Bedenimizin Kaptanı Bilinç



İnsanı yöneten beyin değil, zihindir. Beyin sadece bir araçtır. İnsanı yöneten zihin iki ayrı bölümden oluşur. Birincisi bilinç, ikincisi ve en çok işlevi olan ise bilinçaltıdır.


Bilinç düşünen zihindir, eleştireldir. Bir anda ortalama 7±2 veriyi işleyebilme kapasitesine sahiptir. Yani bir anda en az 5, en fazla 9 veriyi işleyebilir. 10. veri geldiğinde öncekilerden biri silinir ya da unutulur. Bilincin hafızası yok gibidir. Geçici hafızası vardır. 20 saniye kadardır. Her seferinde sadece bir düşünceye yer verir. Dikkatimizi verdiğimiz her şey bilinçle ilgilidir. Duyduğumuz bir sesin farkındaysak bu bilinçle ilgilidir. Bilinç anla, şimdiyle ilgilidir.

         Bilinçli olan, düşünen zihin beyinde 4 önemli fonksiyonu gerçekleştirir:


1.   Gelen bilgiyi tanımlar:

          Görme, işitme, dokunma, tatma, koklama duyularından gelen veriler burada tanımlanır. Yaşanan olayları kategorize eder, ayrıştırır. Bilince gelen her veri bir öncekiyle ilişkiliyse tanımlamak daha kolaydır. İlk kez karşılaşılan bir bilgi ise onu biraz daha işler, ona zaman ayırır. Düşünerek yapılan her şey bilinçli zihnin eseridir.

2.   Karşılaştırma yapar:

         Yeni gelen verileri daha öncekilerle karşılaştırır. Yağmurlu bir havada şemsiye almayıp ıslandığınız bir günün sonrasında yağmurun yağacağını gördüğünüzde hemen ilk iş, şemsiyeyi almak olacaktır. İşte bu durum bir karşılaştırmadır. Ya da kazancınız düşük geldi. Nedenine baktığınızda yeterince düzenleme yapmadığınızı gördünüz. Bir dahaki aya bütçe planlaması ile girmek istemeniz karşılaştırmadır.

3.   Analiz yapar:

          Bilinç karar vermek için bir mekanizma kurar, yani analiz yapar. Hangi yolu, yöntemi kullanmak gerektiğini sorgular, mantık yürütür. Örneğin hangi ürüne ne kadar harcamanız gerektiğini düşünmek analizdir.

4.   Karar verir:

Bilinç, seçenekleri eleyip karar verirken verileri ya kabul eder ya da reddeder. Aynen bilgisayar gibidir. Her seferinde tek bir düşünceyle, "olumlu" veya "olumsuz" ile ya da "evet" veya "hayır" ile uğraşır. İzlenimleri devamlı bir biçimde sınıflandırarak, sizin için hangilerinin geçerli, hangilerinin de geçersiz olduğuna karar verir. Bu kararları bilinçaltına gönderir.

Bilinciniz bir periskoptan denizin yüzeyini gözleyen denizaltının kaptanı gibi çalışır. Mürettebat için geçerli olan, sadece kaptanın gördükleri ve algıladıklarıdır. Kaptan neyi görüyor, hissediyor ve karar veriyorsa bu anında personele iletilir ve tüm mürettebat onun talimatlarını uygulamak için harekete geçer.

Kendinizi kontrol altında tutmaya kararlı olduğunuz zaman, yapabileceklerinizle ilgili olan güçlerinizi sınırlandırılmış olarak hissedersiniz. Daha iyi ve daha farklı sonuçlar alabilmenin tek yolunun daha fazla çalışmak olduğuna inanmışsınızdır. Ancak bu, kesinlikle sorunun doğru cevabı değildir.

Hayatınızı gerçekten daha ileriye götürmenin çaresi, zihninizi nasıl çalıştıracağınızı bilerek, bilinçaltınızdaki güçleri daha fazla kullanmaktır.

Kaynak: Çekim Gücü İle Başarı / Akis Kitap
Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder