Beyindeki Bilgiler Nasıl Kalıcı Olur?




Duyu organları aracılığıyla aldığımız bilgiler beynimizde önem derecesine göre kaydolur. Limbik sistem içinde olan hipokamp, bilgilerin kalıcı hafızaya alınıp alınmamasına karar verir.
Yani hipokamp kalıcı hafıza bölgesidir. Buraya gelen bilgiler beynin dış kabuğu olan kortekse kaydedilmektedir. Korteks, üzerindeki görme, işitme ve diğer algılama merkezleriyle dış dünyayla sürekli bağlantı halindedir. Dışarıdan gelen bilgiler, uyaranlar ilk kez buraya gelir. Bunu sağlayan ve kapasiteyi belirleyen de nöronlardır. Duyguları uyandıran olaylar ise Limbik sistem yani orta beyinde bulunan hipokamp aracılığıyla kortekse kaydedilmektedir.

Öğrencinin konuya ilgisi düşükse, öğrenme tam olarak gerçekleşmiyorsa, konular eğlenceli değilse, merak yoksa bilin ki hipokamp tam anlamıyla uyarılmamış demektir. Merak ve ilgi varsa tam öğrenme gerçekleşir ve hipokamp devreye girer. Bu yüzden atalarımız “Merak ilmin hocasıdır.” demişlerdir.  Tam öğrenmeyi gerçekleştirdiğiniz bir derste hipokamp devreye girmiştir. 

Bilgilerin kalıcı olmasını sağlamanın bir yolu da nöronlar arasındaki sinaps dediğimiz köprüleri kullanmaktır. Bir nöronun girişleri (dendritler) ile diğer bir nöronun çıkışları (aksonlar) arasından iletişim sinaps yardımıyla yapılır. Bir nöronu etkileyebilecek sinapsların sayısı 100’den 1000’ e kadar olabilmektedir. Nöronun elektrik potansiyeli değeri, sinapslara gelen sinyalin değeri ve uzunluğuna bağlıdır. Diğer taraftan sinaps kendisi de bu değerleri etkilemektedir. Bunlar elektriksel sinyaller biçiminde işlev görürler. Sinapsları harekete geçirmenin en iyi yolu sık tekrarlar yapmaktır.

 Beynin öğrenmede bir özelliği daha var, o da beyin uykudayken daha iyi öğreniyor. Beyin bir şeyi üç kez YAPTIĞINDA daha iyi öğreniyor. Herhangi bir bilgiyi oku ardından uyu. Kalktığında daha iyi öğrenmiş olursunuz. Çünkü uyuduğumuzda bilinç değil ama kalıcı hafıza dediğimiz bilinçaltı çalışıyor. Dış uyaranlar olmadığından en iyi öğrenme de uykuda gerçekleşiyor. Sabah kalktığında bir kez daha çalış, öğrenme kalıcı hale geliyor.

Bu konuda kediler üzerinde bir araştırma yapılmış. Kediler iki gruba ayrılmış. Kedilere aynı şeyleri öğretmeye çalışmışlar. Birinci gruptaki kedilere öğretilen her şeyden sonra uyumaları için izin verilmiş; ancak ikinci gruptaki kedilerin ise uyumasına izin verilmemiş. Sonuç çok şaşırtıcı. Birinci gruptaki uyuyan kediler daha çabuk öğrenmiş.
        
Kalıcı öğrenmeyi gerçekleştiren kişilerin çoğu üç derin nefes aldıktan sonra, beyinlerini öğrenecekleri şeylere odaklıyorlar. Adeta transa giriyorlar.

         Kalıcı öğrenmenin bir başka yolu da bilgiye duyguları katmaktır. Beyinde resmetmek, komikleştirmek, abartmaktır. 


Kaynak: Çekim Gücü İle Başarı / Akis Kitap

Dahi Beyin Blog




1 yorum: