem yaparak, okuyarak, insanlara, büyüklerinize, arkadaşlarınıza danışarak elde edebilirsiniz.

         Doğru bilgi hangisidir?

         Doğru bilgi bizi geliştiren, ihtiyacımızı gideren, engelleri kaldıran, hedefimize ulaştıran, yaşamımızı kolaylaştıran, mutluluk ve başarı getiren bilgidir.

         Bilgi olmadan hayal gücünün bir etkisi yoktur. Birçok şey ancak bilgiyle değer kazanır. Joseph Joubert; “Hayal gücü derin, ancak bilgisi olmayan kimsenin kanatları var ama ayakları yoktur.”  der.

         Zihnimizi işe yarar bilgilerle doldurursak hedefimize daha kolay varırız. Günümüz şartlarında sadece belli alanlarla ilgili bilgi yeterli değildir. Günümüzde geçerli olan ise “Bir konuda her şeyi, her konuda bir şeyi bil” kuralıdır. Bu kural bize şunu hatırlatır: Mesleğinle ilgili her şeyi bil; ancak diğer alanlarla ilgili de bir şeyler bil. Uzmanlık alanımızla ilgili her şeyi derinlemesine bilmeliyiz. Genele ilişkin bilgilerden de uzak durmamalıyız.

         Konfüçyüs bilgi konusunda bizleri uyararak şunları söyler:





         İnsan aklı ancak bilgiyle değer kazanır. Beynin, zihnin yakıtı bilgidir. Bilgi olmadan sağlıklı kararlar vermek, sorunları çözebilmek, zorlukları aşabilmek mümkün değildir.

         Bilgi ilgiyi getirir. Ne kadar doğru, işe yarar bilgimiz varsa ilgiyi o kadar kendimize çekeriz. Bilgi çok önemli bir çekim yasası unsurudur. Bilgiyle çekilmeyecek şey yoktur. Bilgiyle başarı, mutluluk ve zenginlik bize gelecektir. Bunun için öncelikle sağlıklı, yeterli, nitelikli bilgilere ihtiyacımız var. Bu bilgi alanları şunlardır:

·         Hedefinle ilgili bilgiler
·         İşimizle ilgili bilgiler
·         İnsanlar arası iletişimle ilgili bilgiler
·         Yaşam programımız yani zamanını dengeli kullanmayla ilgili bilgiler
        

         Aslında yaşımız ve makamımız ne olursa olsun her şeyden bir şeyler öğrenebiliriz. İşte biz buna ‘yaşam bilgisi’ diyoruz.

         Bir bilge, bir göletin kıyısında oturmaktayken, susuzluktan dili dışarı sarkmış bir köpeğin devamlı olarak göletin dibine kadar gelip tam su içecekken kaçması dikkatini çeker. Dikkatle izler olayı. Köpek susamıştır ama gölete geldiğinde sudaki kendi yansımasını görüp korkmaktadır ve bu yüzden de suyu içmeden kaçmaktadır.
Sonunda köpek dayanamayıp kendini gölete atar ve kendi yansımasını görmediği için suyu içer. O anda bilge düşünür. Der ki:
"Benim burada öğrendiğim şu oldu: Bir insanın istekleri ile arasındaki engel çoğu zaman kendi içinde büyüttüğü korkulardır. İnsan bunu aşarsa, istediklerini elde edebilir. Ama biraz daha düşününce aslında gerçek öğrendiği şeyin bundan farklı olduğunu görür. Asıl öğrendiği şey; insanın bir bilge bile olsa bir köpekten öğrenebileceği bilginin var olduğudur.”

         Günümüzde bilginin çeşitleri de önemlidir. Çok çeşitli bilgiler vardır. Bunları iyi dengeleyebilir, gerekli olanları alabilirsek yaşamımız daha kolaylaşır.

Kaynak: Çekim Gücü İle Başarı / Akis Kitap

Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder